27 marca 2019deras12 pisze: Czy poprawa pamięci i działanie przeciwdepresyjne jest w ogóle odczuwalne czy to placebo?
Dla mnie głównym minusem kurkumy jest jej wpływ na... zapach moczu. Jak zjem z rana dużo świeżej albo suszonej, wszystko jedno, z pieprzem, to potem do wieczora cuchnie mi z krocza jak ze starego, niekastrowanego kocura. Coś koszmarnego. Nie pomaga mycie się ani zmiana bielizny po każdej wizycie w toalecie. Nie wiedziałem co z tym zrobić, więc w końcu zaprzestałem konsumpcji kurkumy : /
No ale teraz jestem na SSRI, więc łączenie prochów z kurkumą chyba nie byłoby wskazane.
27 marca 2019deras12 pisze: Czy duże dawki kurkumy moga działać nootropowo? Podobno kurkuma zwiększa poziom NGF w mózgu Czy poprawa pamięci i działanie przeciwdepresyjne jest w ogóle odczuwalne czy to placebo?
Jak spisałby się mix duże dawki kurkumy + ashwagandha w połączeniu z SNRI.
Nie za mocno ale czujesz w mniejszej dawce serotonine rusza w większej dopamine, by zwiększyć jej wchłanianie wystarczy dorzucic piperynę i olej z oliwy lub pestek winogron nie duzo oleju tez łyżeczkę od herbaty.
Obniza kortyzol.
Duze dawki kurkumy z duza dawka pieprzu( podobnie dziala w sensie w malej dawce serotonine w wiekszej dopamina ale wg mnie głównie serotonina) mogłyby spowodować za duży wzrost serotoniny.
Nie którzy uważają,ze roslina jest za slaba ale to nie prawda.
Tak naprawdę kazdy powinnien pamietac aby pod swoj organizm indywidualnie dobierac po pierwsze diete aby byla urozmaicona, elektrolity, kofaktory plus dobrze spać.
Nie mieszaj leków z roślinami wielu przejechało sie na miksach.
Kurkuma:
Działa też świetnie jako substytut przy odstawianiu SSRI/SNRI .
Pozdrawiam
moja hipoteza jest taka że to przez 5-ht1a
kupiłem cbd, ktory też miał pomagać, a kilka nocy pod rząd bez spania, podejrzewam, że to przez 5-ht1a
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Sprawa biznesu „Króla dopalaczy”. Na ławie oskarżonych 13 osób
Biznes „Króla dopalaczy” znów na łódzkiej wokandzie. Tym razem chodzi o sprzedaż w internecie.
Dolnośląscy policjanci i największe uderzenie w przestępczość narkotykową w historii UE
Ponad 9,3 tony zabezpieczonych narkotyków, 1000 ton prekursorów chemicznych, dziesiątki zlikwidowanych laboratoriów i ponad 85 zatrzymanych osób w wielu krajach Europy – to bilans największej w historii Unii Europejskiej operacji wymierzonej w produkcję i dystrybucję narkotyków syntetycznych. Sprawę zapoczątkowali i od 2022 roku prowadzili funkcjonariusze Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową KWP we Wrocławiu wraz z prokuratorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej we Wrocławiu.
Palenie marihuany a zdrowie emocjonalne. Nowe badania dają do myślenia
W przypadku nastolatków palenie marihuany może mieć wpływ na zdrowie emocjonalne i wyniki w nauce – ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Pediatrics".