Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
01 października 2019Majeranek90 pisze: Czy to łysiczka?
Znalazłem dzisiaj. Zdjęcie zrobione od razu po zerwaniu w tej samej okolicy były jeszcze (2 nie licząc tego) miejsca w ktorych rosnęło to samo mniej więcej 10 sztuk w każdym
20191001-164503.jpg
01 października 2019ar3k pisze: dobre wybory?
cycki na kapeluszach są ale czy to o to chodzi?
Wszystkie ich cechy są takie jak psilocybe semilanceata, oprócz kształtu kapelusza. Nawet w dotyku są tak samo sprężyste. Jak są mokre, to również ich wygląd jest taki jak lancetowatych [tylko kapelusz ze zdecydowanie mniejszym cyckiem]. Czasem mam wrażenie, że są nieco mniejsze niż łysiczki lancetowate. Pachną tak samo, w trakcie suszenia marszczą się tak samo, bywają w nich te same robaczki, rosną w tym samym miejscu.
Zdjęcia nie są z tego roku, ale z różnych lat poprzednich. Ostatnie zdjęcie to klasyczne z innej miejscówki w okolicy. Zdjęcie 2 i 3 to rekordowy okaz jaki widziałem.
Stanowisko na południu Polski, niedaleko granicy, w górach.
Czy może to być jakaś inna odmiana psilocybe? [zaznaczam, że grzyby działają zupełnie normalnie- jak trzeba]
ps
Pokolenie mi wkręcił śrubę, teraz zastanawiam się, czy nie mam uszkodzonego mózgu i nie zbieram "psiaków" ;)
edit: istnieje pewne małe prawdopodobieństwo, że leczyłem się nimi w miksie z "klasycznymi" i dlatego piszę, że "działają" - ale tego nie pamiętam, ponieważ to jak wspomniałem z przed poprzednich lat.
@molasar
Może to psilocybe strictipes? Chociaż i na to mi do końca nie wygląda, ale może jednak?
http://mycologie.catalogne.free.fr/Imag ... ctipes.jpg Być może nie jeden grzybiarz w naszym rejonie Europy zebrał takie okazy i nawet nie wiedział, że to inny gatunek.
Jak będę miał trochę czasu, to podskoczę na łąki i spróbuję dorwać i takie, i legitne łysiczki lancetowate i postaram się zrobić fotki zarodników pod mikroskopem.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.