mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
Okrutność śmirci poznajcie!
Wy, co jej nizacz nie macie,
Przy skonaniu ją poznacie,
Bądź to stary albo młody,
Żadny nie ujdzie śmiertelnej szkody;
Kogoli śmierć udusi,
Każdy w jej szkole być musi;
Dziwno się swym żakom stawi,
Każdego żywota zbawi.
Przykłąd o tem chcę powiedzieć,
Słuchaj tego, kto chce wiedzieć!
https://pl.m.wikisource.org/wiki/Rozmow ... e_Śmiercią
"Rutyna to rzecz zgubna "
Wiem, bo ja go założyłem.
Chociaż głównie o śmierci użytkowników forum, ale przeżycia i reakcje związane z tym (śmiercią kogoś, kogo się znało//kojarzyło) to ciekawy temat.
Acz politykowania tutaj nie wtrącajmy, jest do tego osobny temat.
10 lutego 2019canonkod pisze: Jeśli ktoś nagle stracił kontakt z paulocoelho albo dziwi się, że nie ma go na czacie/forum to niestety ale nie żyje.
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
Through the ages she's heading West
From far away
Stays for a day
Never a frown with golden brown
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.