Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 389 / 99 / 4
@Daisydaisy2991 Z zamiennikiem (zwłaszcza bez recepty) może być ciężko. Czasem jeżeli SSRI i SNRI nie działały same z siebie, mogą zadziałać w połączeniu z pregabaliną. Niestety zarówno baklofen jak i benzodiazepiny uzależniają więc nie nadają się do brania na stałe. Doraźnie, na sen mogą się sprawdzić neuroleptyki (np. kwetiapina), przeciwhistaminy (hp. hydroksyzyna) czy NASSA (mianseryna, mirtazapina) albo trazodon. Mogą być one stosowane codziennie bo nie uzależniają, jednak potrzeba jest na nie recepta, więc wskazana byłaby jednak wizyta lekarska.
19 lutego 2023Detronizator2 pisze:
A orientujesz się czy w takim razie pregabalina działa w sposób podobnie hamujący co kwas GABA (skoro to jednak ligand)? I kojarzy mi się coś, że pregabalina zahamowuje rozkładanie się kwasy GABA i tym samym zwiększając ilość GABA w mózgu podnosząc jego działanie. Ale to temat na inny wątek.
W skrócie: tak, pregabalina ma podobne działanie hamujące do GABA ale poprzez zupełnie inny mechanizm.
Gabapentynoidy (pregabalina i gabapentyna) zostały pierwotnie stworzone żeby naśladowały GABA i modulowały jego metabolizm, zamiast tego zaobserwowano, że mają one inne działanie farmakologiczne. Więc pregabalina nie wpływa na metabolizm GABA i w zasadzie nie ma żadnego działania na GABA. Natomiast wykazuje ona wysokie powinowactwo do podjednostek α2δ-1 i α2δ-2 bramkowanych napięciem kanałów wapniowych.

Błony pęcherzyków (które zawierają neuroprzekaźniki) wewnątrz neuronu presynaptycznego zawierają białka v-SNARE a cytoplazma po stronie błony docelowej zawiera białka t-SNARE. W obecności jonów Ca2+ zachodzi samoorganizacja przeciwległych dwuwarstw t-SNARE i v-SNARE, co tworzy kanały umożliwiające egzocytozę (uwalnianie neuroprzekaźników z pęcherzyków do przestrzeni międzysynaptycznej), a następnie działanie na receptory na neuronie postsynaptycznym, co prowadzi do jego aktywacji. Jony te są zaś wprowadzane do neuronu poprzez te bramkowane napięciem kanały, które otwiera impuls elektryczny potencjału czynnościowego.

Pregabalina wiąże się do ligandów α2δ i moduluje kanały wapniowe w taki sposób, że będą nieaktywne mimo dochodzącego do nich potencjału czynnościowgo i pozostaną zamknięte. W ten sposób obecność pregabaliny inhibituje egzocytozę pobudzających neuroprzekaźników (glutaminianu, dopaminy, norepinefryny i substancji p). Efekt końcowy jest w zasadzie ten sam co w przypadku działania GABA, tylko zachodzi poprzez inny mechanizm. GABA działając na receptor otwiera kanały chlorkowe, co prowadzi do przepływu jonów Cl- do neuronu postsynaptycznego, co z kolei prowadzi do jego hiperpolaryzacji (mniejsze szansa na powstanie potencjału czynnościowego i transmisję neuronalną). Natomiast pregaba przeciwdziała pobudzeniu neuronu poprzez inhibicję uwalniania pobudzających neuron postsynaptyczny neuroprzekaźników, co ma podobny skutek.
Just a perfect day, you made me forget myself
I thought I was someone else, someone good
  • 32 / 1 / 0
Od pewnego czasu zacząłem podjadać gabapentyne, boo zawsze w okresie jesien/zima mam nawroty związane z opiodiami...Mega przyjemnie się grzeje w tych porach roku. Wiedząc że nie wytrwam w trzeźwości zacząłem jeść tą gabe.dzialanie nie jest piorunujące i dużo mniej przyjemniejsze niż opio, ale w dużym stopniu łagodzi głody i od października do teraz wypiłem może z dwa thiocosy raptem. Natomiast biorąc dawki około 2gramow na dobę uzależniłem się w końcu fizycznie, nie umiem ciąć dawek powoli, bo zawsze jak przychodzi jakiś duży stres to się poddaje po kilku dniach(tolerka de facto szybko wzrasta ale też spada szybko) i stąd moje pytanie, czy jeżeli na okres 10 dni zamienię gabe w dawce +/- 300mg/doba to zespół odstawienny minie czy po prostu zamienię jeden lek na drugi?
  • 2 / / 0
Dzień dobry a ja po pregabalinie która biorę od dwóch miesięcy strasznie się czuje zawarty głowy suchość w jamie ustnej źle widze itd i właśnie próbuje odstawić

scalono - WRB

U mnie koszmar po pregabalinie po dwóch miesiącach brania.... ogólne rozbicie zawroty głowy suchość w jamie ustnej duszności zero życia
  • 554 / 138 / 0
Jeśli objawy nie ustępują po max 2-3 tygodniach, to się odstawia lek.
Ciekawe , co jeszcze bierzesz, bo może to jakaś interakcja, lub inny lek ma takie skutki.
  • 689 / 308 / 0
No muszę przyznać że pregabalina mnie na pewno znieczula, nie boli mnie kręgosłup, nie chodzę spięty, mięśnie mam rozluźnione, mogę prowadzić pojazdy, nie zaburza mi koncentracji ale przeciwlękowo to chyba już nie działa na mnie po prawie 2 latach przyjmowania, obecnie rano 300, wieczorem 150 mg. Pamięć zawodzi niestety. Nic mi tak nie zryło pamięci jak prega. Mam nadzieję, że kiedyś to odstawię w pizdu, i że w końcu mi się to uda :)
Bóg rozdaje karty.. diabeł je miesza...
  • 25 / 2 / 0
ja odstawilem na tydzien ale spowrotem do niej powrocilem bo czekaja mnie mega stresujace sytuacje a niemam czasu na eksperymentowanie z antydepresentami moze kiedys odstawie na dluzszy czas ciekawi mnie jedna rzecz czy jakis antydepresant jak juz sie wszczeli czy wtedy on pomaga na ta depreche po prege moze ktos cos w temacie

scalono - WRB

@Krzysiu86Dr mi az tak bardzo prega pamieci niezryla moze troszku ale nie az tak jak ty piszesz a biore rok w eoznych dawkach moze u ciebie to nie sama prega temu wina
  • 327 / 68 / 0
tak samo, pregabalina dała mi bardzo wiele przez to jest moją miłością życia, niestety musiałem za to zapłacić wysoką cenę, PAMIĘĆ!!
czas zwolnić
  • 508 / 195 / 1
Pregabalina dostatecznie nada się przed bardzo ważnym i równie stresującym wydarzeniem?Wiem ,że lepiej klonika wszamać ale go nie wyczaruje z kapelusza :(
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 1100 / 273 / 0
Jeśli podczas tego wydarzenia musisz się jeszcze popisać intelektem różnie może być, 150 mg to absolutny max, radziłbym nawet 75 jeżeli ma tylko rozluźnić, 150 bez tolerki to już można się lekko porobić. I trzeba ją dużo wcześniej zażyć, u mnie rozkreca się 2h+ na czczo.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2023 przez 3ldritch, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Czy po tygodniowym odstawieniu prega mocniejszego dawała ci kopa?
ODPOWIEDZ
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).