Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 2792 / 600 / 0
Swiss joint pine lub inaczej Ephedra Distachya, to odmiana gatunku Ephedra, który może sukcesywnie być wykorzystywany jako źródło efedryny, norefedryny i pseudoefedryny a także jako roślina lecznicza.

Wytrzymałość na warunki klimatyczne: wysoka, wytrzymuje nawet w ekstremalnych warunkach.
Stężenie efedryny: wysokie, do 3%.
Wysokość rośliny: 15 do 25cm.
Najlepsze stanowisko: w pełni słoneczne.
Najlepszy okres do zbiorów: wrzesień, październik. Przypuszczalnie słoneczna pogoda.
Najlepsze podłoże: piaszczyste, do kaktusów i sukulentów.
Kwitnienie: maj, czerwiec.
Kolor kwiatów: żółty.
Najlepsza temperatura kiełkowania: od 18 do 20 stopni Celsjusza.
Przy wysiewie nasion do gleby nie należy ich przykrywać, natomiast powinno się je lekko docisnąć.

Zastosowania:
—przynosi ukojenie przy bólach reumatycznych a także ostrych bólach mięśni.
—działa wykrztuśnie.
—może być używana jako stymulant.
—jest dobrym, naturalnym źródłem efedryny. Ekstrakcja została opisana przeze mnie na forum.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 1180 / 399 / 0
mankament z tego co wiem to, że wolno rośnie
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2792 / 600 / 0
To prawda, rośnie wolno - widzę u siebie.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.