Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 573 / 103 / 0
Jak ktoś oczekuje benzo/opio/ innych rpw bez dokumentacji i sie dziwi że nie dostaje to xd
:tabletki:
  • 2 / / 0
na astmę oskrzelową idzie dostać receptę na mj???
  • 449 / 101 / 0
Tak. Trzeba jednak uderzać do jakichś cannabis clinic czy coś w tym stylu.
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 475 / 96 / 0
Mam pytanie. Czy orientujecie się w następującej kwestii:

Zrealizowałem e receptę od lekarza na kod dziś w jedbej aptece. Teraz takie pytanie.

Czy ta e recepta jest już nieaktywna, czy inny farmaceuta może jeszcze jak wpisze kod zobaczyć co wykupiłem?

Pytam, bo moja matka jest farmaceutką i jest strasznie wścibska i złośliwa. Boję się, że wklepie któregoś dnia ten kod recepty u siebie w pracy i zobaczy co wykupiłem. No, a tam były leki na wrzody żołądka i jedno opakowanie nasennych to są wielkie paki i nie mam ich jak dobrze skitrać, matka wszędzie grzebie, a ja zawsze mam pecha. Schowałem je w aucie, ale znając moje szczęście (mam tak koorewskiego pecha) matka się jakoś dowie np. pożycz mi samochód i znajdzie, a potem wyciągnie ode mnie kod gadką: "skoro nie chcesz się przyznać i podać kodu to pewnie coś ukrywasz"

Generalnie mam przewalone z moją matką i całe życie oglądam się za siebie, bo ona ma wszędzie dojścia, zna wszystkich. Jest cholernie czujna i spostrzegawcza. Zawsze wszystko słyszy, jej cholerne świecące oczka świdrują na wylot i wypatrzą wszystko. Na mieście zna każdego. Jak szedłem na wagary to zawsze ktoś mnie widział i dochodziło do tego, że musiałem się kitrać w lasach.

Jak się dowie o tym opakowaniu nasennych to nie będę miał życia jeszcze 10 lat po tym jak paczka się skończy i trucie doopy.

Więc jak. Czy farmaceuta może zobaczyć e receptę ktorą już wykupiłem jak jej podam kod?
  • 12441 / 2419 / 0
Ile Ty masz lat...? Dobrej skrytki nie możesz zorganizować? Rozchodzi się przecież i 1 opakowanie (pewnie zolpidemu) leku.
Nie znam się na tym, ale podejrzewam, że wpisując kod będzie widać status recepty - co zostało wykupione, a co nie. Wątpię, by wykupienie danego leku z recepty powodowało jego zniknięcie / ukrycie w systemie. Jeśli farmaceuta widzi, co nie zostało wykupione, to na 99.999999999999% widzi też co zostało.
  • 6 / / 0
Z tego co mi wiadomo e-recepty są w zintegrowanym systemie - widać jakie leki wykupiłeś a jakie nie, i te drugie możesz oczywiście dokupić. Czas przetworzenia informacji w centrali jest mi obcy ale raczej nie masz co liczyć na trick z jedną receptą w dwóch sąsiednich aptekach.
  • 867 / 253 / 0
Kiedyś miałam receptę z kilkoma opakowaniami pregabaliny, najpierw wykupiłam jedno w aptece X. Po tygodniu poszłam do apteki Y by wykupić kolejne, ale dwa razy podawałam farmaceutce kod i PESEL, a ta twierdziła, że nic takiego jej nie wyszukuje, jakby ta recka nie istniała. Powiedziała mi, że resztę mogę wykupić tylko w aptece X, w której zaczęłam już realizować receptę.
Więc jeśli dana recka została zrealizowana w jednej aptece, to wygląda, że w innych nie ma do niej wglądu.
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 181 / 51 / 0
03 kwietnia 2021Arabella841 pisze:
Kiedyś miałam receptę z kilkoma opakowaniami pregabaliny, najpierw wykupiłam jedno w aptece X. Po tygodniu poszłam do apteki Y by wykupić kolejne, ale dwa razy podawałam farmaceutce kod i PESEL, a ta twierdziła, że nic takiego jej nie wyszukuje, jakby ta recka nie istniała. Powiedziała mi, że resztę mogę wykupić tylko w aptece X, w której zaczęłam już realizować receptę.
Więc jeśli dana recka została zrealizowana w jednej aptece, to wygląda, że w innych nie ma do niej wglądu.
Z tego co pamietam (bo dawno juz nie wykupywalem recept na raty) to jezeli masz np 3 opakowania leku X i wykupisz 1 to reszte mozesz wykupic tylko w tej samej aptece.
Inaczej wyglada sprawa kiedy masz lek X i Y, wtedy jezeli wykupisz tylko lek X to lek Y mozesz wykupic w dowolnej innej aptece.

[cut]
Wyciąłem offtop, ostrzeżenie słowne. Koniec z dyskusją na temat zarobków i kosztów życia w Polsce, to dział Prawo, nie Knajpa/Imane Anys
  • 177 / 26 / 0
Pytanko do was, recepciarzy:
Czy karta medycznych czynności ratunkowych (to co dostajemy jak karetka przyjedzie) na której stwierdzono jakieś kołatania serca i zastosowano 10mg relanium iv może być podkładką do wypisania e-recepty na rolki piątki?
U mnie to bardziej chronicznie
Ty wolisz mieć stany psychodeliczne
  • 110 / 8 / 23
Zależy czym dane kołatanie było spowodowane. Reszta zależy od magika.
Uwaga! Użytkownik snoopdogg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.