zapraszamy wszystkich zainteresowanych rozmnażaniem konopi. Chcesz utrzymać moc swojej odmiany? A może planujesz stworzyć nową? W takim razie ten dział jest dla Ciebie!
ODPOWIEDZ
  • 25 / 4 / 0
Witam,
Nie spotkałem sie z takim tematem a nurtuje mnie ciągle to pytanie, a właściwie dwa.
A więc ile samic może zapylić samiec i na jaką odległość roznosi sie pyłek ?
  • 2714 / 513 / 0
Tyle ile da rade po drodze, ponieważ pyłek przenosi się wraz z wiatrem. Może przebyć tak nawet kilkadziesiąt kilometrów.
Odpowiadając mi na łamach forum użyj proszę funkcji mention.

Nie świadczę pomocy w załatwianiu substancji psychoaktywnych (legalnych bądź nie). Proszę, aby do mnie nie pisać w tej sprawie!
  • 511 / 102 / 0
Też czytałem kiedyś o tych kilkudziesięciu kilometrach, ale bądźmy szczerzy - szansa na to że jeden samiec zapyli kobitke oddaloną o np. 50km oscyluje w okolicy zera. Uwierze, że jest to możliwe w sytuacji gdy np. rośnie sobie hektar przemysłówki z tysiącami pylących krzaków. Dużo zależy też od ukształtowania terenu, warunków pogodowych itp.
Miałem na outdoorze męskiego oddalonego nie dalej niż 700m? od żeńskich a i tak nasionka znalazłem tylko na tych gałęziach które sam ręcznie zapyliłem przenosząc pyłek osobiście.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Bransoletka, która chroni przed „pigułką gwałtu”. Wynik w kilka sekund

Naukowcy z Portugalii i Hiszpanii opracowali papierową bransoletkę wyposażoną w miniaturowy czujnik, który w ciągu kilku sekund potrafi wykryć w napoju najczęściej stosowane substancje odurzające, m.in. GHB, skopolaminę, ketaminę czy metamfetaminę.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.