Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 2 • Strona 1 z 1
  • 42 / / 0
Hey,

potrzebuję nazw w miare popularnych subtancji które wykorzystywane są np w przemyśle, gospodarstwach, a które także mogą mieć działanie psychoaktywne, mogą służyć do odurzania. Wiecie o co chodzi np. Toluen czyli Butapren, 1,4-butanediol czyli BDO. Ogólnie rozpuszczalniki, farby, benzyny, lakiery itd - ale z nazw tak jak podałem na przykładach lub chociaż samą nazwę substancji czynnej.

Z ziołowych ogólnodostępnych popularnych też mogą się przydać np: piołun, gałka muszkatałowo, guarana (aby popularne z nazwy)

Potrzebuję do przygotowania pewnego opracowania i wykazania pewnych niedorzeczności.
Nie wiedziałem gdzie wstawić temat więc z góry przepraszam i proszę moderację o przenosiny do odpowiedniego działu.

z góry dziękuję.
  • 182 / 34 / 0
SIema, zobacz ten artykuł https://hyperreal.info/info/encyklopedi ... oaktywnych , tego szukasz?
ODPOWIEDZ
Posty: 2 • Strona 1 z 1
Newsy
[img]
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

[img]
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

[img]
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.