Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 8103 / 909 / 0
Ale obydwa ryja psychikę, szczelnie psychodeliki.Robia z Ciebie ćpuna - oswiecenca.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 2116 / 630 / 0
Ćpun-oświeceniowiec to jeszcze coś, co można rozbić na podtypy, tj. osoby tuptające sobie do soundsystemu na np. Goa Dupa czy innych festiwalach, tak bardziej żyjących subkulturą goa i w sumie to nie widzę w tym nic złego, póki nie karmią dzieci kwasem. ;) Aczkolwiek widziałam na takich festiwalach np. matki z dzieckiem tańczące, a dziecko trzymające w tzw. "kangurku" i jedyne zastrzeżenie jakie nasuwa mi się na myśl to decybele, ale to już pod wzgląd każdego.

Ja jako dziecko byłam ciągana na zloty motorowe, gdzie panowie nie bawili się przy wódce [a przynajmniej nie tylko] i nie napiszę, że nie skończyłam jako degeneratka bo w końcu jestem z tu z wami %-D aczkolwiek nie odbiło się to jakoś negatywnie, powiedziałabym wręcz, że dzięki temu teraz czuję się swobodniej w sytuacjach, które ktoś inny uznałby za mało swobodne czy niebezpieczne, bo ci ludzie bywają specyficzni w obyciu.

Wracając do tematu oświeceniowców, to nie można zapominać o "odklejeńcach", yep, ale są też psychonauci którzy lubią raz w roku jebnąć wszystko, pojechać w Bieszczady, zebrać sobie te 500 czy tam 1000 łysych i zaszyć się w namiocie samemu czy z drugą połówką; tu też nie widzę nic złego (ale policja ma inne zdanie na ten temat bo wprowadzili patrole na łąkach w Bieszczadach, kek, szkoda tylko że nie w miesiąc odpowiedni na zbieranie łysiczek %-D ), ale nie chcę pokazywać palcem, niemniej casus Chaotki jest chyba dość szeroko znany na forum i pokazuje że tak, owszem, można wpaść w taką pułapkę "wannabe-oświecony", co polega na napierdalaniu jaboli wśród psychodelików w stylu x-NBOMe czy tam bromoważki/doca, a nie "prawdziwej" psychonautyki, której nie da się jednoznacznie zdefiniować, ale każdy, kto liznął temat, czuje w kościach tę subtelną różnicę między psychodelą a 'misiodelą". #pdk ;)
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 1455 / 592 / 0
@UJebany

Czy ja wiem , mamy wspolny mianownik "cpania" ale w gruncie rzeczy jestesmy zupelnie roznymi osobami siegajacymi po zupelnie rozne rodzaje substancji .
Niekiedy ciezko w to uwierzyc ale nie ma 2 takich samych ludzi na swiecie .

Nie potrzebuje tworzyc podporki ideologicznej zeby legitymizowac swoje branie , chociaz wiem , ze wielu lubi tak robic .
A predyspozycje mialem odkad pamietam - melancholijny samotnik mysliciel . Za nastolatka siedzialem czesto "na sucho" po ciemku w pokoju tylko z jedna swieczka , na sluchawkach psychodeliczny rock :korposzczur:

Zeby nie robic calkowitego offtopu dodam , ze swietnym , sprawdzonym przeze mnie pomyslem na redukcje tolerki na rzeczywistoc jest jedzenie posilkow w kuchni przy stole bez telefonu .
Pozwolcie swoim zmyslom skupic sie na smaku ( no chyba , ze jecie cos naprawde obrzydliwego %-D )
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 8103 / 909 / 0
Pierwsze słyszę o jedzeniu z telefonem :cojest: .Jebana era smartfonow, srają z telefonami, jedzą z telefonami i jeszcze pewnie ruchają się z telefonami :rzyg: . Ja pierdole...

A żeby nie robić zbędnego off topu.Ja tez bylem melancholijny , typem myśliciela i skończyłem na benzo przez rodzinę dysfunkcyjna oraz zjebane dzieciństwo- no jedno wiążę się z drugim, wiec jeden chuj.
W wieku lat piętnastu
  • 491 / 63 / 0
08 kwietnia 2019UJebany pisze:
Ale obydwa ryja psychikę, szczelnie psychodeliki.Robia z Ciebie ćpuna - oswiecenca.

rycie psychiki to jest mit. psychodeliki mają bardzo dobry wpływ na umysł i jest to potwierdzone badaniami, np. https://www.cell.com/cell-reports/pdfEx ... 18)30755-1
  • 9399 / 1834 / 2
09 kwietnia 2019nanawacin pisze:
https://www.cell.com/cell-reports/pdfEx ... 18)30755-1
Tymi samymi ktore mowia o uposledzeniu (czesciowym ofc) ukladow glutaminergicznego, serotogenicznego czy dopaminergicznego.
Jeszcze pal szesc jak to np troche grzybow ale juz pchanie sie w syntetyki to tak samo dobry pomysl jak poszerzanie perspektyw spidami.

psylocyna i jej pochodne mogą nie tylko upośledzać funkcje poznawcze, a także
stanowić czynnik spustowy dla rozwoju psychoz lub reakcji lękowych [21].

