Potrzebuję pomocy w doborze jak najlepszego oświetlenia do mojego pomieszczenia, eksperymentowałem już na różne sposoby i ciągle nie jestem zadowolony z efektu, dlatego też postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych.
Wymiary pomieszczenia na zdjęciu, wysokość to 200cm.
Posiadam dwie lampy sylvania z diodami cree xp 3500k 120w każda (zdjęcie)
Mam też dwie lampy hps 250-400w
I trochę diud epistara 3w niebieskie i czerwone.
Myślałem nad zakupem jakiś lamp od topowych producentów żeby mieć problem z bani, ale jednak te ceny mnie przerażają i wolę samemu coś zmajstrować tym bardziej że dużo potrzebnych materiałów już mam.
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc jakiejś modrej głowy która doradzi rodzaj o rozmieszczenie oświetlenia.
Nie wiem w co pójść cob czy smd czy coś jeszcze innego, hps z racji dużgo poboru prądu chciałbym sobie odpuścić ewentualnie zrobić mieszane i dać jednego hpsa z ledami.
Jestem otwarty na sugestie.
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
PS. Przeszukałem już większość tematów na forum i dalej mam mętlik niestety większość tematów które trafiają w mój problem jest z przed paru lat a zależy mi na wydajnym sprzęcie a jak wiadomo nowe ledy wchodzą co chwilę. Dlatego zakładam nowy temat.
O tym na forum już pierdololo o tym wszystko,ale ja zawsze mam słabość i bardzo kibicuje każdemu kto chce hodować...Ogrody pełne marii u janiny...Dzis dym dam płucom dam dym dziś dam płucom dam dym dym dam dam dziś dym
Troszkę tematu już liznąłem także zupełnym amatorem nie jestem...
jeśli chodzi o HPS to chce z nich zrezygnować bo są nie wydajne jeśli chodzi o pobór prądu z racji balastu który swoje drze, i tak 250w realnie drze 300 do nawt 350 przy starych balastach, a każdy poniżej 150w to strata kasy. Obniżanie go może i by cos dało ale tym samym zmniejszamy pole jakie oświetlamy.
Co do wentylacji itp. To mam to w miarę ogarnięte aczkolwiek wiadomo człowiek uczy się całe życie.
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."