Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 72 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Topozz »
stawiennictwo obowiązkowe
...bolą mnie plecy biorę tramal i poprawiam buchem...
  • 803 / 7 / 0
zwolnienie lekarskie i dowiedz się od reszty(jeśli kogoś znasz z tej sprawy, komu ufasz) o co chodzi.

Przede wszystkim po pierwsze powinienes być przesłuchany na komendzie w charakterze świadka, następnie sprawa idzie do prokuratury, dalej do sądu. Dziwne, że od razu do sądu. Nigdy z niczym takim się nie spotkałem.
  • 164 / 1 / 0
po pierwsze nie słuchaj pierdolenia że to w charakterze świadka itp , na rozprawie spokojnie mogą Cię przekwalifikować na oskarżonego. Zrób tak jak pisał Yam, załatw zwolnienie i popytaj co było na rozprawie. Na twoim miejscu nie łudziłbym się - nikt nie podał twojego nazwiska w celu wręczenia Ci orderu virituti militari , domyślam się że ktoś w trakcie składania zeznań w sądzie dodał coś (czyli Twoje nazwisko) do zeznań, i w takim przypadku sąd wzywa Cię jako świadka, ale z tym wzywaniem na "świadka" to czasem różnie bywa , wiadomo ze lepiej brzmi i prędzej się pojawisz jako świadek niż oskarżony (pałarze często też to stosują do ściągnięcia Cię na komisariat, a po przekroczeniu progu okazuje się że świadkiem to ty nie jesteś :) )

moja rada, to taka ja yam'a , nie pokazuj się na rozprawie, a jak już się tam kiedyś pojawisz to wiadomo :

"jeśli złapią Cię z ręke - mów ,że to nie twoja ręka"
A gdy już byłem duży postanowiłem mury burzyć
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
  • 72 / / 0
Aż zaczynam się bać. Co jeśli nie znam nikogo z tej sprawy? Bo nie wiem kto tam może być oprócz wyżej wymienionego dilera.
  • 72 / / 0
Czy takie rozprawy są otwarte? Że każdy może przyjść i zobaczyć rozprawę?
  • 164 / 1 / 0
Topozz pisze:
Czy takie rozprawy są otwarte? Że każdy może przyjść i zobaczyć rozprawę?
ciężko powiedzieć , różnie z tym bywa - zadzwoń do sądu i się zapytaj , oczywiście nie w swoim imieniu :) podaj się za jakiegoś dziennikarza np, albo za społeczniaka co to chce przyjść zobaczyć jak skazują dilerów;p .
  • 1736 / 18 / 0
są otwarte. Wyślij tam jakiegoś swojego znajomego, żeby obserwował.

Tylko sprawy o gwałty srałty itd są zamknięte.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 3523 / 55 / 0
Proponuję Wujkowi Dobra Rada zasiąść w hyperrealowej radzie mędrców. Z TenTypem jako presesem. Głąb swoje pojęcie o prawie wyciągnął z kaset z marleyem.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 91 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Versus »
Niekoniecznie musi być otwarta.Jeśli oskarżony jest nieletni to jest zamknięta chyba że ze względów wychowawczych ją sąd otwiera.
  • 164 / 1 / 0
Art. 360. § 1. Sąd wyłącza jawność rozprawy w całości albo w części, jeżeli jawność mogłaby:
1) wywołać zakłócenie spokoju publicznego,
2) obrażać dobre obyczaje,
3) ujawnić okoliczności, które ze względu na ważny interes państwa powinny być zachowane w tajemnicy,
4) naruszyć ważny interes prywatny.
§ 2. Sąd wyłącza jawność całości lub części rozprawy także na żądanie osoby, która złożyła wniosek o ściganie.
§ 3. Sąd może wyłączyć jawność całości albo części rozprawy, jeżeli choćby jeden z oskarżonych jest nieletni.

więc kurwa chyba lepiej napisać chłopakowi niech zadzwoni i się dowie niż ma się później zdziwić.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.