Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 4 / 1 / 0
Myślałem, że znajdzie się choć jeden poczciwy ćpun, który ma wiedzę w tym jakże ziołowym temacie ;)
  • 29 / 7 / 0
@Woody75 Ja tego rodzaju ziołowe nalewki/tynktury zazwyczaj stosowałem po 1 kieliszek dziennie, ale niektórzy mierzą to w kroplach. Nie stosowałem nigdy nalewki z damiany, ale spróbowałbym na Twoim miejscu od 1 kieliszka, jak nie będzie dawało efektów to stopniowo zwiększać.
  • 68 / 26 / 0
Zrobiłem sobie moją pierwszą herbatkę z 6g suszu. Mocny zapach majeranku i gorzki smak.
Działa lekko euforyzująco i pobudzająco - relaksująco zarazem. Libido podwyższone, nawet podupcyłbym.
Mi działanie przypomina nieco GABA B receptor, ale nie wiem czy to możliwe, wg mojej wiedzy to receptor jest zarezerwowany dla GHB, GBL i 1,4-BDO oraz pochodnych GABA.
Fajnie rozluźnia ciało.
  • 76 / 13 / 0
Ktoś zna jakieś badania albo ma wiedzę na temat szkodliwości damiana w formie palonej? A najlepiej porównanie damiana vs tytoń - chce zamienić „wypełniacz” w lolkach :D

@AnnaS może coś podpowiesz? 👀
  • 828 / 252 / 0
Nie czytałem nigdy takich badań ale na CHŁOPSKI ROZUM to pewnie główna zaleta jest taka, że unikasz nikotyny. Że zdrowotnego punktu widzenia to palenie czegokolwiek nie jest wskazane.
Nie wiem czy do tej pory próbowałeś damiany ale nie pali się ona jakoś wybitnie dobrze i równo plus w zależności od jakości suszu może drapać w gardło.
23 października 2020Dualizm22 pisze:
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ ? DOPAL TO CO ZOSTAŁO W BUTELCE.
:halu:
  • 76 / 13 / 0
Wiadomo, ze palenie czegokolwiek nie jest wskazane, ale chodzi mi o substancje smoliste/inwazyjne dla organizmu inne niż nikotyna. A damiana już próbowałem z siuwaksem i elegancko się pali, smak nie jest dominujący, wręcz fajnie współgra z ziołem, pali się tez równo. I do tego zachodzi pewnie symbioza między dwoma substancjami. damiana wyraźnie podbija profil energetyzujący, mocno w stronę czystej sativy (a temat raczej zbijająca mocno indica). A i do tego 3x tańsze niż tytoń.
  • 4 / / 0
Testowałem damianę kilka razy – głównie jako herbatkę i raz-dwa razy w miksie z ziołem. Efekty zazwyczaj subtelne: lekkie rozluźnienie, spokojniejsza głowa, może lekki boost nastroju. Taki chillujący background.

Ale był jeden moment, kiedy serio zadziałała jak afrodyzjak – autentyczne pobudzenie, czułem się naprawdę horny. Było wtedy też trochę ziółka, więc możliwe, że to właśnie w połączeniu podbiło efekt, moze po prostu klimacik i hormonki hehhe.

Nie oczekuję powtórki za każdym razem, ale coś ewidentnie w tej roślinie siedzi. Raczej ciekawostka niż must-have, ale warto przetestować – zwłaszcza jako dodatek albo zamiennik tytoniu.
  • 118 / 43 / 0
damiana - podobnie jak Blue Lotus - najlepiej wchodzi z winem. Wrzucamy susz (nie mielimy) do butelki czerwonego wina na 7-14 dni, a potem odsączamy i wypijamy kieliszek. Najsilniejsze efekty są ze świeżych liści, ale suszone też dają radę (chyba, że leżały u vendora już 3 lata gdzieś w garażu). Osłabia trochę działanie alkoholu, więc trzeba uważać i serio zatrzymać się na jednym kieliszku, a nie całej butelce. 30 gram na litr wina żeby dało się wypić.

Z jakiegoś powodu bardziej działa na kobiety niż facetów, ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tej tezy w badaniach naukowych.

Dobrze też współgra z passiflorą, Lotusem i, jeżeli ktoś lubi goryczkę, Artemisia Absinthium. Jak ktoś nie lubi / nie może pić alko to mix z Kava Kava daje podobne efekty jak wino (wtedy zaparzamy osobno napar z damiany i przygotowujemy osobno Kava Kava).
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.