Mam pytanko o redukowanie hałasu z wentylatora. Otóż no jest on dość odczuwalny, do tego dochodzą drgania z wiatraka czasami, to tani shit, zestaw kupiony z alledrogo. Załączę screena poniżej dla podglądu. Zamówiłem tłumik z tego samego sklepu, jednak ku memu zdziwieniu był całkiem spory, to długość boxa, a szczerze dużej różnicy w odbiorze hałasu nie było, zatem go po prostu oddałem. Stąd moje pytanko - macie jakieś sprawdzone sposoby na stłumienie halasu? jakieś konkretne tłumiki, rady, cokolwiek?
A jeśli mocno świszczy samo powietrze, w co ciężko mi uwierzyć bo to malutki wiatraczek jest, to prędzej czy później będziesz musiał założyć filtr węglowy, a on już powinien wytłumić świst powietrza. Bądź też świadom, że lekki szum będzie zawsze i do końca hałasu nie wyeliminujesz.
E: Dopiero teraz zauważyłem te aluminiowe rury - wypierdol je i zamień na miękkie PVC. Te przynajmniej nie przenoszą drgań i nie działają jak głośnik. Takie o [ external image ]
Właśnie, jest sens owijać wenta watą? Albo czymś podobnym?
No i pytanko do ekspertów w takim wypadku. Ten wentylator to taniocha jakich mało, myślicie, że lepiej, bym zainwestował w jakiś lepszy? Może polecicie jakiś, acz taki do boxa 60x60x180cm np, który nie hałasowałby tak mocno jak to cholerstwo?
Bo serio, to spora ilość decybeli, nie mówię o wytłumieniu całkiem, wiadomo, że to niemożliwe, ale no daje się mocno we znaki.
Kiedyś co uprawe kupowałem tani wentylator, a tylko jeden wytrzymał dwie. Może miałem pecha, ale to skłoniło mnie do kupna markowego wenta Soler & Palau TD-350/125 SILENT. Swoje kosztował, ale pracuje już b. długo, nic się z nim nie dzieje. Na drugim biegu na luzie wytwarza odpowiednie ciśnienie żeby przepchnąć powietrze przez 2,5m rury, filtr węglowy i przy tym schłodzić hps 250 przez cooltube. No i podwieszony na sznurkach jest cichutki, ta wygłuszająca mata i dziurki w środku faktycznie coś tam dają.
Ja bym wyeksploatował ten mały i zainwestował w coś lepszego na Twoim miejscu.
Zależy jaką masz konstrukcję boxa tak na prawdę, jak stary spełnia swoje zadanie to opierdol go watą i zostaw. U mnie wentyl to obok światła podstawa, w praktyce to on odpowiada za temperaturę i brak zapachu, także musi być tip top.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/globalimage.png)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/takeshi_niinami.jpg)
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne
Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć
W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.