T3 - hormony tarczycy, przyśpieszają metabolizm (ale zarówno tłuszczów, węglowodanów oraz białek, dlatego nie wolno przesadzać z dawkami oraz mieć odpowiednio zbilansowaną dietę, żeby nie doszło do kaheksji czy nadmiernego katabolizmu) (np. grecki cytomel)
Sibutramina - należy do grupy SNRI, bardzo mocno hamuje łaknienie, z Polski wycofana, jedynie zagraniczny dostęp. Dość mocny środek, należy używać z rozsądkiem bo bardzo mocno wpływa na pracę serca (tachykardia, wzrost ciśnienia itd)
MySimba - dostępna w polskiej aptece, połączenie bupropionu oraz naltreksonu. Niestety dość droga - ponad 400 zł za opakowanie. Fajnie działa na początku, jednak szybko rośnie tolerancja
04 maja 2022kriston87 pisze: Ja natomiast natknąłem się ostatnio na materiały, że jest taka część populacji, że deficyt kaloryczny na nich nie działa i luj. Tłuszcz trzyma się stołków i nawet kilka kcal w złą stronę i cheat day i 2 miesiące odchudzania w plecy.
Podobno tacy ludzie żeby schudnąć muszą naprawić gospodarkę hormonalną. To ich hormony powodują, że nie chudną. Chodzi o insulinę, grelinę, leptynę, glukagon. Gdzie indziej pisali o kortyzolu.
Także w skrócie tacy ludzie powinni jadać rzadziej, mniej cukrów, więcej spać i nie stresować się itp.
Co myślicie? Jakaś nowa moda, że deficyt nie jest totalnym wyznacznikiem, czy jest w tym jakiś sens?
03 maja 2022Mefistofeles1945 pisze: No famas ja od lutego robię średnio 90km na miesiąc kijki nording walking co drugi dzień przychodzę szybkim krokiem już jest maj prawie na sportowym stylem szybkim już umiem z kijkami chodzić przyjdę do domu podkoszulek mokry dwie godziny szybkiego marszu robią robotę całemu ciału. Choć dużo nie zrzuciłem wagą co jakiś czas leci w dół o te kilo.
Skupiłem się na kilku rzeczach.
Jedzenie niskoenergetyczne. Zakupiony glukometr i badania swojej diety pod tym kątem. Hitem był pomiar jak zjadłem śledzie w oleju i zapilem piwkiem 0.
Przez ponad 2 godziny cukier trzymał się na poziomie 150
Wyjebalem wtedy chyba z 20 pasków bo myślałem, że to błąd
Niestety to nie błąd.
W pewnym momencie doszedłem do takiej perfekcji, że po śniadaniu miałem cukier 75-85.
Do tego. Do pracy brałem sałatki warzywne (bez ziemniaków i z minimalną ilością majonezu). I do tego minimum tłuszczu.
Aczkolwiek generalnie jadłem normalnie. Tzn 5 posiłków.
Poza dietą. 6-7 wypadów w góry/miesięczne a tam w zależności od wypadu ( były 1, 2 i 3 dniowe) trasy od 20-50km. Choć starałem się trzymać te 15-20km / dziennie. No ale były wypady, że zrobiłem i 35km .
W górach jak to w górach jadło się to co można było wziąć ze sobą. Jogurt, chleb jakiś serek.
Do tego jakiś rower choć niewiele. W przypadku rowera w grę wchodziły interwały.
Efekt. Po 5-6 tygodniach 7kg w dół.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Fuzja - 909
04 maja 2022kriston87 pisze: Ja natomiast natknąłem się ostatnio na materiały, że jest taka część populacji, że deficyt kaloryczny na nich nie działa i luj. Tłuszcz trzyma się stołków i nawet kilka kcal w złą stronę i cheat day i 2 miesiące odchudzania w plecy.
Podobno tacy ludzie żeby schudnąć muszą naprawić gospodarkę hormonalną. To ich hormony powodują, że nie chudną. Chodzi o insulinę, grelinę, leptynę, glukagon. Gdzie indziej pisali o kortyzolu.
Także w skrócie tacy ludzie powinni jadać rzadziej, mniej cukrów, więcej spać i nie stresować się itp.
Co myślicie? Jakaś nowa moda, że deficyt nie jest totalnym wyznacznikiem, czy jest w tym jakiś sens?
No i uj na mnie deficyt kaloryczny plus treningi i solidne ćwiczenia na spalanie tkanki tłuszczowej nie działa masz rację i uj jak ważyłem 115kg tak ważę 115kg przy 1300kcal na zapotrzebowaniu 2085kcal. nie wiem czemu uja dieta i treningi mi pomagają brzuch jak stoi tak stał i waga też stoi prawda to jest u niektórych ZBITYCH DOBRZE osób uja pomaga. znacie jakieś magiczne kapsułki z fajnym składem?? help?
A zbyt duży deficyt kalorii spowalnia metabolizm a to spowalnia spalanie tłuszczu.
Kolega wyżej. Ściągnij apke fitatu i policz WSZYSTKIE kalorie z wczoraj.
Kiedyś @DexPL wspominał historię jak jego znajome czegoś nie liczyły do diety bo to pierdola a okazało się, że.to ponad ileśset kcal
Ba nawet piwo 0 to potężna ilość kcal.
Jak jeszcze śledziłem profil jednego z trenerów na insta to pokazał wykres jednej z podopiecznych która 5 dni w tygodniu trzymała dietę ale w weekend wyskoczyła na pizzę, piwko czy kebsa.
W rozbiciu na 7 dni okazywało się, że jej dieta była na -100kcal/dziennie.
A momentami na +100 (zwłaszcza jak szła na imprezę rodzinna, urodziny) no wtedy wpadały ciasta, słodycze i inne gówno.
No i dziewczyna zamiast chudnąć stała w miejscu lub nawet przybierała
Jak przy masie możesz sobie folgować z dietą tak przy redukcji NIE.
U mnie ostatnio dużo zielonej herbaty leci a jak wiadomo takowa dobrze wpływa przy diecie i ćwiczeniach.
I pod żadnym pozorem nie łącz węgli z tłuszczami. M.in przez to ja w sałatce warzywnej nie dawałem ziemniakow.
@Mefistofeles1945 , fitatu ratuje dupę :D w ustawieniach określ swoją wagę, wiek, aktywność itp. i ci obliczy w miarę twoje zapotrzebowanie :Dtabletki i pastylki zastosuj dopiero jak już dopniesz dietę, bo tak to ci nic nie da. No i nie słuchaj "dietetyków" aby nie łączyć węgli z tłuszczami, bo to takie totalne bzdury że na każdej grupie o treningach wyśmialiby gościa ;) pełnowartościowy posiłek to białko, tłuszcze i węglowodowany w odpowiednich dla siebie proporcjach z porcją witamin i minerałów plus błonnik.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.