Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9653 / 1902 / 2
22 października 2019OdwiertKorzenny pisze:
Nie.
Wystarczy zajrzeć na Wikipedię.

Co do przemiany.
To chyba tak leciało: tryptofan>l-tryptofan>5htp>serotonina
Tylko kilka % tryptofanu idzie w serotoninę.
Reszta idzie w niacyne a ta jest pozytywnym alliosterycznym modulatorem GABA.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1882 / 203 / 0
@Stteetart

Czyli lepiej w takim razie celować w 5-HTP czy Tryptofan?

W sumie głównie zależałoby mi na obniżeniu ogólnego poziomu stresu, ewentualnie może lekka motywacja/pewność siebie (?)

Cieszyłoby mnie w dużym stopniu wyciszenie aktywności ośrodkowego układu nerwowego, mam przykrą oraz dużą tendencje do objawów somatycznych (Skoki ciśnienia i pulsu, uderzenia gorąca, pocenie się)
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 9653 / 1902 / 2
Gdzieś już o tym pisałem.
Tryptofan ma bogatsze działanie (*uruchamia m.in szlak kinureninowy), bo 5htp to tylko serotonina.
Nie ma jednak tak, że to tylko pozytywy.

Jak stosujesz tryptofan to odradzam duże ilości soli i alkoholu
Niacyna jest problematyczna.
Tzn ciezko organizm ma ją usunąć.
I jak jeszcze z niacyna z pożywienia poradzi sobie bdb tak z np 1gr z suplementu może być problem.

Stosowanie zbyt dużych ilosci może skutkować podagra czyli tzw dną moczanowa.

* https://biotechnologia.pl/biotechnologi ... wowy,16703

** tryptofan-i-jego-metabolizm-t67161.html
Wchodzić i głosować
  • 225 / 22 / 0
O stray dzięki ja właśnie 1g tryptofanu zjadłem i pije 5 pifko w pore przeczytałem a taka sytuacja zdarza mi się dość często . podziękował.
Swiat na trzezwo jest nie do przyjecia.
  • 183 / 30 / 0
@Stteetart

Skoro niacyna w nadmiarze jest taka zła, to robiłem coś złego biorąc 1-1.5 g l-tryptofanu codziennie przez pół roku? Właśnie mi się kończy i się zastanawiałem nad dokupieniem. Skoro unikać soli, to co z sokami pomidorowymi z marketu? Jest tam niby sól, ale też potas z pomidorów, co razem z sodem działają na siebie antagonistycznie. Czy łącząc codziennie z intraktem z dziurawca nie robię nic złego?

Jeszcze co do tego alkoholu, to czy l-tryptofan może przyczyniać się do tego, że już po 2 piwach jestem pijany? Alkomat online pokazuje całkowicie inne stężenie, niż to jakie odczuwam.
  • 9653 / 1902 / 2
Powoli.
Generalnie tryptofan "działa" w takich dawkach góra kilka dni.

Jest opcja kombinatoryka tzn mixy z np biloba, cynkiem czy katechinami które ograniczają ilość GABA- czy sero.
Zbyt długi czas działania danej substancji prowadzi do zmian regulacyjnych - zazwyczaj w dół.
24 października 2019Odmozdzony123 pisze:
Jest tam niby sól, ale też potas z pomidorów, co razem z sodem działają na siebie antagonistycznie.
Potas z sodem są antagonistami ale i synergistami.

Bez potasu chujowo działa sód i odwrotnie jest tak samo.
24 października 2019Odmozdzony123 pisze:
Jeszcze co do tego alkoholu, to czy l-tryptofan może przyczyniać się do tego, że już po 2 piwach jestem pijany?
Może. I to i to działa na GABA.

Co do niacyna/tryptofanu

Skutkiem ubocznym dużych dawek niacyny może być hiperurykemia, a przez to pogarszająca się dna moczanowa[21].

Capuzzi DM, Morgan JM, Brusco OA, Intenzo CM. Niacin dosing: relationship to benefits and adverse effects. „Curr Atheroscler Rep”. 2 (1), s. 64–71, 2000. DOI: 10.1007/s11883-000-0096-y. PMID: 11122726.

Nigdzie tylko nie pisze jakie są wysokie dawki/? Generalnie jednak wg mnie warto dmuchać na zimne.
Powodem problemów zapewne może być też odwodnienie a co za tym idzie problem z usuwaniem kwasu moczowego.

Nie ma też co siać paniki.
Na codzień zjadsmy tryptofan a na dne cierpi tylko odsetek ludzi.
Warto jednak uważać.
Wchodzić i głosować
  • 6 / / 0
hej, zacząłem właśnie studia i zauważyłem, że moja koncentracja oraz umiejętności kojarzenia i pamięć leżą, więc tu pytanie do was - co polecacie na poprawę wyżej wymienionych? :tabletki:
Druga sprawa jest taka, że często mam randomowe napady lęku (siedzę sobie na luzie i nagle czuję, że spłyca mi się oddech, pocą mi się ręce, robi mi się gorąco, zaczynam się wiercić a w głowie rycie tym że się ryje nie wiadomo czym) - są na to ogólnodostępne specyfiki czy trzeba się wybrać do specjalisty?
  • 3651 / 999 / 2
Może to kwestia różnicy między szkołą a studiami??
sky is the limit
  • 1599 / 47 / 0
Biorę 1000 mg tryptofanu rano i chyba jakoś w tym czasie zauważyłem, że łatwo zapominam co przed chwilą myślałem, oczywiście nie wszystkie myśli czyli chcę coś zrobić coś mało istotnego i nagle myśl się urywa czy to może być od tryptofanu? Bo biorę już 11 dzień.
  • 6 / / 0
25 października 2019blackgoku pisze:
Może to kwestia różnicy między szkołą a studiami??
Nieee, dużej różnicy między tym jak się uczyłem na studia a jak się uczę na studiach nie widzę więc wątpię.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.