Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 377 / 113 / 0
"Kiedyś palili maryśkę i to nie było tak szkodliwe , a teraz palą tą groźną marihuanę" - mój stary
"Life pain always sexy"
  • 1962 / 206 / 0
@ListyDoMDMA, zaakceptowałem Twój post, ale się do niego odniosę. Z jednej strony urban legends, z drugiej - niekoniecznie. Kiedyś marihuana była słabsza. Tak w wielkim skrócie, przeciętnie za czasów Twojego starego miała ona mniej % THC ile teraz średnio ma.

Ewentualnie jeszcze chodziło mu o synt. kanna o których było kiedyś głośno w tv. Kiedyś to kurła nie było, teraz to jest %-D
Take DXM and Be Happy
  • 377 / 113 / 0
W sensie jemu chodziło o to że to była inna roślina zupełnie i bardzo się zdziwił jak mu powiedziałem że to ten sam gatunek co kiedyś
"Life pain always sexy"
  • 1962 / 206 / 0
Aaa, taki plot twist. Sorki, nie zrozumiałem. Niby oczywiste, ale w sumie dla niektórych nie musi być. Ale to musisz starego nauczyć dlaczego tak jest. Dlaczego są mocniejsze odmiany niż kiedyś. To nie można tak tego zostawić ;)
Take DXM and Be Happy
ODPOWIEDZ
Newsy
Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.