Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 392 / 95 / 2
Dokładnie tak, to nic innego jak e-wizyta, tylko ograniczona do weekendów. Bardzo dobra inicjatywa, bo chodzenie do pomocy doraźnej po receptę było zjawiskiem patologicznym. A to, że trafi się na kogoś, kto odmówi wypisania leku, to inna sprawa, czy w realu było inaczej?
26 maja 2021Arabella841 pisze:
I jak, próbowałeś już z tego korzystać?
To działa weekendowo, a jest dopiero środa.
!מרנא תא
  • 633 / 154 / 0
Jak weekendowo, skoro o 18 w dni robocze, zamykane są przychodnie POZ?
Teleplatforma Pierwszego Kontaktu - czynna od poniedziałku do piątku, w godzinach od 18:00 do 8:00 następnego dnia,
w soboty i niedziele oraz inne dni ustawowo wolne od pracy, całodobowo
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021 przez kurczakswiezy, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 2392 / 663 / 0
26 maja 2021AbsintionOpium pisze:
Rodzinny ( w zasadzie 2 z mojej przychodni ) da mi oxy bo mam wpis w papierach a nawet ich nie chciał zobaczyć
Lekarz plb mnie zaskoczył bo z tramalu zrobił przejście na fenta 25 I oxy 20mg.
Jak dzwonię do plb tylko po recke to piguła daje kod bez marudzenia ( 3 paczka 10 w tym miesiącu, pierwszy miesiąc na oxy)
Ortopeda co najwyżej da dorete, onkolog maksymalnie dał skudexe 75mg, z tym że do oporu ile chciałem
Co lekarz to inne podejście
Dzwonię i konkret mówię o przedłużeniu i mam
Żadnej wpadki, żadnego wpisu o podejrzenie ćpania
Ja się zraziłęm do PLB bo trafiłem na chuja pierdolonego co mi chciał mocne bóle rozwalonego w pył łokcia PREGABALINĄ leczyć.... nie komentuje dalej po prostu pregabalina mu w dupę. Ale kurcze nie on jeden jest tego typu lekarzem. Musze zrobić podejście drugie. Można tu z nazwiska magików kutasów wymieniać ?? Chyba nie a z chęcią bym to zrobił....
  • 392 / 95 / 2
Sorry, tak się spieszyłem, aby Wam wkleić to info, że sam przeczytałem po łebkach.
To funkcjonuje tak samo jak pomoc doraźna/wieczorowa, tylko że przez telefon. NFZ podpisze umowy z lekarzami, którzy pewnie będą wykonywali te usługi w ramach telepracy, z domu. To oznacza brak rejonizacji. Podczas e-wizyt, na które dzwoniłem, odbierali lekarze z różnych części Polski. Raz trafiłem na młodego faceta, który zapisał pregabalinę bez problemu, a innym razem odebrała jakaś wredna baba, co nie chciała dać antybiotyku, gdy byłem chory.
!מרנא תא
  • 633 / 154 / 0
Na nocnej/świątecznej opiece zdrowotnej, zwykle był taki bałagan i chamstwo ze strony pracowników, że szkoda było jeżdzenia i gnicia w tych kolejkach.
Tu przynajmniej jest szansa trafić na kogoś ogarniętego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 415 / 55 / 0
Powiem jedno. Anestezjolodzy w PLB przepisują OXY bez problemu tylko pytają ile się chce. Również od nich otrzymuję DHC, diazepam średnio co dwa miesiące dostaję 10 pudełek po 5 mg i jeszcze inne cuda. U nich nie ma czegoś takiego, że się nie da. Zajmują się usypianiem ludzi codziennie więc i mają inne podejście do leków. To samo u neurochirurgów dostaniesz co tylko będziesz chciał na ból głowy po operacji i przez wiele lat kontroli po jakimś guzie. Dodatkowo u onkologów też można dostać leki jakie się chce. Nie wiem, ale im bardziej wyspecjalizowani lekarze i mający więcej lat pracy tym częściej przepisują różne medykamenty.
  • 1198 / 142 / 0
Co do tego numeru i nocnej pomocy na telefon spróbowałem dziś tego. W związku z tym że miałem nastawiany kręgosłup parę dni temu przez kregarza, zadzwoniłem dziś. Najpierw pielęgniarka przekierowala mnie do lekarza. Potem rozmowa z panią doktor i wprost że receptę chce. Na co? Na tramal. Pani powiedziała że benzodiazepin nie przepisują. Powiedziałem ze to lek przeciwbólowy a nie benzo... Po czym dodałem że chce tylko 10 tabletek 100 mg bo kręgosłup boli mnie po nastawianiu. Dostałem bez problemu taka ilość ale tylko dlatego ze jest piątek i nie ma możliwości jutro mieć wizyty u lekarza. Na większe ilości nie liczcie, tu nie wyludzicie leków nawet z papierami, to zwyczajna pomoc w nagłych przypadkach np taki jak mój gdzie opisałem prawdę i dostałem blister od miłej pani.
  • 1198 / 142 / 0
Zaznacze od razu, że na takiej poradzie lekarz pomimo podania danych moich nie ma wglądu w nasze konto pacjenta. Gdyby lekarz zajrzał tam na pewno nie dostał bym nic z moja historia. Więc to spalona opcja dla ćpunów, nawet jeśli ktoś będzie chciał coś mocnego i lekarz poprosi o udostępnienie swojego konta, co podacie do wglądu? 😅 nie wiem jak to się ma do lekarzy którzy tam siedzą, może jest tak że trafić można na różnych magików, ale nie ryzykował bym , bo można prędzej dostać wpis ostrzegający o uzależnieniu niż mocne leki w większej ilości. Zresztą na pewno mają pewne wytyczne ustalone z góry co mogą a czego nie, czego nie ma na prywatnych e poradach, i ta opcja na pewno za chwilę będzie kontrolowana inaczej bo dopiero co włączyli to ale będą mieli zalew ćpunów wyłudzających leki i nawet tego blistru tramalu jednego za jakiś czas nie będzie możliwości dostać, takie jest moje zdanie.
  • 392 / 95 / 2
No, super. Pewnie trochę tych ćpunów na hyperrealu siedzi i zainteresują ich te przeżycia, choć z drugiej strony mnóstwo tutaj osób, które zarejestrowały się z innych powodów niż narkomania, np. dlatego że to najlepsze kompendium wiedzy o lekach, sto razy lepsze niż jakieś fora typu nerwica com.
!מרנא תא
  • 1198 / 142 / 0
Bardziej był to post informacyjny na przetarcie szlaków że owszem pomoc dostać można w ciągu 5 minut ale nie ma co liczyć na cpanie tam. Nagle wypadki tylko i wylacznie. Jasno powiedziane mi było że tylko dlatego ze piątek jest można taki lek dostać w najmniejszym opakowaniu w tygodniu było by to niemożliwe.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu

Psylocybina

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.