Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 501 / 18 / 0
Pytanie do biorących sertraline lub paroksetyne .
Wymień plusy i minusy.
  • 152 / 21 / 0
Po sertralinie boli mnie głowa i jakieś takie nabuzowanie. paroksetyna spokojniejsza.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855
Bierzesz paroksetyne?
  • 152 / 21 / 0
Biorę paroksetynę 40 mg i jest ok. sertralina jest obok paro jednym z najlepszych leków , no ale ten ból głowy.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855 Jaką dawkę sertraliny brałaś , że czułaś nabuzowanie?
  • 152 / 21 / 0
150 mg przeważnie
  • 612 / 43 / 0
sertralina pobudza, ma szersze spektrum działania, powoduje za to więcej skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.

paroksetyna bardziej uspokaja, zamula, seduje - jest to bardziej typowy antydepresant na lęki/nerwice.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
  • 612 / 43 / 0
20 sierpnia 2020Elendil89 pisze:
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
Escitalopram brałem 6 lat. Bardzo dobry lek na zaburzenia lękowe czyli nerwicowe. Idealnie gasi lęk, tłumi wszelkie fobie, dosyć dobrze podnosi nastrój. Niestety nie pobudza co jest minusem jeśli ktoś ma depresje z apatią, anhedonią - zahamowaniem.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax Mam silną depresje , lęk uogólniony, lęk z napadami paniki oraz zok .

Biorę paro ale pogłębia mi anhedonie i myślę o esci .
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
„Czyste” e-papierosy mogą być bardziej szkodliwe niż aromatyzowane

Aromatyzowane e-papierosy są bardziej pociągające dla młodzieży i młodych dorosłych, dlatego też w wielu miejscach – w ramach walki na nałogiem – wprowadza się ograniczenia czy zakazy sprzedaży tego typu produktów. Naukowcy z Yale University. Boston University oraz University of Louisville porównali skutki wdychania „czystych” liquidów z aromatyzowanymi oraz z niepaleniem. I okazało się, że te „czyste” są pod pewnymi względami bardziej szkodliwe dla zdrowia.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.