Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 138 / 32 / 0
@lowlife raz wtopiłem chyba 80zł, bo umówiłem się w sobotę na wieczór, a teleporada miała być w niedzielę rano. Z racji że byłem najebany i tel wyciszony, to wstałem ok 14 i już było po zawodach. Ale jeszcze nie zdarzyło mi się nie dostać tego co chciałem, jak lekarz nie chciał wypisać to był zwrot hajsu. Trza czytać regulaminy, bo co strona to inaczej i wiadomo -> to oni chcą wyruchać Ciebie na hajs, nie Ty ich na leki :)
  • 18 / 2 / 0
W sumie racja, wystarczy czytać regulaminy. Przydałby się taki temat z listą praktyk telemedycznych, gdzie nie robią problemów z wypisaniem czegoś konkretniejszego bez podkładki. Co wam się udawało wyrwać bez zaświadczenia?
Uwaga! Użytkownik lowlife nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 430 / 36 / 1
Zapoda ktoś na pm najtańsze teleporady gdzie dostane bez papierów 2-3 opakowania Baclofenu 25mg?.
  • 24 / 2 / 0
Hej 28 wrzesnia poszedlem do rodzinnego pierwszy raz z zapytaniem o pake klonow i alpry, przepisala bez problemu oczywiscie tydzien poznie jak juz wszystko wjebalem zadzwonilem ponownie ale zza telefonu uslyszalem ze niedawno zostala wystawiona mi recepta i ze byla ona na miesiac i zebym zglosil sie ponownie 28 pazdziernika. I moje pytanie czy teraz jak tego 28 zadzwonie i poprosze o kolejna recke na te same cukierki to przepisze bezproblemowo?
  • 161 / 8 / 0
@mlodykloni jeśli przepisała wcześniej bez problemu to teraz też powinna, ale dowiesz się tego dopiero jak zadzwonisz kolejny raz, nikt stąd Ci tego nie powie
  • 80 / 11 / 0
Wy nie macie wyczucia. Do lekarza na NFZ nie dzwoni się co tydzień bo się lekarz wkurwi.
  • 402 / 69 / 0
No dokładnie, a jak dzwonisz co miesiąc to inaczej na to patrzy.

Jest jakiś przypał za skorzystanie tego samego dnia np. z rodzinnego i psychiatry? Ostatnio tak zrobiłem i zadzwonili z rejestracji od psychiatry, czy tego dnia u kogoś jeszcze byłem? Odpowiedź, że nie i musiałem podpisać dokument bo NFZ kontaktował się w tej sprawie z tą przychodnią. No i się tak teraz zastanawiam czy w razie przypału NFZ może przychodni od psychiatry napisać, że korzystam jeszcze z rodzinnego albo innego psychiatry...?
  • 4603 / 2216 / 1
@szakalcpak
Ograniczenia istnieją wyłącznie w przypadku pobytu w placówce na pobycie stacjonarnym (szpital, szpital sanatoryjny). Jednego dnia możesz korzystać z dowolnej ilości lekarzy w trybie ambulatoryjnym.
Pomyśl. Idziesz z dzieckiem do rodzinnego. Okazuje się że wymagana jest diagnoza np laryngologa. To co? Czekać musisz do kolejnego dnia? Czy jednak idziesz do poradni obok i konsultujesz laryngologa? Oczywiste że idziesz i jest to oczywiste.
Poradnia natomiast może poprosić o oświadczenie że nie byłeś w tym dniu w szpitalu.
Mogło się zdarzyć że w innej poradni ktoś źle wypełnił rubrykę i wpisał zamiast wizyta ambulatoryjna wizyta szpitalna i wyszło tak, że w NFZ zaświeciła się lampka i wszczęli kontrolę.
Jeżeli było tak jak piszesz (czyli tylko dwie poradnie) to nie ma obawy.

PS. Na drugi raz przed podpisywaniem czegokolwiek zapytaj. Są zobowiązani poinformować Ciebie dlaczego wymagana jest taka a nie inna papierologia. Bez obawy. Pozdro
  • 45 / 2 / 0
Ma ktoś wiedzę jak ta kontrola przebiega z kodem kreskowym? Chodzi mi o receptę papierową, realizuje je bez problemu czyli nadal mozna ich uzywac. Obawiam się że ten kod jest generowany przy drukowaniu recepty i wprowadzany do bazy danych co mocno komplikuje replikowanie recepty samemu. Wszystko oczywiście odpłata 100%. Jest tu ktoś kto sie na tym zna? Kody rpw chyba roznia sie od tych na rp, wiec jakby dac lek rp na kod z rpw to chyba by nie przeszło co ni?
  • 78 / 9 / 0
Nie widzę dedykowanego tematu, ale pojawiał się tu wątek teleporad przez "lekarzy online", prywatnie. Więc tak - 4x próby ( 1x formularz, 1x czat + 2x telefon ) na jedno opakowanie leku IV-P, - 0 recept.

Jak ktoś nie chce wtopić kasy to od razu piszę, że bez papierów ( zaświadczenia ) nie ma szans.
Zablokowany
Newsy
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.