Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 348 / 264 / 0
@theharewhohears z mojego doświadczenia jak i retoryki działania pregi to tak: prega pomaga na zejscie z benzo jak sie nie ma duzej tolerki, a jak ma to przynajmniej najgorsze objawy masz ogarnięte względnie. Za to benzo do odstawiania pregi nie działa, no chyba ze na ataki paniki same w sobie ale objawy odstawienne to mix benzo i opioidowych i realnie zaczynają się po kilku dniach. Benzo ci średnio pomoze. Albo tapering - na początku ścinasz sporo jak z wysokich dawek a potem o 150, 100 i potem o 50 mg aż do zera. Za to gabapentyna może jak najbardziej pomóc bo to taka słabsza prega (uproszczenie duże, nie bijcie). Inne leki przeciwpadwczkowe jak levetiracetam oraz lamotrygina (to drugie to troche zeby zbalansowac rozpierdol w gaba).
null
  • 43 / 8 / 0
@GABAhater jak myślisz czy dało by się zejść z pregi z 300mg włączając powoli muscymol ? Czyli mikrodawki amanity muscaria bo obie substancje oddziałowują na receptor GABA z tym, że muscymol jest selektywnym agonistą GABA-A czyli zupełnie inna praca niż ma pręga.
  • 1078 / 318 / 5
jak na moje gra niewarta świeczki, problemu z dawkowaniem są dość istotne, lepiej powoli odstawiać pregabalinę, 50mg tygodniowo, jak już dojdziesz do 100 możesz zejść co 25mg tygodniowo. Szanse masz w ten sposób duże na całkowite w miarę bez stresowe zejście. A agonizm, gaba-a nie jest najlepszą opcję przy odstawce pregabaliny już o problemach z dawkownaniem nie wspominająco.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 18 / 3 / 0
Dobra, więc tak.
Od 9 jestem czysty od Pregabaliny i jakichkolwiek innych leków oddziałujących na OUN. Jakie mam objawy? Lekkie DD o randomowej porze dnia naprzemiennie z silnim lękiem, ale z dwojga złego wolę chyba to drugie. Doskwierało mi parcie na pęcherz i oddawałem mocz co 30 minut, ale po wzięciu Furaginy przeszło (możliwe, że po prostu przeziębiłem sobie pęcherz). Utrzymuje się duże rozdrażnienie, niepokój, tiki w postaci ruszania nogą oraz potrzeba wstania z miejsca. Za tydzień idę do magika i zobaczymy jak będzie. Rozsądek mówi, żeby odstawić to w cholerę i nie wracać, ale czuję się specyficznie bez Pregi.
  • 367 / 94 / 0
@kakarot55

Jak długo byłeś na predze i jak wyglądała odstawka?

Czym są inne rzeczy oddziałujące na OUN, jak długo jej brałeś i jak odstawiłeś?
Jedyny sposób by pozbyć się pokusy, to jej ulec.
  • 1078 / 318 / 5
15 marca 2023kakarot55 pisze:
Cześć, to mój pierwszy post tutaj.

Przeczytałem prawie 100 pierwszych stron tego wątku i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na swoje wątpliwości. Wybaczcie, ale nie mam siły wertować kolejnych stron, dlatego zapytam wprost: czy Pregabalina stosowana od 11 miesięcy w dawce 150 mg dziennie (2x po 75mg), a później 75 mg (rano), mogła mnie uzależnić? Wcześniej brałem SSRI (przez około 5 lat) i skutki odstawienia były znacznie mniej dokuczliwe.

Aktualnie jestem na etapie odstawienia Pregabaliny całkowicie, biorę od 2 tygodni 75 mg rano, a od jutra chcę przyjmować jedną tabletkę co 2/3 dni. Odczuwam dużą senność, anhedonię, włączyło się DD, mam wyjebkę na wszystko, nie mogę skupić się na pracy. Czy efekty te będą się jeszcze nasilać?
sorry @Psilosoph musiałem
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 367 / 94 / 0
Słusznie, nie sprawdziłem. Mój błąd.

Dość ciekawy przypadek.
Skutki odstawienia dość silne, biorąc pod uwagę niewielką dawkę i stopniowe schodzenie.

Jedni odstawiają z dnia na dzień 600mg i nic im nie jest, drudzy mają problem z 75-tką.

Podejrzewam, że dzieli ich jednostka chorobowa. Ci którzy nie mają zaburzeń a używają rekreacyjnie pregi, często z łatwością przychodzi odstawienie.

Ci którzy cierpią na przykład na GAD, pregabalina przysłania objawy choroby, przez co odstawienie przychodzi z trudem gdy objawy powracają.

Ale to tylko moje dedukcja.

@kakarot55 ciekaw jestem co zaproponuje Ci lekarz.
  • 554 / 138 / 0
Ja właśnie dziwię się ,że są problemy z odstawieniem. Ja CT po 2 latach zrobiłem i nic mi nie działo się.
  • 219 / 47 / 0
Ile może trwać zejscie po 3 tyg ciągu na pregabie dawce dziennej ok 600mg ? Zrobiłem CT.
  • 367 / 94 / 0
@wiaderk0

A możesz z ciekawości opisać objawy jakie Ci towarzyszą i ich nasilenie po takowym ciągu i CT?

Jeżeli fizycznie Ci coś dolega, to w ciągu tygodnia powinno przejść.
Psychicznie różnie bywa. Również w ciągu tygodnia może przejść, a może Cię coś męczyć jeszcze jakiś czas, jednak objawy będą się zmniejszać.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.