twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 218 / / 0
witam. moja roslinka ma zaledwie 8 dni, ma juz 4 dosc duze listki. zauwazylem cos niepokojacego na nich. mianowicie na koncu jednego z listkow zauwazylem ze kolor zrobil sie jasniejszy, wrecz bardzo jasny zielony (a moze to panika), a na innnym listku jeden ząbek ma przebarwienie i jest złoto-żólty. ja mam trzy przyczynyktóre mogły by to spowodować:
1) podlewam roslinke 2 razy dziennie po półtora kieliszka :D (roślinka jest w kubeczku po śmietanie)-moze za czesto?
2) wczoraj ja przesadzilem, ale watpie by to bylo to
3) za niska wilgotność??(ale po czym to poznac?) caly czas wieje maly wiatraczek na roslinny zeby temp sie trzymalo i zeby swietlowki nie przypalily ich. niestety nie mam jeszcze hydrometru

To jest moja diagnoza, ale ja jestem ZIELONY w tych tematach (:P) :/
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Krzysiek »
Witam. Myślę, że winą jest twoja panika. Nie przejmuj się takimi drobnymi szczegółami, powinno być wszystko ok. Lepiej poczekaj i zobaczysz, że wszystko jest dobrze. Życzę powodzenia!
  • 120 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: TasteOfHaze »
przesadziles to dobrze :D nienawoź jej przypadkiem jeszcze!
Uwaga! Użytkownik TasteOfHaze nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
[quote="TasteOfHaze"]
przesadziles to dobrze ]

wiem, wiem. ziemia kwiatowa narazie ma wystarczajaco mineralow. mysle ze zaczne nawozic gdzies w 4 tygodniu.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
prawdopodobnie malo magnezu bylo w ziemi na poczatku, mialem to samo, liscie na brzegach robia sie jasniejsze, wyzesze partie lisci juz sa ok, pozatym typowymi nawozami (naturalnymi) trudno uzupelnic ten niedobor
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Krzysiek »
Ja dodam od siebie, że w dolomicie jest dość sporo magnezu. Nie wiem, czy w tym przypadku chodzi o magnez.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
3. Krawędzie liści są uniesione a końcówki skręcone. Liście żółkną (a nawet brązowieją) ale żyłki pozostają zielone.
>>> Niedobór magnezu (Mg).

4. Liście żółkną i/lub brązowieją. Pojawiają się żółte, brązowe lub martwe plamy, głównie przy krawędziach, które mogą być niekiedy zwinięte. Roślina jest za wysoka.
>>> Niedobór potasu (K).

6. Końcówki liści są żółte, brązowe i/lub martwe. Reszta rośliny wygląda zdrowo i zielono. Łodygi mogą być miękkie. >>> Nadmiar nawozu (zazwyczaj azotu), zbyt mokra lub nieprzepuszczalna gleba (rozrzedzić piaskiem lub kermazytem lub perlitem), uszkodzone korzenie.

8 dniowej rośliny tak czy inaczej nie powinienes nawozić... Jesli nawoziłeś to pewnie przenawoziłeś tak jak mówi ToH, możliwe że masz złą ziemie, jesli wczesniej nie dodawałeś dolomitu to mozesz spróbować teraz chodziaż z drugiej strony na site NoMercy coś kiedyś czytałem że młode rośliny na początku lepiej rosną w troche kwaśniejszej ziemi...

Tyle mojej teoretycznej pomocy ;)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 218 / / 0
LeonardoDaVinci pisze:
3. Krawędzie liści są uniesione a końcówki skręcone. Liście żółkną (a nawet brązowieją) ale żyłki pozostają zielone.
>>> Niedobór magnezu (Mg).

roslinka wlasnie zaczyna sie tak zachowywac:/, liscie zaczynaja skrecac sie, a ich koncowki żólknieć :( . pewnie dzisiaj przesadze w wieksza doniczke z dolomitem(wczesniej go nie dodawalem). dobrze zrobie? a moze jakies inne pomysly? zaznaczm ze roslinka ma 9 dni i ok 8-10 cm wysokosci?
PORADZCIE!!
z gory dzieki
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
przesadz do ziemi z ph 5,5-6,5 i dosyp 2 łóżeczki (takie do cukru) dolomitu na litr ziemi.

Każdy ma inne proporcje :)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 218 / / 0
LeonardoDaVinci pisze:
przesadz do ziemi z ph 5,5-6,5 i dosyp 2 łóżeczki (takie do cukru) dolomitu na litr ziemi.
dzieki za radde, pewnie bym dal za duzo.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ
Newsy
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.