Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 501 / 18 / 0
Pytanie do biorących sertraline lub paroksetyne .
Wymień plusy i minusy.
  • 145 / 21 / 0
Po sertralinie boli mnie głowa i jakieś takie nabuzowanie. paroksetyna spokojniejsza.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855
Bierzesz paroksetyne?
  • 145 / 21 / 0
Biorę paroksetynę 40 mg i jest ok. sertralina jest obok paro jednym z najlepszych leków , no ale ten ból głowy.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855 Jaką dawkę sertraliny brałaś , że czułaś nabuzowanie?
  • 145 / 21 / 0
150 mg przeważnie
  • 612 / 43 / 0
sertralina pobudza, ma szersze spektrum działania, powoduje za to więcej skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.

paroksetyna bardziej uspokaja, zamula, seduje - jest to bardziej typowy antydepresant na lęki/nerwice.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
  • 612 / 43 / 0
20 sierpnia 2020Elendil89 pisze:
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
Escitalopram brałem 6 lat. Bardzo dobry lek na zaburzenia lękowe czyli nerwicowe. Idealnie gasi lęk, tłumi wszelkie fobie, dosyć dobrze podnosi nastrój. Niestety nie pobudza co jest minusem jeśli ktoś ma depresje z apatią, anhedonią - zahamowaniem.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax Mam silną depresje , lęk uogólniony, lęk z napadami paniki oraz zok .

Biorę paro ale pogłębia mi anhedonie i myślę o esci .
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.