W tamtym czasie ojciec robił domowe wino z jabłek, porzeczek, agrestu, aronii i pewnie jeszcze czegoś. Wyszła z tego taka słodka sangria.
Franek (Francisco) bardzo chętnie spróbował i pyta - jak wy to robicie, że jest słodkie? Matka na to... słodzimy : D
A śmieszne dlatego, że generalnie słodkie wino uzyskuje się z odpowiednich szczepów winogron, które są już przejrzałe (jeśli dobrze pamiętam jego tłumaczenie).
Najpierw dodajemy sok,troche starego wina,otwieramy co 2 dni.Potem dajemy wode z cukrem.
Zresztą Ci, co pędzili na takim sprzęcie to totalne nafty, więc im wszytko jedno.
30 maja 2019Adm pisze: Tylko z plastikowych nie da sie pić ,bo chemia z plastiku przechodzi.
Zagadka dla mnie jest dlaczego niektore wina co byly robione wczesniej juz sa gotowe,a te co pozniej jeszcze nie.Wiem bo odkladam na polki w piwnicy od jednej strony ,te z najwyzszej sa zrobione wczesniej.
15 października 2019Adm pisze: Ostatnio idzie z aroni(z dodatkiem napoju 2l),rosnie tego w ciul,a nikt nie zbiera.
Zagadka dla mnie jest dlaczego niektore wina co byly robione wczesniej juz sa gotowe,a te co pozniej jeszcze nie.Wiem bo odkladam na polki w piwnicy od jednej strony ,te z najwyzszej sa zrobione wczesniej.
Czy jest gotowe stwierdzam po tym ze czuc przewage alkoholu na cukrem.Niektore sa obrzydliwie slodkie i trzeba wziasc do domu ze defermentowalo.
16 października 2019Adm pisze: Wiem co jest kupażowanie,kiedys dolewalem troche soku do wina w sloiku i zaczynalo znowu fermentowac ,robilo sie gazowane jak szampan.
nie, żebym się czepiał, tak gwoli scisłości
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/a/a7eaea42-e9fb-477b-a931-94b0df950ef9/mcr.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250930%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250930T054201Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=85bcf3b1f64b90950882f4d1a65463e0c0bc0a4bfa007a4307bc7e615059dac8)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/otwarcie-punktow-sprzedazy-marihuany-1038x1038.png)
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjpl924.jpg)
Legalna marihuana tańsza niż u dilera, egzotyczne smaki. Jak rynek radzi sobie z obostrzeniami
Po przepisach utrudniających frywolne przepisywanie "zioła" jego spożycie rośnie - wynika z danych Centrum e-Zdrowia. W pierwszej połowie 2025 r. sprzedano więcej surowca niż w analogicznym okresie ub.r. Ograniczenia nie zdołały zahamować popytu i podaży, a rynek adaptuje się do restrykcji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/bijemy_europejskie_rekordy.jpg)
Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria
Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/alko24h.jpg)
Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”
Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.