Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 687 / 149 / 2
Witajcie po dłuższej przerwie, mak już kiełkuje, u mnie ciut lepiej niż u Focusa, pogoda jest niezła- gleba jest wilgotna od opadów. Jeśli chodzi o ziarna to z pewnością klepać będą te z Francji, Turcji i Hiszpanii, bo tam używa się też słomę do celów farmaceutycznych, w Czechach do niedawna też takie były, ale mogło się zmienić jak napisała Germandoll, bo Czesi pilnują by mak w sklepach był czysty a płukanie go jest kłopotliwe, więc wygodniej jest po prostu zasiać odmianę niskomorfinową i się nie pieprzyć potem z tym przepłukiwaniem- prawdopodobnie Czesi zaczęli już to robić, tym bardziej że nie przerabia się tam już słomy. Gleba dobra dla maku to czarnoziem, gleby gliniaste (tylko nieco wilgotne- sucha glina jest twarda i zbita) , gleby lekkopiaszczyste- mak lubi nieco przewiewna glebę. Gleba powinna być przed siewem spulchniona, ale zdarzało się że mak wyrósł i bez tego na nieco piaszczystych glebach. W pierwszej fazie nasiona muszą mieć wilgoć (nawet w Afganistanie stosuje się nawadnianie pól- w miarę możliwości) w kolejnej fazie dojrzewania potrzeba mu dużo światła. Pamiętajcie żeby przerywać maki gdy rosną za blisko , w fazie kilku liści należy zapewnić odległości między roślinami ok. 15 cm, trzeba też uważać na ślimaki, one też lubią mak, gdy się pojawią trzeba rozsypać ślimakol. Ja w tym roku zasiałem ok. 45 m2 spotów.
Miłość jest jak opium...
  • 2199 / 369 / 0
Na glebę poleciało kilka dni temu 450g maku sklepowego (Czechy) z PST.
Powierzchnia około 10 metrów kwadratowych.
I prawdopodobnie pójdzie jeszcze jedno takie poletko, jak mi się będzie chciało.

Gleba średnia, kopane solidnie, orka na pełny sztych, potem rozbijanie brył, i spulchnianie gleby.
W zależności od pogody podlewanie codzienne.
Jakoś 2-3 lata temu wyrosło, ot tak z ciekawości sprawdzałem, bardzo ładne główki były pamiętam, po nacięciu leciał sok.

PS. To jest legalne?
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 687 / 149 / 2
Oczywiście że nie jest legalne, w naszym kołtuńskim kraju można zostać ukaranym za 2-3 krzaki maku niskomorfinowego, takie mamy prawo i gorliwą w tym temacie prokuraturę i organy ścigania. Trzeba siać na ziemi niczyjej, najlepiej w małych grupach roślin, inaczej intensywny kolor kwiatów rzuca się w oczy. Na swoim gruncie najlepiej w zasłoniętych miejscach , można też w tunelach foliowych. Nawozy najlepiej zawierające bor, bo on wspomaga rozwój roślin. opium najlepiej ściągać po ok. miesiącu od momentu kwitnięcia , z tym że w tamtym roku u mnie ten termin okazał się nieco za długi- niektóre makówki były nieco wypłukane przez deszcz.
Miłość jest jak opium...
  • 2199 / 369 / 0
No ok, jasne dziękuję.
To lepiej zbierać mleko na opium, czy całość na makiwarę, czy to i to?

Ja bardzo dużo rzeczy sądzę u siebie, koło domu, za domem, za budynkiem gospodarczym, w pokoju mam dużo roślin, lubię jak jest zielono wszędzie, ale oczywiście wszystko ładnie i schludnie pielęgnowane, i podcinane na różne kształty, rozmiary itd.
A w tym roku mam wyjątkowo fazę, żeby sadzić różne rzeczy, warzywa, rośliny, drzewka, krzaczki, mam można powiedzieć las koło domu i dosłownie 100 metrów do lasu państwowego.
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 687 / 149 / 2
I jedno i drugie, po nacięciu makówek i zebraniu opium należy je potem ściąć (gdy będą suche- po ok.3-4 tygodniach od kwitnięcia).
Miłość jest jak opium...
  • 177 / 26 / 0
Spotkał się ktoś z czarnieniem siewek? listki i łodyga mają czarny kolor, ale są jędrne i duże.
U mnie to bardziej chronicznie
Ty wolisz mieć stany psychodeliczne
  • 687 / 149 / 2
Prawdopodobnie zaatakował je jakiś grzyb. Ja się z czymś takim jeszcze nie spotkałem, ale to możliwe. Grzybom sprzyja wilgoć, ta w tym sezonie jak na razie jest, co wpływa też korzystnie na wegetacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miłość jest jak opium...
  • 22 / / 0
czy często kogoś łapią za mak? czy raczej martwe prawo.
  • 3455 / 559 / 2
Raczej martwe prawo. Moja mama posiała mak wysokomorfinowy ten niebieski.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 186 / 36 / 0
Pewnie musiałby to nastąpić po "uprzejmie donoszę..." sąsiada albo zawistnego znajomego. Wątpię, żeby typowy policjant połapał się, że patrzy na hodowlę maku.
Gdyby podróże w czasie były możliwe, udusiłbym sam siebie poduszką w czasie snu 21 grudnia 2018 roku. Oszczędziłoby to wielu problemów.
ODPOWIEDZ
Newsy
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli

Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.

CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.