Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 804 / 102 / 22
Znajomy spod Opola pisał mi, że znalazł 30 parę, więc we Wro może też już są pierwsze rodzynki...
PS. Kiedyś sugerowałem się tym, że jak są leśne, to i na łąki warto wpaść. Ale sam nie wiem teraz, czy to reguła. Mapkę doniesień o jadalnych mamy tu:
https://grzyby.pl/wystepowanie.htm
  • 17 / 1 / 0
Kochani patrzcie również w tym roku za tymi czeskimi i siniejacymi łasicami. Łąki się budzą pojedyncze sztuki w okolicach czestochowy
  • 65 / 13 / 0
A mozesz powiedziec gdzie mniej wiecej w okolicach Czestochowy? Polnoc- poludnie wschod czy zachod? :)
  • 65 / 13 / 0
Bardziej Wreczyca czy kierunek Olsztyn? (Tez jestem z okolic) :)
  • 37 / 5 / 0
witajcie serdecznie!moz ktos z okolic torunia.kujawsko pomosrskie zaczol sezon????pogoda sprzyja w sumie....
  • 17 / 1 / 0
Kierunek Olsztyn, ogólnie południe Polski już ruszyło. Jak nie masz miejscówki pewnej to może nie być
tak prosto bo jeszcze do szczytu brakuje.
  • 2 / / 0
Ktoś ma doświadczenia z Kampinosem? Pada od kilku dni, więc mam nadzieję, że w weekend zrobię jakąś wycieczkę
  • 65 / 13 / 0
19 września 2019Skiskladowiec22 pisze:
Jak nie masz miejscówki pewnej to może nie być
tak prosto bo jeszcze do szczytu brakuje.
NIestety nie mam i faktycznie łatwo nie jest , objeździłem okolice Częstochowy i nic :)

Jeśli to nie tajemnica, to czy mógłbyś podrzucić początkującemu grzybiarzowi :grzybki: na PW trochę bardziej precyzyjną lokalizację (poszukam, nie musi być GPS :) tylko rejon lub warunki środowiskowe)
Z góry dzięki jakby co :)
  • 515 / 71 / 0
Ja jutro przybiegne na pola zobaczyć czy u mnie (podlaskie) coś się pojawiło. Padało trochę ostatnio więc powinno
  • 804 / 102 / 22
19 września 2019marianoitalianoheho pisze:
Ktoś ma doświadczenia z Kampinosem? Pada od kilku dni, więc mam nadzieję, że w weekend zrobię jakąś wycieczkę
Jeszcze niet. Za mało w sumie padało i głównie przelotnie...
Zablokowany
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.