Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 234 / 39 / 0
No ephedra też jakoś super szubko nie rośnie na początku tak.
@pawoleh666 wpadł mi wczoraj do głowy szalony pomysł czytałem trochę o krzyżowaniu roślin wygląda na to że to nie jest zbyt trudne wyobrażasz sobie co by wyszło po skrzyżowaniu ephedry z khatem albo Morning Glory z sinicuichi?
  • 2965 / 639 / 0
Jest to dosyć trudne. Szukałem informacji ile khat ma chromosomów, ale nie mogę znaleźć żadnego info.
Poza tym, sinicuichi i Ipomoea Tricolor należą do zupełnie innych rzędów roślin.. Ipomoea do psiankowcow, sinicuichi do mirtowców..
A khat i ephedra mają zupełnie odmienne nisze ekologiczne
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 234 / 39 / 0
Możesz krzyżować wszystko tylko nie wiadomo jakie cechy genetycznie przejdą ja bym sie tego podją chętnie katynon i efedryna może tam by coś nowego wyszło z tego :D
  • 234 / 39 / 0
wysiałem dziś 12 nasion ephedry nevadensis mam też złą nowine moja najstarsza ephedra tą którą przesadzałem umiera wsadziłem ja do szklarni domowej chyba za duża wilgotność tam była
  • 2965 / 639 / 0
no w szklarni na pewno jest za duza wilgoc dla ephedry..
Ja się zastanawiam ostatnio nad przestawieniem Bogdana do growboxa w którym byłby sam, bo:
-zrobiło się ciepło, dzięki czemu rośnie jeszcze lepiej
-mimo, że zrobiło się ciepło to słońca jest coraz mniej
-w konsekwencji powyższego, Bogdan zaczął się wyciągać do światła.
W boxie miałby ok. 18, 19 stopni, w obecnym miejscu ma ok. 22, ale miałby o wiele więcej światła.
  • 234 / 39 / 0
Wyślij foty jak już wygląda :) mi jeszcze 2 ephedry zostały mam je w takim pokoju gdzie są wielkie okna na 3 scianach gorąco tam jak w piekle wszystkie egzotyczne rośliny mi tam rosną jak szaone np czerwona pitaja i róża pustyni skiełkowały w 4 dni słońca tam dużo nie ma tylko z rana i po południu
  • 2965 / 639 / 0
u mnie ephedra stoi właśnie w takim miejscu, że słońce jest najsilniejsze rano, utrzymuje się do ok 13.
Krótko, ale to najlepsze godziny słoneczne jakie mogą być.
Muszę za to wywalić z jej towarzystwa parę innych roślinek, bo pojawiła się na nich rdza i gdyby przeszła ona na ephedrę to bym chyba z mostu skoczył.
Zdjęcie na pw.
  • 2965 / 639 / 0
Bogdan umiera. Przesuszyłem go. Bałem się przelać. Dostał przed chwilą sporo wody, ale już jest mocno suchy..
  • 234 / 39 / 0
Moje się zatrzymały już jakiś czas temu i nic nie rosną podlewam je co dwa dni zraszaczem.
Moją pierwszą ephedre też tak załatwiłem;/
  • 234 / 39 / 0
Bd miał w tym tyg nowe zaprawy jakaś magiczna bakteryjna zapraw która wzmacnia rośline na czynniki stresowe i znacznie poprawia ukorzenienie
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.