Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy uważasz ,że Ashwaganda działa?
1.TAK
99
61%
2 .W miksach
4
2%
3.Trochę
36
22%
4.Nie
22
14%

Liczba głosów: 161

ODPOWIEDZ
  • 964 / 17 / 0
W jakich dawkach działa ashwa przeciwdepresyjne?
  • 1 / 1 / 0
W grupie kontrolnej podczas 60 dni badań, w której udział wzięło 64 dorosłych uważających się za zestresowanych, ci, którzy zażywali 600mg dobrej jakości koncentratu ashwagandhy dziennie zgłosiło średnio zmniejszenie depresyjnego samopoczucia o około 79%

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
  • 964 / 17 / 0
Witam w jakich dawkach ekstrakt z ashwagandhy działa na depresje np. Ja mam 500mg oraz z jakim innym naturalnym depresantem tworzą dobry duet na zaburzenia depresyjne ?
  • 390 / 95 / 2
Dziwna roślina, kapryśna, czasami pobudza, innym razem uspokaja, powoduje ociężałość i senność, niekiedy wywołuje rozdrażnienie. Czuję synergię z benzodiazepinami, pregabaliną. Odczuwam obniżenie ciśnienia, co niespecjalnie mi się podoba. Być może nadaje się jako środek wspomagający redukcję benzo czy pregabaliny lub baklofenu. Jak w przypadku większości, o ile nie wszystkich, preparatów roślinnych działanie jest niespecyficzne, wielokierunkowe, dysharmoniczne.
!מרנא תא
  • 757 / 140 / 0
Robię przerwę z Ashwagandhą. Po prawie 3 miesiącach brania extractu 600mg przed snem zaczęło się negatywne działanie. Bóle brzucha i głowy, natrętne myśli i rozdrażnienie. Szkoda bo na początku działanie było super, uspokajające i dobrze się spało.
  • 9298 / 1806 / 2
19 października 2021Pathfinder pisze:
Dziwna roślina, kapryśna, czasami pobudza, innym razem uspokaja, powoduje ociężałość i senność, niekiedy wywołuje rozdrażnienie. Czuję synergię z benzodiazepinami, pregabaliną. Odczuwam obniżenie ciśnienia, co niespecjalnie mi się podoba. Być może nadaje się jako środek wspomagający redukcję benzo czy pregabaliny lub baklofenu. Jak w przypadku większości, o ile nie wszystkich, preparatów roślinnych działanie jest niespecyficzne, wielokierunkowe, dysharmoniczne.
Solo się nie nadaje do redukcji GABA-ergikow.
23 września 2021steelseries98 pisze:
W grupie kontrolnej podczas 60 dni badań, w której udział wzięło 64 dorosłych uważających się za zestresowanych, ci, którzy zażywali 600mg dobrej jakości koncentratu ashwagandhy dziennie zgłosiło średnio zmniejszenie depresyjnego samopoczucia o około 79%

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
Zapewne mieli legitny ekstrakt a nie jakiś proszek z Chin za 3 zł gram którego nikt nie bada

Róbcie jak chcecie. Ja kupuję korzeń i mogę się z Wami założyć, że może i się będzie rozkręcać nieco dłużej ale nie będę mieć większości sensacji jakie macie Wy.
Choć ostatnia roślinkę jaką miałem to działanie zacząłem czuć od razu.
Tylko wtedy stosowałem na start solo i nie działało fajnie 🙂
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 390 / 95 / 2
Zamierzam kontynuować przyjmowanie, aby zobaczyć, co z tego wyniknie.
Zauważyłem, co jest częste w przypadku silniejszych preparatów roślinnych, działanie diuretyczne, a także suchość w ustach po przebudzeniu.

Poza tym, nie wiem, czy było już poruszane:
https://www.ergogenic.health/blog/ashwa ... and-apathy
!מרנא תא
  • 9298 / 1806 / 2
@Pathfinder ashwa obniża poziom stresu co w konsekwencjioze obniżyć poziom serotoniny.
Do odstawiania GABAergikow solo się nie nadaje bo działa jako antagonista rec GABA - ten sam mechanizm powoduje, że ashwa wzmacnia działanie GABA-ergikow. Jak zsblokujesz jedne receptory to nadmiar GABA działa na kolejne

Ps teoria wyżej ciekawa.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 390 / 95 / 2
No właśnie, jeżeli jest prawdą, że Ashwagandha desyntetyzuje 5-HT1A, to znaczy, że działa przeciwnie do buspironu (częściowego agonisty tego receptora), czyli obniża poziom dopaminy, zmniejsza motywację, libido, wydłuża czas do osiągnięcia orgazmu.
!מרנא תא
  • 605 / 89 / 0
Możliwe to, że ashwaganda wzmacnia działanie hydroksyzyny, która solo działa raczej w granicach placebo?
LUBIĘ GRZEŚKI CZEKOLADOWE.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.