Delikwent powiedzmy po wypadku - otwarte złamanie obu nóg w 10 miejscach. Czym go znieczulają? Więcej bupry...?
Niektórzy lekarze wolą tylko lekko otumanić pacjenta i mieć kontakt podczas wpychania przyrządu w d***o (jakkolwiek to nie brzmi :))
Moja stara, schorowana ciotka miała ostatnio robioną na pełnej świadomce (rak).
Mi bardziej chodziło o sytuację, kiedy np łamiesz obie nogi będąc na wysokich (16 mg +) dawkach bupry. Teoretycznie żaden inny opio lek nie powinien się przebić (wyjątkiem jest chyba tylko hydro / oxy morfon, którego u nas się nie stosuje), a podawanie większej dawki bupry może okazać się bezcelowe z powodu antagonistycznego działania.
Jak takiego pacjenta znieczulić?
jezus_chytrus pisze:Jeśli anestezjolog nie będzie wiedział o uzależnieniu od opio, to w sumie taka opcja z obudzeniem podczas operacji wydaje się całkiem realna. Myślę jednak, że od razu wpompowaliby więcej, więc powrót świadomości nie trwałby długo.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.