Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 82 / 11 / 0
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakiej podstawie noopept jest sprzedawany bez przypału w wielu miejscach skoro jest NSP?
  • 9372 / 1823 / 2
Czemu niby nsp? Wstaw jakiś link lub pdf.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2104 / 465 / 37
Noopept nie jest żadnym NSP, nie ma go w wykazie i nawet nikt by go za środek zastępczy uznał. Chyba że w ciągu ostatniego miesiąca przemycili taką nowelizację do rozporządzenia w Tarczy 2137.0. Szumowski jest zbyt zajęty robieniem wałów na miliony, w dupie ma jakieś rozporządzenia, wykazy i nootropy.
Lubisz koks?
  • 26 / / 0
Noopept spełnia definicje NSP. Więc teoretycznie jakby się uparli to mogli by go pod to podciągnąć. Ogólnie to ta ustawa o NSP jest jakby nie do końca respektowana, mówi ona że każda substancja która ma jakikolwiek wplyw na układ nerwowy jest nielegalna nawet jeśli tej substancji nie ma na liście. Z tym że to także tyczy się kofeiny,alko nikotyny tylko nie wiem dlaczego policja jeszcze nie wchodzi do sklepów i ich nie zamyka. A przeciez te substancje też spełniają definicje NSP.
  • 2104 / 465 / 37
Jak niby spełnia definicję NSP? Nie ma go w wykazie na liście NSP, nie jest pochodną benzodiazepiny, fenetyloaminy, katynonu, fentanylu ani syntetycznym kannabinoidem. Definicja środków zastępczych jest w ustawie z tego co pamiętam i na drodze wykładni językowej przepisu raczej ciężko by było podciągnąć noopept pod środek zastępczy. Noopept jest w jakimś sensie 'psychoaktywny', ale również wtedy to samo można by powiedzieć o tonie różnych ziół i suplementów pozostających w swobodnym obrocie. Nie da się tym 'naćpać' jak np. również niewymienionym w wykazie O-PCE. Posiadanie środków zastępczych nie jest zakazane, a jedynie wytwarzanie, handel oraz wprowadzanie do obrotu i to na drodze administracyjnej.
Lubisz koks?
  • 26 / / 0
Tak, ale tak jak napisałem to że nie ma go na liście nie znaczy że jest legalny. NSP oznacza „każdą substancję lub grupy substancji pochodzenia naturalnego lub syntetycznego w formie czystej lub w formie preparatu działającą na ośrodkowy układ nerwowy" czyli nawet te których nie ma na żadnych listach poprostu, dosłownie wszystko jest w Polsce nielegalne. A swoją drogą ciekawy jestem dlaczego jeszcze nikt nie próbował zaskarżyć tych ustaw o środku zastępczym i NSP. Przecież są niekonstytucyjne, zbyt ogólne i łamią podstawowe prawa człowieka.
  • 9372 / 1823 / 2
17 czerwca 2020Lucky12 pisze:
Tak, ale tak jak napisałem to że nie ma go na liście nie znaczy że jest legalny.
Odstaw to co bierzesz lub bierz połowe...
Gdyby te przepisy miały przełożenie na peptydy \/polipeptydy/aminokwasy to nasze sądy by sie nie odkopały z natłoku spraw.
ma to przełożenie w momencie jak dojdzie do przypału lub ktoś sie struje i chcą wycofac produkt z obrotu a i wtedy trzeba uruchomić całą machine i udowodnić niszczące działanie substancji.
Na tę chwiłe jako NSP/narkotyki/substancje odurzające klasyfikują substancje o jasnej i klarownej budowie - fenylki, amfy, ketony. kanna itd
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 430 / 26 / 0
A jak to jest z analogami arylocycloheksamin tych, których nie ma na liście, przy przejęciu jak to klasyfikują?
  • 2104 / 465 / 37
Skoro nie ma ich w wykazie i nie łapią się pod prawo analogowe, to są legalne. Jak potraktują cię służby przy przejęciu nie wiem, zależy na pewno od ilości i determinacji śledczych. Nie miałem na szczęście nigdy takiej sytuacji, może ktoś komu wpadło coś legalnego w ostatnim czasie podzieli się przeżyciami.
Lubisz koks?
  • 71 / 5 / 0
Jaka jest obecna klasyfikacja 1P?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.