Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 356 / 69 / 0
bralam fluoksetyne, bupropion, tiane, ze stabilizatorow lamotrygine i pregabaline. mysle ze mozesz sprobowac bupropionu albo tianeptyny, skutki uboczne tych lekow zazwyczaj nie sa bardzo dotkliwe. pregabalina tez wyraznie poprawia humor, zwlaszcza na poczatku brania, potem ten efekt lekkiego pregabalinowego podpicia troche zanika.
  • 172 / 20 / 0
Pregabalina poprawia humor przez kurwa 4 dni xd potem nic

Probuje tianeptyne. Dzięki ema
  • 87 / 11 / 0
Brał ktoś z was brintellix (wortioksetyna 10mg) z welboxem (bupropion 150mg)? Jak z pewnością siebie i fobią społeczną i ogólnym samopoczuciem?

Moja ścieżka leków -> escitalopram 10-15mg -> wenlafaksyna 150mg+bupropion 150mg -> bupropion 150mg + wortioksetyna 10mg

Jestem obecnie 3ci dzień na wortio 10mg + bupro 150mg, ale jestem ciekawy czego mogę się spodziewać po tym zestawieniu?

Dla porównania, na wenlafaksynie 150mg branej z bupropionem 150mg miałem problemy ze snem w nocy, ale za to byłem mega towarzyski, czasami były wahania nastroju, pewność siebie bardzo duża, czasami aż za wysoka, do czego dochodziła impulsywność i drażliwość, zdarzały się sytuacje że jak coś mi się nie podobało to o mały włos komuś nie wyjebałem (ostatecznie do wyjebania komuś nie doszło, ale czułem taki bodziec w sobie, że jestem gotowy do bardziej ryzykownych sytuacji, co mi się w sumie podobało)
  • 964 / 17 / 0
Prosze o poradę próbowałem wiele antydepresantow z grupy srri i snri zle na mnie działają obecnie biorę pregabalin 150mg I na noc trazodone 50mg chciałbym cos dołożyć aktywizujacego ale nie z grupy ssri ani snri ?
  • 203 / 25 / 0
bupropion jest ciekawym wyborem, mozna się zastanowić też nad jakimiś nri typowymi jak reboksetyna ale imho bupropion jest lepszy.

Ale wiesz, generalnie lekarz najlepiei zna Twoj przypadek i to tylko sugestia. Bądź z nim szczery i pogadaj to zyskasz najlepszy dla siebie wynik :)
  • 3206 / 175 / 0
Elo, (w sumie nie do końca o antydepresant pytam)

Staż ćpania lat 10, ogólnie dosyć sobie radzę, ale mam teraz trudny okres, bo za chwilę mam się przeprowadzić i zacząć nową, trudną dla mnie pracę. Potrzebuję przez następne 1-3 miesiące bardzo dobrze ogarniać, a faktem jest, że obecnie nie idzie mi najlepiej.

Ludzie polecają mi pregabalinę, ponoć w sam raz dla mnie. Poza ciągotami do GABAnergików (nie mam) są jakieś przeciwwskazania?

Ponadto pytanie ekstra, bo w sumie antydep też by się jakiś przydał - jadłem w życiu tylko moklobemid i selegilinę. Głównie mam ekstremalne wahania nastrojów - ze stanów hipomanii w leżenie w łóżku i myśli, że mam się zabić. To myślę, że się samo ustabilizuje wraz z ogarnięciem pracy, bardziej szukam czegoś ogólnie na lęk i przede wszystkim aktywizację, jeśli to w ogóle ma prawo działać z antydepami (nie znam się) - chodzi o to, że pomimo moich starań behawioralnych na tyle, na ile mnie obecnie stać, mam trudność w utrzymaniu "szerokiej" uwagi, przez lata "przepaliłem" sobie nadnercza.

Jak sobie zrobię zimny prysznic, oddychanie Wim Hofa, itp. to jest spoko na kilka godzin, ale chciałbym lekkiego "pusha" w tę stronę, bo miałem teraz miesiąc przerwy w praktyce oddychania Wima Hofa i zacząć to na nowo jest mi ostatnio niezwykle trudno, gdyż po kilku oddechach tracę siły i motywację, jakbym miał zaraz przebiec maraton, i to jest do tego stopnia, że nie da się zmusić, żeby kontynuować. To są właśnie efekty lat hardkorowego ćpania stimów, tak btw jakby ktoś potrzebował zachęty, żeby zluzować.

Wg mnie to niedobór noradrenaliny (chociaż wnikając, to pewnie przepalone wszystko), bo właśnie wyżej wymienione praktyki podbijające noradrenalinę bardzo mi pomagają.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony mi czas
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1475 / 236 / 0
Powiem tak, sam jestem starym ćpunem, waliłem lata stymulanty też w ogromnych ilościach ciągami, mam zaburzenia lękowe i depresję. Na jedno i drugie bardzo pomogła mi duloksetyna, mimo że jest częściowo stymulantem też - działa na noradrenalinę i w małym stopniu na dopaminę też. Poradziła sobie z lękiem społecznym, dodała energii i motywacji, ale też zaburzyła sen, długo spałem tylko ok 4 - 5 h na dzień ale mimo to normalnie funkcjonowałem w pracy itd. Pregabalina u mnie się nie sprawdziła akurat ale to chyba dobre wyjście, bardzo wielu ja chwali, pomaga ludziom z rozjebanym GABA. Brałem duloksetynę rok, potem zmieniłem na fluwoksaminę i też sobie chwalę. Polecał bym ci duloksetynę od najniższej dawki 30 mg i ewentualnie zwiększać do 60 lub 90 mg mimo że według lekarzy 30 to tylko dawka początkowa.
  • 964 / 17 / 0
Właśnie schodzę z dulo słaby efekt
  • 2 / / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: Venom2032 »
22 lutego 2010entranced pisze:
Ja jakbym miał wybierać między trazadonem albo selegliną to nawet bym się nie zastanawiał. Wybrałbym selegline, same pozytywne opinie o niej. Za miesiąc kończe terapie sertraliną i właśnie zastanawiam się jak tu wyrwać tą seleglinę.
Witam jakie porownanie w dzialaniu selegilina vs sertralina?
Brałem sertraline nawet ok. Selegiline chcę spróbować ale ponoć nasila lęki a tego się boje jak z lękami po sele było?
  • 459 / 44 / 0
Jest taki temat. Biore paroksetyne juz ponad 2 miechy teraz 20mg i od 10 dni leci do tego duloksetyna 30mg, na noc trazodon 150mg. Noi przeciwlękowo jest w miare ale antydepresyjnie chujowo dalej. Jakbyscie doradzili, dac jeszcze czas tej duloksetynie ? Czy podbic ja i juz zejsc calkiem z paroksetyny ? Dawniej 2 razy sama paroksetyna 20mg bardzo dobrze dzialala antydepresyjnie i przeciwlękowo ale tym razem cos chujowo to idzie. Jakie ewentualnie inne SSRI lepsze przeciwdepresyjnie ? Oprocz paroksetyny nie bralem zadnego innego. Noi pierwszy raz z SNRI teraz tez.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.