Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
335
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1032

ODPOWIEDZ
  • 23 / 3 / 0
@zburzony a czy myślisz ze mogę sam odstawić jak brałem 25 mg przez 5/6 dni, bo jak nie to musze czekać na wizytę 17 dni i brać dalej zwiększając dawkę według zalecenia, jeśli tak, to po prostu nie brać czy co drugi dzień jak odstawiam, i jeszcze raz powiem że mam depresję powazną ale boje się o te dysfunkcje seksualne i nie mogę się zdecydować czy brać.
  • 1740 / 277 / 0
@peterpan1 po tak krótkim czasie możesz odstawić całkiem i od razu bez problemu. Lekarz na pewno spróbuje dobrać ci lek który mniej zaburza te sprawy, chociaż tak naprawdę one wszystkie mogą tak działać ale na szczęście nie na każdego.
  • 23 / 3 / 0
@zburzony dziękuję, i po tak krótkim czasie stosowania bez najmniejszych zmian wszystko powróci do normy z dysfunkcji seksualnych?
  • 1740 / 277 / 0
@peterpan1 jestem pewien że tak, być może nie z dnia na dzień ale na pewno:)
  • 17 / / 0
Ile czasu wam się rozkręcała sertralina? Ile do odczuwalnego zmniejszenia lęków i depresji a ile do pełnego działania? Pytam z ciekawości bo czytałem że z ssri/snri różnie jest zależy od leku i np podobno duloksetyna tydzien, ile zazwyczaj w przypadku sertraliny? Czy powoduje problemy z erekcją lub libido, czy ten ubok mija? Bo czytałem że z erekcją rzadziej niż np wenla (tam były u mnie duże problemy z erekcją, mniejsze z libido) ale za to libido mocno zmniejsza, prawda to i w jakich dawkach u was był ten skutek uboczny?
  • 88 / 19 / 0
03 października 2022peterpan1 pisze:
@zburzony a czy myślisz ze mogę sam odstawić jak brałem 25 mg przez 5/6 dni, bo jak nie to musze czekać na wizytę 17 dni i brać dalej zwiększając dawkę według zalecenia, jeśli tak, to po prostu nie brać czy co drugi dzień jak odstawiam, i jeszcze raz powiem że mam depresję powazną ale boje się o te dysfunkcje seksualne i nie mogę się zdecydować czy brać.
Praktycznie każdy SSRI i SNRI spowoduje ci dysfunkcje seksualne, bo leki te wpływają na serotoninę, która odpowiada za libido, więc zmiana leku nic ci nie da. Uwierz mi że brak libido i brak możliwości dojścia to przy braniu SSRI/SNRI najmniejszy z problemów. Jak lek nasila ci lęki, depresję, uniemożliwia sen, powoduje mdłości albo wymioty i całkowity brak apetytu to wtedy się rozważa zmianę, a nie jak sobie raz dziennie strzepać nie możesz.
  • 94 / 47 / 0
@Trian11 :D:D:D Odpowiedź w punkt. Niedługo ludzie będą narzekać, że po SSRI wypadła im rzęsa, ale zrobił się odcisk na pięcie. Widać nigdy nie doświadczyli prawdziwej depresji.
  • 2 / 1 / 0
sertralina u mnie wczytała się bardzo szybko, jak dla mnie najlepszy SSRI polecam u mnie na 1 miejscu ..
  • 11 / 1 / 0
mam alternatywe na lęki sertra albo paroksetyna. paroksetyny się boję bo ludzie piszą, że siatkuje mózg i zmienia osobowość. sertralina na średniego kalibru lęki będzie okej? Lęki typu rano z trudem wstać z łóżka i zacząć dzień od razu negatywne myślenie i takdalej
  • 94 / 47 / 0
@absuluteToughness Ja bym zaczął od sertraliny. Ona jest lżejsza przeciwlękowo od paroksetyny, ale za to trochę aktywizuje. paroksetyna to już cięższy kaliber, jest świetna na lęki i fobie. Zostaw ją sobie jakby nie daj Boże sertralina nie dała rady. Co do tych opinii o szkodliwości paroksetyny ciężko komentować takie bzdury. Jasne, że spłaszcza osobowość, znieczula emocjonalnie, ale przecież o to chodzi neurotykom. Nie czytaj głupot tylko się lecz. Oprócz tych dwóch leków masz na lęki jeszcze escitalopram do rozważenia. Zdrowia.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.