Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 867 / 253 / 0
Gdybym była lekarzem to sama miałabym duże opory przed wypisywaniem benzo itd. W dobie telemedycyny to już w ogóle można zwariować, nie wiadomo w co wierzyć, z jednej strony chcesz pomóc człowiekowi, z drugiej strony ktoś opowiada Ci - tak jak to na forum pisała jedna użytkowniczka - że potrzebuje opio metodą na aborcję, która jest ostatnio popularnym tematem. A potem to wszystko wyćpa. A na przykład osoba, która naprawdę potrzebuje leku, może go nie dostać, bo doktor pomyśli, że to kolejny oszust-ćpun. Paranoja.
Wcale nie mówię, że każdy lekarz jest tak wspaniałomyślny, ale w ten sposób to widzę z mojej perspektywy.
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 3244 / 555 / 0
Rozwiążmy ten problem raz na zawsze.
Czy prywatni lekarzy mają podgląd na recepty od prywatnych lekarzy? Załatwiam benzo kilka w miesiącu, nikt słowem nie powiedział a mam zboczenie na pukcie robieniu zapasz więc bywa że w krótkim odstępie czasu zalatwiam w ten sam lek w większej liczbie opakowań.
Już nawet w aptece taki podgląd jest możliwy, ale tylko w tej gdzie kupujemy

ZUS-ZLa jest widoczne to akurat mogę potwierdzić.

Internetowych kont pacjenta nie aktywowałem.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 3119 / 1072 / 0
na chwilę obecną stwierdziłbym, że nie mają takiego dostępu. korzystam z "usług" wielu prywatnych lekarzy, a także z telemedycyny i każdy zawsze przepisuje to co potrzebuję, bez zbędnych komentarzy. nigdy nie usłyszałem nic o takim "podglądzie" wizyt przez lekarzy, ani nie natrafiłem na ten system, który ostrzega o przekroczonej miesięcznej dawce.

nie jestem ekspertem w tej dziedzinie - mówię z doświadczenia. nawet u mnie w przychodni rodzinny nie widział, że dostaję recepty od prywatnych i wypisał DHC Continus i to na 30% odpłatności, nawet się zawahał i wpisał to w moją kartę. i tak teraz mam co miesiąc.

co do Internetowego Konta Pacjenta, to lekarze nie widzą tych recept, które masz tam wypisywane. chyba, że go upoważnisz, albo mu to udostępnisz, a jest taka opcja.

generalnie warto korzystać z tych kolorowych dla nas czasów :tabletki: :mniam:
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 641 / 98 / 0
Nie, nie mają.... gorzej z NFZ bo oni to sprawdzają, jak jest na refundację. I system wykupu, jak ktoś coś już wykupił to u państwowego lekarza może się wyświetlić iż dawka przekroczona.
  • 633 / 154 / 0
Jeśli jest na refundację, to spotkałem się też w aptece z przypadkiem, że mieli opory przed wydaniem miesięcznej dawki kilka dni wcześniej, niż mija kalendarzowy miesiąc od poprzedniego wykupu.
Musiało chodzić o odpłatność 30%, bo substancji nie było na wykazie z ustawy o przeciwdziałaniu...
a PESEL tej osoby nigdy nie był tym, który czegokolwiek nadużywa.

Jeśli nie chodziło o refundację, to dlaczgo farmaceutom wyświetlał się monit, że lek wydawany jest za wcześnie? Czy w ogóle mają oni kompetencje, by ingerować w dawkowanie ordynowane przez lekarza prowadzącego, bo wątpię.
  • 164 / 19 / 0
@pomasujplecki @przodownik
Na IKP jak aktywujesz masz opcje "udostępnij placówce lub lekarzowi" i jak wyrazisz zgodę to będą widzieli historie twojego leczenia. Domyślnie opcja jest wyłączona.
Musicie wyrazić zgodę żeby mieli podgląd. Także luzik bluzik %-D
Substancje psychoaktywne powinny być dodatkiem do życia a nie na odwrót.
W innym przypadku będziesz wzywał pomocy głosem szopa pracza czego osobiście nie życzę lol
---- :korposzczur: -----
  • 2392 / 663 / 0
A zdarzają się sytuacje że lekarz mówi - "Pokaż mi IKP - albo nie wypiszę recki " ?? Miał ktoś coś takiego ??
  • 3244 / 555 / 0
17 lutego 2021kurczakswiezy pisze:
Jeśli nie chodziło o refundację, to dlaczgo farmaceutom wyświetlał się monit, że lek wydawany jest za wcześnie? Czy w ogóle mają oni kompetencje, by ingerować w dawkowanie ordynowane przez lekarza prowadzącego, bo wątpię.
Nie które leki są objete specjalnym prawem, które zakazuje wydania więcej niż dana ilość pacjentowi w miesiącu.
Przykładem jest np. Viregyt z amantadyna
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 2392 / 663 / 0
Wgl wszystko Co Ci magik daje na nfz to w jakiś sposób tam ryzykuje. Są opcje że będzie wtedy sprawdzany itd. Dlatego większośc ludzi typu dawaj hajs a wypiszę CI co tam se chcesz - Pisze na 100%. Bo ich rząd nie skontroluje a jak robią to na masową skalę to jeszcze dostaną bonusa od producenta.
  • 633 / 154 / 0
@pomasujplecki
Nie ma tej substancji na liście zagrożonych wywozem, ani na liście obejmującej ustawę o nar...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
ONZ alarmuje: rekordowa liczba osób zażywa narkotyki

Światowy Raport ONZ o narkotykach pokazuje, że konsumpcja narkotyków na świecie osiągnęła najwyższy poziom w historii dostępnych pomiarów. UNODC ostrzega, że coraz większym zagrożeniem stają się syntetyczne opioidy, w tym fentanyle i nitazeny, a liczba nowych substancji psychoaktywnych stale rośnie. Eksperci podkreślają, że rozwój rynku narkotykowego zwiększa ryzyko dla zdrowia publicznego i utrudnia skuteczne leczenie osób uzależnionych.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.

Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.