"Rutyna to rzecz zgubna "
08 stycznia 2024tatarak pisze: Czy jeszcze ktoś spotkał się z sytuacją, że farmaceuta nie chciała wydać leku generycznego? Miałem już 2 takie sytuacje. Na recepcie Xanax, a farmaceuta odmawia mi wydania leków generycznych np. Alproxu.
Czy to jakieś odgórne zaleceni czy zła wola farmaceutów?
Dzięki z pomoc.
Na recepcie nie było może zaznaczone NZ (nie zamieniać)?
09 stycznia 2024Retrowirus pisze: Jeśli masz Xanax to możesz wziąć każdy generyk. W drugą stronę to nie działa tj. nie dostaniesz xanaxu jak masz na recepcie alpragen czy alprox
Jeżeli dajmy na to, technik farmacji jest nieogarnięty, to lepiej pójść gdzieś indziej, z racji tego że są to absolutne podstawy w zawodzie, to że placówki pozostawiają młodziaków samych przy okienkach, nie jest żadnym usprawiedliwieniem na udzielanie błędnej informacji czy takie $$$$$ traktowanie pacjenta.
To nie jest problem chorego, że ktoś ustalił sobie normę sprzedaży i kazał kłamać pracownikowi.
Na recepcie można to sprawdzić tam, gdzie pojawia się zapis "potwierdzono ilość substancji czynnej" i to co jest napisane dalej.
Zawsze można zapytać o najtańszy generyk, albo i w drugą stronę - o oryginalny, droższy lek. Nie ma znaczenia jaką nazwę handlową masz zapisaną na recepcie.
Jedyne, czego raczej się nie robi, to nie wydają jednego opakowania w mocniejszej dawce, zamiast dwóch słabszych. W drugą stronę można się dogadać np 4 opakowania alpry 0.25 zamiast 2x 0.5
PS zapis o tym, żeby leku nie zamieniać od jakiegoś czasu jest tylko sugestią, a nie jest wiążący.
W żadnym wypadku nie namawiam do roszczeniowości i robienia awantur, jedynie uczulam na to w jakich czasach żyjemy i że świadomość praw jako pacjenta jest istotna, bo bez tego Was mogą przewalić na realizacji recki.
Sprawdzajcie również daty ważności medykamentów jeśli robicie zapas, bo od pewnego czasu jest ciśnienie, żeby wypychać głównie te o krótkich terminach przydatności.
Drodzy - pamiętajcie, że empatia kończy się tam gdzie zaczyna się zysk i w pierwszym rzędzie dbajcie o to, co Wam przysługuje. Lepiej stosować się do hasła "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" niż stracić na ufności w obcych ludzi.
08 stycznia 2024tatarak pisze: Czy jeszcze ktoś spotkał się z sytuacją, że farmaceuta nie chciała wydać leku generycznego? Miałem już 2 takie sytuacje. Na recepcie Xanax, a farmaceuta odmawia mi wydania leków generycznych np. Alproxu.
Dzięki z pomoc.
Dziś pytałem znajomej i powiedziała że wcale tak nie jest i faktycznie można wziąć w dwie strony tak długo jeśli się substancja i dawka zgadza więc sorry za pomyłkę
"Rutyna to rzecz zgubna "
11 stycznia 2024KapitanAizen pisze:Zła wola farmaceuty. Można zamienić na dowolny generyk. Zarówno na droższy jak i na tańszy.08 stycznia 2024tatarak pisze: Czy jeszcze ktoś spotkał się z sytuacją, że farmaceuta nie chciała wydać leku generycznego? Miałem już 2 takie sytuacje. Na recepcie Xanax, a farmaceuta odmawia mi wydania leków generycznych np. Alproxu.
Dzięki z pomoc.
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Psylocybina w praktyce klinicznej, nie w badaniu. Dane z Zurychu
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
Cały grzyb a czysta psylocybina: co naprawdę pokazał model obliczeniowy
Pytanie krąży po literaturze od dekady: czy psylocybina wyjaśnia całe działanie grzyba, czy tylko jego część? Praca zespołu z University of the Free State, opublikowana 16 marca 2026 roku w Scientific Reports, próbuje odpowiedzieć na nie narzędziami chemii obliczeniowej.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).