Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 600 / 109 / 0
wenlafaksyna jest silniejszym lekiem zarówno jeśli chodzi o działania pożądane jak i niepożądane. Agomelatyna w monoterapii nie zbiera zbyt wielu pozytywnych opinii ale miała dobry marketing swego czasu. Można je łączyć. Na objawy które opisujesz ja bym spróbował bupropionu.
"Głębia ziewa na powierzchni,
a powierzchnia okazuje się dnem głębi."
Stanisław Ignacy Witkiewicz
  • 10 / / 0
Stosuję już trzecią noc agomelatynę i trzecią noc z rzędu nie mogę zmrużyć oka. Ma ktoś z tym doświadczenie? Co robić?
  • 1732 / 277 / 0
@sallemm bierzesz dalej? Ktoś z was stosuje obecnie albo brał dłużej agomelatynę? Ja brałem dawno temu ale dość krótko, teraz kiedy jest tańsza i są zamienniki myślę żeby włączyć ja do zestawu na noc chociaż pamiętam że nie spałem wtedy po niej za dobrze.
  • 1732 / 277 / 0
22 lutego 2022Pan Cietrzew 69 pisze:
Agomelatyna w monoterapii nie zbiera zbyt wielu pozytywnych opinii ale miała dobry marketing swego czasu. Można je łączyć. Na objawy które opisujesz ja bym spróbował bupropionu.
Chętnie bym spróbował agomelatyny z wenlafaksyną ale gdzieś czytałem że ona działa odwrotnie do reszty antydepresantów i niby mija się to z celem. W czwartek pogadam z dr'em i spróbuję wyłudzić ago.
  • 1014 / 313 / 5
Czy ktoś się wyznaje czy jest sens albo jakie efekty miałoby suplementowanie melatoniny do agomelatyny? Da to coś? Działanie agomaletyny lub melatoniny się zwiększy? Cokolwiek?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 11 / 2 / 0
Jako wieloletni użytkownik a raczej tester anty dep tłumaczę.
Efekt bezsenność występuje tylko wtedy kiedy przeskakujemy ssri na valdoxan lub go z nim łączymy, oczywiście jest to kwestia osobnicza.
Ale zauważyłem że po miesiącu po odstawieniu ssri agomelatyna zaczyna działać na sen tak jak powinna, czyli zaczyna usypiać, natomiast krótko po przesiadce z ssri nawet 5-6 dni po zaprzestaniu zażywania ssri występuje stan czuwania,taki pół sen b irytujące.
Polecam mix pregabalina plus valdo w systemie 0-0-1
50 ago
300 preg
Motywacja up, niestety pojawią się deficyt uwagi z dwojga złego nie najgorzej
  • 11 / 1 / 0
Cześć, od miesiąca biorę agomelatynę 25 mg przed spaniem. Co zalecacie jeszcze, by bardziej podkręcić efekt przeciwlękowy, przeciwdepresyjny? sertralina, wenlafaksyna? Brałem kiedyś pregabalinę, efekty były całkiem ok, ale strasznie po tej przytyłem. Zależy mi na synergizmie z innym lekiem przeciwdepresyjnym. Wcześniej do ago brałem jeszcze trazodon (trittico xr) 150 mg - krótki epizod, brałem przed snem. Fajnie zwalał z nóg, ale na drugi dzień ledwo wiedziałem, jak się nazywam kiedy wstawałem
  • 1732 / 277 / 0
@cabometyx biorę 3 miesiące 25 mg agomelatyny i do tego duloksetynę i escitalopram. Nie polecam brać aż tylu leków, a biorę jesze inne jednocześnie, myślę że sam escitalopram dobrze by się sprawdził. Do niedawna brałem też wenlafaksynę, to też może być dobre rozwiązanie bo w moim przypadku to najlepszy lek przeciwlękowy, chyba cztery razy do niego wracałem i nigdy nie zawiódł.
  • 2 / / 0
Widzę, że zainteresowanie tym lekiem jest stosunkowo małe. Zacząłem brać agomelatynę 2 dni temu - używałem mirtrazepiny przez 9 miesięcy w dawce 15mg-7.5mg.
Ogólnie to niezbyt dobrze się czuję - sen jest bardzo płytki i nie zwala z nóg jak mirtrazepina.
Musiałem zmienić lek, bo miałem ogromny przyrost wagi przez mirtrazepinę + pregablinę. Teraz biorę 75mg pregabliny na noc i 25mg agomelatyny. Jak długo potrwa aż się to wszystko poprawi? Mirtrazepina była nawet w porządku, ale przez 9 miesięcy przyrost wagi 15 kg to za dużo i musiałem działać, żeby nie weszły kolejne kilogramy.

Jak ktoś podobnie schodził z innego SSRI na agomelatynę to dajcie znać ile to wszystko potrwa...
  • 1732 / 277 / 0
@Lyhanzito ja brałem dość długo agomelatynę, nawet 50 mg, ale z paroma innymi lekami m.in. SSRI. Dlatego nie umiem jej obiektywie ocenić, mogę tylko napisać że przez te parę miesięcy nie zauważyłem różnicy.
Co do snu to z czasem powinieneś spać lepiej, ale to nie jest lek typowo nasenny, nigdy nie będzie usypiał tak jak mirta.
Na innym forum raczej ludzie narzekają na niego, ale pamiętam wpis gościa który pisał że długo nic się nie działo, ale po 2 miesiącach zaskoczyła i czuje się bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.