Reszta w zalaczniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 491 / 63 / 0
09 kwietnia 2019Stteetart pisze:
https://www.cell.com/cell-reports/pdfEx ... 18)30755-1
Tymi samymi ktore mowia o uposledzeniu (czesciowym ofc) ukladow glutaminergicznego, serotogenicznego czy dopaminergicznego.
przeczytałeś to w ogóle?

psylocyna i jej pochodne mogą nie tylko upośledzać funkcje poznawcze, a także
stanowić czynnik spustowy dla rozwoju psychoz lub reakcji lękowych [21].

Reszta w zalaczniku.

"Do schorzeń, w których zastosowanie tej substancji przynosi wymierne
efekty, należy depresja. Badania prowadzone na ochotnikach dowodzą, że psylocybina może być dobrą alternatywą dla
dostępnych obecnie leków przeciwdepresyjnych – wykazano jej skuteczność i potwierdzono bardzo niską toksyczność."

to też wymowne:

"Dla porównania:
LD50 aspiryny wynosi u szczurów 200 mg/kg masy ciała,
a więc przeciętnie przyjmowana jednorazowo dawka psylocybiny okazuje się mniej szkodliwa dla organizmu niż średnia dawka aspiryny"

PS
przeczytaj artykuł źródłowy spod tego przypisu nr 21 - przywołany przez ciebie cytat jest nadinterpretacją tego, co tam napisano.
  • 9399 / 1834 / 2
przeczytaj artykuł źródłowy spod tego przypisu nr 21 - przywołany przez ciebie cytat jest nadinterpretacją tego, co tam napisano.
Interpretacja przez badaczy jest "zazwyczaj" na wyrost.
Zeby zrozumiec ich interpretacje trzeba miec ich wiedze.
że psylocybina może być dobrą alternatywą dla
dostępnych obecnie leków przeciwdepresyjnych – wykazano jej skuteczność i potwierdzono bardzo niską toksyczność."
Czytales ulotke losowego leku na depresje?
W porownaniu z nimi lajtowe jest 80% ogolnie dostepnych lekow.
LD50 aspiryny wynosi u szczurów 200 mg/kg masy ciała,
Czyli smiertelne dla mnie jest prawie 20 gram aspiryny.
Czego to ma dowieść?

Chyba wszyscy wiemy, ze ld50 nie swiadczy o szkodliwosci a juz tym bardziej o toksycznosci...
przeczytałeś to w ogóle?
To akurat uwaga z innej publikacji.
Receptor 5ht2 jest sprzezony z uwalnianiem glutaminianu i dopy.
Zbyt czesty agonizm/antagonizm tego rec downreguluje go i desensetyzuje a to nie konczy sie dobrze.

Caloksztalt powyzsxego arta jest prosty
Jesli go nie rozumiesz ok.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 491 / 63 / 0
Interpretacja przez badaczy jest "zazwyczaj" na wyrost.
to następnym razem nie cytuj nieprawdziwych stwierdzeń.
co do reszty, to nie mam zamiaru wdawać się w słowne przepychanki skoro nawet nie przeczytałeś tego, co podlinkowałem.
  • 8103 / 909 / 0
Ja nie wierze w jakakolwiek kuracje psychodelikami, może jeszcze naturalne jak grzyby, kaktusy peyotl, salvia divinorum ale te cale RC to na pewno robią siekę z mózgu.Sa wysoko toksyczne i mogą powodować psychozy.Szczeglinie dla osób mających tendencje do chorób psychicznych to i nawet naturalne sajko wywołają chorobę.
W wieku lat piętnastu
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

„Adwokat od trumien na kółkach” i jego żona z zarzutami w sprawie narkotyków

Znany łódzki prawnik, nazwany przez media „adwokatem od trumien na kółkach”, ponownie ma problemy z prawem. Paweł K. został w kwietniu, nieprawomocnie, skazany przez sąd w Olsztynie za spowodowanie śmiertelnego wypadku na drodze z Jezioran do Barczewa. W wypadku zginęły dwie kobiety.