Ale najlepiej zapobiegać. Przed snem, 2 litry wody, z witaminą C, ogórki kiszone. Pić nie za szybko i najlepiej jeden rodzaj alkoholu, można zjeść trochę, normalnego jedzenia w trakcie imprezy lub po. Dodatkowo zauważyłem, że bardzo dużo daje względne wytrzeźwienie przed pójściem spać, na przykład 1,5-2 h przed snem już nie pić alko, tylko zrobić to co napisałem, aby zapobiegać. Budzisz się rześki i silny.
Rano niestety już o wiele trudniej się nawodnić.Niemniej też jest to najważniejsze by ulżyć sobie.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
06 sierpnia 2020DexPL pisze: Kaca się eliminuje przed zaśnięciem. Należ wypić +/- 0,5l wody na 20-25kgmc. Nawodnienie jest w stanie wyeliminować 80-90% skutków nadmiernego spożycia alkoholu. Jeżeli natomiast dysponujemy nawodnieniem dożylnym (kroplówki, to 1 litr glukozy z PWE, bądź w ostateczności NaCl) to eliminujemy cały problem.
Rano niestety już o wiele trudniej się nawodnić.Niemniej też jest to najważniejsze by ulżyć sobie.
Jeśli pamiętam o tym nawodnieniu przed snem, to nawet po dużej ilości alko na dzień następny ani nie boli mnie głowa, jedynie jest zmęczenie i lekkie uczucie rozbicia.
Poza tym jakość alkoholu. Kiedyś wydawało mi się, że nie ma różnicy - wódka to wódka - kac i tak będzie
W ostateczności jak muszę być czynny dzień po, a zapomniałem o tym "antykacowym" rytuale, to biorę benzo albo Phenibut i one bardzo dobrze go niwelują.
Kac związany jest m.in. ze spożyciem metanolu, który praktycznie zawsze śladowo występuje w wódce, winie, etc.
https://ec.europa.eu/transparency/regdo ... PART-1.PDF
http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwm ... 3ed5ba304d
Nigdy nie spieraj się z ignorantami.
Ależ Mistrzu! Nie mogę się z Tobą zgodzić!
Masz rację!!
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/f/f66e822f-973a-4731-97c0-04d67be24cf2/chmica_chiquia.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250906%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250906T145701Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=ae733536c152a9215d32474ba9b34c78ad534dcc5f678189036d8364b3b1a6b9)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/klefedronpruszkowski.jpg)
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu
Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/casper_ruud.jpg)
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie
Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.