Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 79 / 22 / 0
Tak, trazodon to lek przeciwdepresyjny z grupy SARI stosowany na wieczór ze względu na swoje właściwości uspokajające/usypiające. Nie jest to żaden kosior. Jest też agomelatyna (NDDI, pochodna melatoniny) również stosowana jako środek antydepresyjny. Mnie się na niej też spało bardzo dobrze. A pobudki były przyjemnością, czego nie mam przy zwykłej melatoninie. Agolametyna ma ten problem, że trochę obciąża wątrobę i jeżeli miewało się z nią wcześniej problemy warto byłoby mieć sprawę na monitorowanym.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2023 przez dawidbengurion, łącznie zmieniany 1 raz.
"jak Ci się nie podoba rzeczywistość, to sobie idź gdzie indziej".
  • 155 / 45 / 0
@Tunamiwave
Tak, to jest lek nasenny i antydepresyjny na receptę. Jest całkiem spoko, jednak wcale nie jest tak, że nie powoduje zamulenia rano. To zależy od dawki, którą musiałbyś u siebie wyczaić. Dla mnie najlepsza jest dawka 100 mg o przedłużonym uwalnianiu. Zgodzę się z tym - trazodon to super lek i chętnie rzucałbym go klientom jako cukierki pierwszego rzutu w leczeniu bezsenności.
Nie ma, że za mocno.
  • 59 / 2 / 0
Stoję przed dylematem, który lek zwiększyć aby z nowu zasypiać i się wysypiać lecz rano mieć chęć do działania.
Biorę 300 pregabaliny i 100 ketrelu, czuję czasem brak dopaminy w ciągu dnia, który z nich jest bardziej lekiem odwracalnym i rano nie będę odczuwał jego ingerencji?
  • 425 / 50 / 0
Co zrobić żeby wcześniej wstawać? Kupiłem kilka telefonów rozstawiałem po pokoju jako budziki i nawet nie pamietam kiedy je wyłączam… imo problem nie dotyczy w 100% zaburzeń snu, a bardziej problemów natury psychicznej, apatii, braku motywacji itp, jak wstaje rano to chodzę na siłownie, jak chodzę na siłownie to sie lepiej czuje, jak nie to gorzej i w ten sposób zatacza się błędne koło braku chęci do czegokolwiek
Uwaga! Użytkownik Rs3mati nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4291 / 698 / 2117
Problem ze snem będzie występował też wtedy, jak dieta w makro i mikro jest uboga. Sprawdź swój talerz i to co ładujesz. Sprawdź, czy dostarczasz odpowiednią ilość kcal dla swojego organizmu. Być może ciągle jesteś na deficycie jak 95% Polaków, przez co ciągle masz wahania nastroju, poprzez braki odpowiedniej podaży kalorii, która również odbije się na śnie.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 425 / 50 / 0
Nie no, jest git, staram się jeść zdrowo, żyć zdrowo i dostarczać wszystkie mikro i makro jak nie dietą to suplami, kiedyś jadłem niezdrowo, nie ćwiczyłem wogole, i spałem po 3h ale jak chciałem wstać rano to wstawałem, dlatego obstawiam brak chęci na cokolwiek który jest zauważalny u mnie cały czas. Farmakologicznie próbowałem fluoksetyne, lekarz mówił ze jak się obudzę to nie dam rady już zasnąć, no cóż, było na odwrót i nie pamietam nawet kiedy zasypiałem a w pracy mnie posądzali o walenie hery po kablach za bycie sennym cały czas xd melatonina działała na granicy placebo, jedynie chęci (lepszego życia, rozwoju osobistego, plany, itp) kiedyś pomagały mi wstać ale mam teraz taki poziom apatii ze depresje ledwo co czuje a co dopiero chęci
Uwaga! Użytkownik Rs3mati nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1037 / 242 / 0
13 czerwca 2023Rs3mati pisze:
Co zrobić żeby wcześniej wstawać? Kupiłem kilka telefonów rozstawiałem po pokoju jako budziki i nawet nie pamietam kiedy je wyłączam… imo problem nie dotyczy w 100% zaburzeń snu, a bardziej problemów natury psychicznej, apatii, braku motywacji itp, jak wstaje rano to chodzę na siłownie, jak chodzę na siłownie to sie lepiej czuje, jak nie to gorzej i w ten sposób zatacza się błędne koło braku chęci do czegokolwiek
widocznie musisz ćwiczyć, podnosić testosteron wyrównać hormony i wszystko samo się ustabilizuje dieta ruch oczyszczanie ale to proces droga do przejścia powoli nic od razu i na szybko, co zrobić żeby wcześniej wstać proste kładź się szybciej i staraj zasnąć wyrównaj rytm dobowy noc sen, dzień praca i działanie, staraj się nie mieszać.
  • 4291 / 698 / 2117
@Rs3mati często sen nawet nie spełnia swoich podstawowych funkcji, jeżeli dieta leży. Jesteś pewien na 100%, że dieta, którą aktualnie prowadzisz jest dopięta? Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Aplikacja wyliczająca makro, czy po prostu na czuja? Bo na czuja, to wiesz, że ta dyskusja nie będzie dalej miała sensu. Niby jedzenie, prosta sprawa, a dzięki złemu odżywianiu totalnie można zaprzepaścić zdrowy sen i możliwość odpowiedniej regeneracji.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 425 / 50 / 0
@PolskaCebula
Idę spać najwcześniej jak mogę (okolice 23) i nastawiam budzik najpóźniej jak mogę żeby się wyrobić (na 4) a i tak zwykle wstaje o 7 czyli o godzinie o której wracam z siłowni i mam chwile żeby przygotować się do pracy. Tak sobie myślałem czy nie znaleźć czegoś klasycznie 9-17 albo 8-16 bo choć na 12h jest często wolne to ciężko chcąc ćwiczyć mieć te „zdrowe” 7-8h snu i normalnie wstawać
@IGotHigh909
Używałem kiedyś kilku takich aplikacji to nie działały zbyt sprawnie (np dane często nie pokrywały się z danymi na etykiecie) i sam zacząłem wyliczać ile co ma i suplementowac to czego mam za mało
  • 1037 / 242 / 0
@Rs3mati
jak chcesz być wyspanym najlepiej jest spać w godzinach 21/22-00/02/04/06. 7rano robota i taki tryb odpowiada zdrowemu młodemu organizmowi, inne rzeczy trzeba pogodzić, ale to już sam będziesz wiedział jak najlepiej.
ODPOWIEDZ
Newsy
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.