Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 87 / 3 / 0
Czy jest możliwa refundacja dla osoby dorosłej jeśli ma oświadczenie o ADHD? bo mój magik mówił, że nie, ale rodzinna czarodziejka gadała, że jak zaświadczenie to da refundację
115zł za 30 tabletek leku to jednak przesada :alergia:
:tabletki: + :wino: = %-D
  • 279 / 55 / 0
Magik ma rację.
Btw, jesli po dorzutce już was nie robi dobrze do pracy umysłowej, to polecam 10-15 minut medytacji zaraz przez załadowaniem się substancji. Działa cuda.
  • 341 / 122 / 0
29 kwietnia 2020Ukko pisze:
Nawiązując do kolegi - jak bolesne są objawy odstawienia właśnie w takim "leczniczym+" dawkowaniu?
Stosuję MPH praktycznie nieprzerwanie w celach leczniczych już ponad 2 lata - obecnie dawki rzędu 30-50 mg dziennie w dni robocze i 10-30 w wolne. W najbliższych dniach mam urlop i planuję zrobić sobie 5-dniową odstawkę. Ciekaw jestem jak mój organizm zareaguje, mogę dać potem znać.
  • 1797 / 245 / 0
29 kwietnia 2020Stteetart pisze:
Znaczy pojawiło się główne pytanie - po co to podawać sniffem ?
Moge ci dać 2 tabsy przetestuje stestujesz i wyciągniesz wnioski %-D poczym napiszesz esej na ten temat pasuje ;)
  • 87 / 3 / 0
30 kwietnia 2020sirdon0 pisze:
Magik ma rację.
Btw, jesli po dorzutce już was nie robi dobrze do pracy umysłowej, to polecam 10-15 minut medytacji zaraz przez załadowaniem się substancji. Działa cuda.
ale lekarz rodzinny gadał, że jak dam zaświadczenie to mi da refundację :zły:
  • 341 / 122 / 0
Oficjalnie nie ma żadnej refundacji na MPH dla osób powyżej 18 roku życia.
Jeśli ktoś uważa, że jest inaczej, to niech przedstawi tu odpowiedni akt prawny.
Ostatnio jak się tym interesowałem, to możliwości takiej nie było (chyba że coś się zmieniło od 2020, ale wątpię).
  • 2812 / 365 / 0
30 kwietnia 2020Gotenks pisze:
Czy jest możliwa refundacja dla osoby dorosłej jeśli ma oświadczenie o ADHD? bo mój magik mówił, że nie, ale rodzinna czarodziejka gadała, że jak zaświadczenie to da refundację
Jak masz zaświadczenie to powinna dac Ci lek na refundacje bo ci sie nalezy ona . Ale ceny niektorych lekow na 100% a na R czyli ryczałt czy jak kto woli refundacje to niebo a ziemia .
  • 6 / / 0
30 kwietnia 2020Gotenks pisze:
Rodzinna ci wypisze, zapłacisz mniej, ale nie masz prawa na refundacje tego leku. Więc zapłaci za to rodzinna albo apteka, obstawiam pierwszą opcję, recepta w końcu nieprawidłowo wypisana, jednak nie będzie problemu z realizacją i zapłaceniu mniejszej kwoty. Właściwie możemy tylko zgadywać kto by wtedy zapłacił jak nie ty.
  • 87 / 3 / 0
zadzwonię do rodzinnego i o tym powiem
zdam relację po
  • 279 / 55 / 0
01 maja 2020Gotenks pisze:
zadzwonię do rodzinnego i o tym powiem
zdam relację po
Jeśli lekarz wypisze ci to na refundację, to NFZ każe mu zapłacić różnicę z własnej kieszeni.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

Próbowała przemycić 1,4 kg kokainy w seks-zabawce. Grozi jej kara śmierci

42-letnia obywatelka Peru próbowała wwieźć na wyspę Bali ogromną ilość kokainy oraz tabletki ecstasy, ukrywając je w wyjątkowo nietypowy sposób. Kobieta została zatrzymana przez służby, jeżeli zostanie uznana za winną, może jej grozić nawet kara śmierci.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.