Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 525 / 55 / 0
Próbował ktoś rekreacyjnie? Kiedyś chyba właśnie tutaj na hyperrealu było do pobrania takie archiwum z różnymi ciekawymi roślinami etnobotanicznymi w Polsce i aż dziwi mnie, że nie m tego tematu. Ja na razie zatrzymam się na zwykłym oparze, bo tamtejszy opis jest nie pewny :)
  • 361 / 33 / 0
Stosowany w nadcisnieniu jak naparstnica wzmacnia serce wyciagi alkoholowa wodne ,laktacje wzmaga u kobiet.
Uspokajacz za duzo to nie zdrowo raczej jako mily zamulacz ale w malej lub sredniej dawce bo moznadostac zawalu.
Uwaga! Użytkownik jokerr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 525 / 55 / 0
Czyli dobrze myślałem, że za napar z 2 łyżeczek lepiej nie wkraczać. Rzeczywiście fajnie zamula, ja właśnie szukam czegoś takiego lajtowego, by przytłumić zły nastrój, obawy i stresy.
  • 361 / 33 / 0
Do 3 lyzeczek maks a po 2-3 miesiacach stosowania minimum 14 dni przerwy.

scalono - łysy

http://www.panacea.pl/articles.php?id=3801 o serdeczniku,jeszcze wpisz w duckduckgo dr Rozanski serxecznik pospolity.
Uwaga! Użytkownik jokerr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 617 / 5 / 1
Ponoć aktywne związki w tej roślince dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. A gdyby tak susz z serdecznika podgrzać z masłem lub olejem kokosowym ? Mam na myśli coś a'la cannabutter. Ciekaw jestem czy to by w ogóle miało sens. Co myślicie ?
  • 21 / / 0
Możesz spróbować w alkoholu działanie też powinno być ok, ale pomysł na masło a potem ciastka wydaje się trafiony. Jednak uważałbym z temperaturą , najlepiej spróbować w mniejszej i większej plus podejrzewam że dużo zależy też od okresu zbioru rośliny.
Daj znać jakie efekty.
Uwaga! Użytkownik TruthSeeker1150 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 20 / 2 / 0
Ktoś ma jakieś doświadczenie z miksami z benzo, fetą i/lub kwasem?
  • 26 / 1 / 0
02 kwietnia 2021fraktal pisze:
Ponoć aktywne związki w tej roślince dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. A gdyby tak susz z serdecznika podgrzać z masłem lub olejem kokosowym ? Mam na myśli coś a'la cannabutter. Ciekaw jestem czy to by w ogóle miało sens. Co myślicie ?
dzisiaj tak jadłem właśnie podsmażony na maśle z odrobiną wody, bardzo mocno uspokaja serce jak się ma z nim problemy, niedobory magnezu, potasu, wapnia uzupełnia ma tych pierwiastków wszystkich i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach bardzo dużo zwłaszcza magnezu, poza tym wydaje mi się że może mieć działanie delikatnie psychoaktywne coś ala 0,1g łysiczki albo 0,5g amanity

W badaniu tym oceniano profil bliższy, mineralny, witaminowy i aminokwasowy nadziemnych części Leonurus cardiaca. Zawartość wilgoci oceniano poprzez odparowanie do sucha w temperaturze 105°C w piecu w celu uzyskania niezmienionej masy. Zawartość popiołu, błonnika, węglowodanów i tłuszczu surowego scharakteryzowano za pomocą maszyny Soxhleta w oparciu o standardowe metody, natomiast białko surowe scharakteryzowano metodą Kjeldahla. Zawartość minerałów i aminokwasów oceniano za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej i gazowej. Średnia i odchylenie standardowe wilgotności wyniosły 16,51±0,12%, białka surowego (22,00±0,11%), tłuszczu surowego (12,61±0,12%), włókna surowego (9,11±0,06%), zawartości popiołu (4,12±0,06%) i węglowodanów (35,65±,06%). Stężenie witaminy A wynosiło 22,66±0,02 mg/100 g, witaminy E (16,07±0,01 mg/100 g), witaminy C (51,22±0,02 mg/100 g), witaminy E (16,07±0,01 mg/100 g), niacyny (B3) (32,47±0,01 mg/100g), tiamina (B1) (15,53±0,02 mg/100g) i witamina B5 (31,91±0,02 mg/100g). Stężenie sodu wynosiło 38,68±0,31 mg/100g, potasu (598,10±0,04 mg/100g), magnezu (496,74±0,19 mg/100g), wapnia (263,89±0,03 mg/100g), miedzi (1,32±0,11 mg/100g), żelaza (8,62±0,16 mg/100g), (4,41±0,27 mg/100g), manganu (2,12±0,41 mg/100g), selenu (1,83±1,06 mg/100g) i fosforu (104,09±3,02 mg/100g). Scharakteryzowany skład bezpośredni, mineralny, witaminowy i aminokwasowy wykazał Leonurus cardiaca, stąd uzasadnia spożywanie jego nadziemnych części jako warzyw w południowej i wschodniej Nigerii.
  • 4 / 1 / 0
Serdecznik pospolity nie wiem ale miałam do czynienia z serdecznikiem syberyjskim. Kiedyś miałam fazę na hodowanie roślinek różnych dziwnych od nasionka (nieeee, nie chodzi o konopie, wyszukiwałam znacznie dziwniejsze) i między swoimi nnymi wyhodowałam sobie serdecznik syberyjski zaciekawiona działaniem 'podobnym do marihuany' ale jednak słabszym i bez fizycznych efektów. Dla niektórych to może być bieda wersja, dla mnie był to strzał w dziesiątkę - marihuana działa na mnie źle. Po prostu źle, wmawiano mi że się przepalilam albo że źle się nastawiłam, złe środowisko. Nie, nie i nie. Nie ma dla mnie dobrej dawki po prostu. Tymczasem serdecznik w formie palonej chyba nie ma złej dawki a przynajmniej ja do niej nie dotarłam. Bardzo przyjemne działanie, kojące, lekko euforyzujące w bardzo przyjemny sposób, a brak fizycznych efektów nie zaburza tych psychicznych doznań.

Jeśli dobrze rozumiem ten nasz pospolity powinien działać podobnie ale jeszcze słabiej? Z pewnością możnaby to skondensować wyciągając z surowca olejek eteryczny i w sumie może o tym pomyśle i dam znać, jeśli znajdę siedlisko tej rośliny w okolicy, bo w sumie dawno nie używałam mojego alembiku
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.