Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy masz trudności z wykupem Medikinetu lub Oxycontinu?

Czas głosowania minął 05 października 2022

- Tak, nie ma ich w hurtowniach ani aptekach.
11
85%
- Nie, z łatwością mogę je wykupić/ zarezerwować w hurtowni.
2
15%

Liczba głosów: 13

ODPOWIEDZ
  • 188 / 28 / 0
Cześć 😉

Słuchajcie, zauważyliście ostatnio braki w aptekach na leki z grupy " Rpw"?
Mam na myśli oxycontin oraz metylofenidat, zarówno ten o natychmiastowym uwalnianiu , " Medikinet ", jak i Concerte?

Gdy patrzyłem na stronkę : "kto ma lek", z czystej ciekawości wpisałem Oxycontin i Metylofenidat- taka sytuacja jest przynajmniej na Dolnym Śląsku, poza moim Wrocławiem, nie kupisz tego leku w Legnicy a to ponad stu tysięczne " miasto"...

A jak sytuacja wygląda u Was ?

zmieniono tytuł w związku z ciągłą aktywnością wątku - detronizator
" Człowiek nie jest stworzony do klęski, człowieka można zniszczyć ale nie pokonać "
E. Hemingway
  • 4603 / 2207 / 1
Braki są od października 2021. Oxycontin zniknął całkowicie. Podobnie xancodal. Palexia raz jest raz wraca. Generalnie jest kolosalny problem z dostępnością leków, szczególnie immunosupresyjnych, insulin, przeciwnadciśnieniowych, przeciw krzepnięciu krwii itd. Lista sięga setek substancji i tysięcy preparatów, a to dopiero początek.
  • 3455 / 556 / 2
czym to jest spowodowane?
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9372 / 1823 / 2
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3569 / 581 / 1
No ciekawe... Już miesiąc jak nie 2 nie ma nigdzie kmno4 w aptekach.
*(W postaci kryształków. Tylko tabletkowy)

Ale można się zaopatrzyć w chemicznym ;)
Wychodzi mion razy taniej : 3.2 g w aptece za 19 zł vs 50g w chemicznym za... 15 zl.
Tu w formie krystalicznej luzem, ale spoko. Kalkuluje się nawet Jak wliczyć wagę za stówę
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 3245 / 617 / 0
Bo za granicą jak są braki to np niemiecki senior jest w stanie zapłacić kolosalne kwoty,i jemu to nie zrobi różnicy jak i tak musi. A dla załatwiającego to jest zarobek kabony bezpośrednio w kiermanę. że już tak slanguję.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 925 / 166 / 0
Może troszkę nie na temat, ale na rynku z suplementami też są braki np. brakuje produktów z kreatyną :p Czy to u producenta czy w sklepach. Na rynku Polskim taki deficyt że to się w głowie nie mieści. W Niemczech też robi się nieciekawie :/
Przez to cholerne forum boję się wypić piwo, walnąć kreskę i zwalić konia xD
  • 3245 / 617 / 0
Przecież PRIMUM NON NOCERE to lekarze a nie farmaceuci.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 415 / 54 / 0
@Mefistofeles1945 jest to spowodowane wojną z Chinami. Nie jest to wojna tradycyjna, a na wyniszczenie gospodarcze. Chiny chcą zająć miejsce USA i dlatego też atakują USA i największego sojusznika Europę.

U nas wytwarzanie substancji leczniczych kosztowało majątek. Jak wiadomo w Chinach praca ludzka jest mało warta, napierniczają tam po 12 godzin na zmianę, pracują 6 dni w tygodniu i często śpią w osiedlach budowanych wokół fabryk.

Pierwszy wytwórca zauważył, że produkcja w Chinach daje ogromne oszczędności, drugi to samo. Następni też poszli ich śladem. Obecnie w Europie nie ma prawie fabryk substancji używanych w lekach. U nas są tylko fabryki tabletek składane z tego co nadeślą Chińczycy.

Chiny chcą przejąć kontrolę nad Światem i zastąpić USA więc ograniczyli wysyłkę potrzebnych nam substancji. To będzie trwało nadal i przybierało na sile.

PS. Zastanawiam się skoro od ponad trzech lat jest problem z substancjami do leków, czemu do kur.y nędzy nie powstają takie fabryki u nas. W tej kwestii jesteśmy uzależnieni od Chin. Zrobili tak bo się opłacało, a teraz mogą zablokować przeszył. To jest ogromny problem. Dlaczego w takim razie nie buduje się takich fabryk w Europie, aby zadbać o bezpieczeństwo ludności?

PPS. To samo dotyczy chipów do urządzeń elektronicznych. Skoro od kilku lat Chiny blokują dostawy to dlaczego nie postawiono w Europie własnych fabryk. Wiem, że stworzenie takiej fabryki to nie jest szybki proces. Minęło trzy lata, a nawet nikt o tym nie myśli. Według mnie jest to raczej zaplanowane przez Szwaba: "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy" czy jakoś tak. Wydaje mi się, że Europa jako jedno z najlepszych miejsc do życia na świecie przeistoczy się w jedno z najgorszych, a politycy się ewakuują.
  • 3245 / 617 / 0
Sam imć @Stteetart w pewnym poście o suplementach napisał mi że jest tam to co nasypie Chińczyk. Ja oglądałem dokument o samowystarczalnych strukturach miejskich wokół fabryk gdzie małolaty są wysyłane do mieszkań w takich miejscach żeby zarabiać marne grosze na utrzymanie rodziny, i nawet małżeństwa są tam zawierane wśród par robotniczek i robotników.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.