uprawa na dworze lub w szklarni poprzez użycie specjalnych technik
ODPOWIEDZ
  • 12655 / 2452 / 0
^
Ja w zeszłym sezonie sadziłem w takiej "przecince" w lesie, gdzie rok wcześniej był pożar ściółki. Teren zarósł bardzo gęsto różnymi chwastami.
Gleby właściwie nie przygotowywałem - "zryłem" ją tylko patykiem.
Roślinki rosły świetnie - zero problemów z niedoborem czegokolwiek.
Wydaje mi się, że ten pożar użyźnił i "napowietrzył" glebę, więc dodatek popiołu dobrze wpłynie na jakość.

W tym sezonie znalazłem spot bardzo trudno dostępny z glebą czarną jak smoła. Rosną tam rekordowej wielkości pokrzywy (naprawdę ogromne). również tylko zryłem ziemię. Problemem może być słońce. O ile teraz teren jest tam dobrze nasłoneczniony, o tyle jak tylko drzewa wypuszczą liście, zrobi się gęściej.
  • 332 / 38 / 0
Jak gleba jest dobra to wystarczy tylko ją dobrze przekopać. Ja często sadziłem w lesie gdzie jest gleba typowo bielicowa to wtedy kopałem dołki i wsypywałem kupną ziemie, taka z biedronki. I rosło dobrze. Nie polecam sadzić na gliniastej glebie bo słabo wsiąka woda i przy dużych opadach robią się kałuże :/ .
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M.
  • 13 / / 0
Czy jeśli chciałbym zwiekszyć w przyszłości odczyn ph gleby pod out to da sie to zrobić normalną pokruszoną kredą(taką jak np. w szkołach mają)?Jakby nie było to jest wapno.A może znacie jakieś inne łatwe metody?
  • 12655 / 2452 / 0
Może być kreda - jest taka specjalna "ogrodnicza".
Inne sposoby to dolomit albo skorupki jajek...
  • 144 / 8 / 0
Jeśli kupi się ziemię z ph 5,5-6,5 pod automaty, to nie muszę nic więcej z nią robić?
  • 518 / 103 / 0
12 marca 2019avoxX pisze:
to da sie to zrobić normalną pokruszoną kredą(taką jak np. w szkołach mają)?Jakby nie było to jest wapno

W dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym w 100%, baba ma w majtach faje, a kreda szkolna zamiast CaCO3 może zawierać gips albo kaolin i cały misterny plan by użyć jej do odkwaszenia w pizdu %-D

Jeśli nie znałbym jej dokładnego składu to bym nie stosował.
  • 12655 / 2452 / 0
5-5 to trochę za kwaśna - celuj w 6.5. Dodać perlit, albo drobne kamyczki (co dotleni mieszankę).
  • 11 / / 0
A ma ktoś jakieś sprawdzone patenty na zmierzenie poziomu pH ?
  • 13 / / 0
No, jednak będę próbował kupić dolomit bo jest podobno lepszy i bardziej ekonomiczny :)
Ogólnie polecicie jakieś łatwo dostępne nawozy(takie żeby w kazdym ogrodniczym były) dla fazy weg. i fazy kwitnienia?Znacie jakieś naturalne sposoby na sarenki?:)
  • 7 / / 0
A zamiast perlitu czytałem, że keramzyt też spoko i teraz pytanie czy się nada? Mam cały wielki wór tego na zbyciu a nie chce za dużo hajsu wywalać.
@Up
Biohumus, mydło w skarpecie zawieszone
na wysokości 100-150cm od gleby
:korposzczur: :skret:
ODPOWIEDZ
Newsy
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.