Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
Jaki jest Twój ulubiony neuroleptyk?
Rispolept
21
8%
Pernazyna
21
8%
Haloperidol
13
5%
Chlorpromazyna
5
2%
Chlorprotiksen
41
16%
Olanzapina
33
13%
Kwetiapina
65
25%
Sulpiryd
35
13%
Tisercin
8
3%
Abilify
18
7%

Liczba głosów: 260

ODPOWIEDZ
  • 1718 / 274 / 0
Trochę racji jest w tym ale każdy pewnie ma jakiś neuroleptyk który kiedyś mu jednak pomógł albo dalej pomaga, dla mnie takimi są flupentiksol i amisulpryd.
  • 61 / 8 / 0
Kariprazyna jest top of the top. Na objawy negatywne lek idealny, na pozytywne tez działa w malym stopniu.
rzeczy dzieją się tylko w twojej głowie
  • 155 / 46 / 0
Niskie dawki amisulprydu (50 mg z rana).
Nie ma, że za mocno.
  • 1718 / 274 / 0
Dla mnie to arypiprazol 7, 5 mg i flupentiksol. Arypiprazol bardzo mnie uspołecznienia a flupentiksol podnosi nastrój i działa anksjolitycznie. Wcześniej byłem fanem amisulprydu w dawce 200 mg, wyciszał mnie bez zamuły i dodawał pewności siebie.
  • 3245 / 622 / 0
Z tych których już nie zażywam najlepiej kojarzy mi się arypiprazol, aż lepiej się wstawało rano bo miałem na dzień dobry i taki relaks był że siadałem na godzinkę w fotelu i miałem chillout bez stresów żadnych o początek dnia.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / 10 / 0
Kwetiapina. I widzę nie tylko ja tak uważam. Większość neuroleptyków nie ma zastosowania ani reakcyjnego, ani pomelanżowego, ani leczniczego. No chyba, że masz schizofrenię.
Uwaga! Użytkownik zephyr11 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 93 / 14 / 3
Chlorprotiksen a zaraz po nim któryś przeciwpsychotyczny (Kwetiapina czy tam Rispolept, już nie pamiętam) na głosy w mojej głowie. Just it
kontakt i reszta: guns.lol/oooizneb

:liść: :wino: :papieros: :kreska: :strzykawka:
  • 1495 / 92 / 2
24 lipca 2023zephyr11 pisze:
Kwetiapina. I widzę nie tylko ja tak uważam. Większość neuroleptyków nie ma zastosowania ani reakcyjnego, ani pomelanżowego, ani leczniczego. No chyba, że masz schizofrenię.
Kwetapinie najbliżej do benzo i luzu
action movie:gun:
  • 7 / / 0
Chyba risperidon. Wydaje sie kasować wszystkie shizy a przy tym nie usypia ani nie otępia w znaczącym stopniu.

Nie powoduje też ekscesów metabloicznych. Niby nie mam po nim drżeń i sztywności ale planuję jeszcze zostać jakiś czas na neuro więc chyba podmienie 2 na 200 amisulpridu.

scalono /Merx
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.