Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 924 / 138 / 0
Idźmy w ślady Portugalii i wszystko depenalizujmy.
Słuchaj, malutki, nie będę ci tłumaczyć życia.
  • 171 / 28 / 0
Jako ćpun tak, super by było, ale tak moralnie przed samym sobą to nie... Już widzę jak gimbaza by kupowała heroinę w kiosku i brała "dla zabawy"....
  • 837 / 78 / 0
W kiosku? Czy w kiosku da się kupić wódkę? Oczywiste jest to, że jakaś kontrola jest potrzebna.
Z drugiej strony gimbaza raczej nie ma problemu z kupnem alkoholu. Sam w gimbazie założyłem się kto wypije więcej wódy i skończyło się tak, że zawinęły mnie psy po tym jak mogłem zamarznąć.
W kiosku za to kupisz papierosy. "Podczas palenia papierosa zawarta w dymie papierosowym nikotyna dostaje się do krwi i wywiera swoje działanie na organizm palacza. Oprócz nikotyny dym tytoniowy zawiera tysiące innych szkodliwych, rakotwórczych substancji chemicznych." - wikipedia.
Niektóre z tych substancji:
Spoiler:
znów by wikipedia.
cyjanowodór, polon 210, arsen brzmią tak niewinnie i moralnie.
Dym z tego jest rakotwórczy nawet po wypuszczeniu z ust i osiąściu np. na koszulce. Taki ktoś wchodzi do klasy w szkole (tak niektórzy nauczyciele to nałogowi palacze, jedna moja była nauczycielka jarała co przerwę, a nauczyciele mieli swoją własną palarnię obok naszych kibli - gimbaza) i wali na całą klasę. Właśnie wywołuje raka zapewne u ok. 30 osób. W szkole średniej w każdej klasie jest przynajmniej kilku uczniów palaczy. Niektórzy jarają co przerwę jak np. głupi ja sprzed lat.
Jakim kurwa prawem to jest legalne?

Nie mam zamiaru ustalać teoretycznych przepisów na wypadek niemożliwej legalizacji, ale oczywistym jest to, że kupić narkotyki można by tylko i wyłącznie w konkretnych punktach.
Wprowadzić bardzo surowe kary za nielegalną sprzedaż. Rejestracje użytkowników, płatne hospitalizacje i okresowe badania to kilka moich pomysłów, ale myślę, że gdyby nad takim projektem zebrała się grupa poważnych i kompetentnych osób to wymyśliliby coś sensownego.

Depenalizacja wszystkiego to tak naprawdę monopol dla mafii, gangów, karteli i podobnych ziomeczków + zero wpływów do budżetu państwa.

Można też zalegalizować przebadane konkrety z każdej grupy. Chcesz sprawdzić jak działą 5f-mdmb-akb-chminaca-2201 %-D i masz dostęp, bądź płacisz za custom synth to podpisujesz papier, że jak umrzesz lub będziesz musiał się leczyć koszty pokrywasz ty. Jeśli jesteś biedny i Cię na to nie stać to masz pecha.

Myślę, że są tysiące wariantów takiej akcji i jestem pewien, że żaden nigdy nie przejdzie. Trudno każdy trochę myślący i znający się na technologii na normalnym poziomie dla dzisiejszego licealisty zdobędzie wszystko co tylko zechce.

W sumie to czy istnienie DM to nie taka anarchiczna legalizacja wszystkiego %-D ?
Sorry jeśli ten post jest dziwny jestem srogo porobiony LEGALNYMI rzeczami, ale niektóre z nich nie są LEGALNE dla mnie, bo nie miałem recki. :heart: Jakbym jej kurwa potrzebował
Who Jah bless, let no man curse
?Are you dreaming?
I Never Asked For This
Wszystkie moje posty to fikcja literacka.
  • 171 / 28 / 0
Wiadomo fajki o średnio 14 lat skracają życie, alko też wiele patologii tworzy, są to chujowe narkotyki. Niszczą więcej ludzi bo są po prostu bardziej dostępne. alko kupisz w każdym sklepie mając 18 lat, fajki tak samo. Jednakże trudno mi sobie wyobrazić też system, w którym wszystko byłoby legalne i do kupienia nawet "w ustalonych punktach" i żeby nie dochodziło do nadużyć.. To jest ciężki temat bo jako ćpun chciałbym bardzo mieć wszystko 100% czystości do kupienia na legalu, ale z drugiej strony niszczy też tryb życia wynikający z ćpania i coś mi się wydaje, że byłoby więcej ludzi wjebanych... I ogólnie gorzej dla społeczeństwa. Nie wiem, trzeba by pewnie jakieś badania zrobić i porównać kraje o obu systemach.
  • 837 / 78 / 0
Nie wiem jakby było w tym przypadku, ale w takiej Holandi jarają głównie imigranci i turyści. Tak mi się przynajmniej wydaje, albo "Holendrzy" o skórze koloru czarnego.
Właśnie i turystyka. Taki udany zabieg = obrzydliwe bogactwo.
Who Jah bless, let no man curse
?Are you dreaming?
I Never Asked For This
Wszystkie moje posty to fikcja literacka.
  • 8103 / 907 / 0
02 października 2018munieslaw pisze:
Już widzę jak gimbaza by kupowała heroinę w kiosku i brała "dla zabawy"....
Dragi od 21 lat i do tego za okazaniem dowodu osobistego i gimbusy wcale by nie kupowaly.
Gimbów raczej nie interesuje faza po heroinie.Jak to mawiał mój kumpel '' co to za faza, leżeć w łóżku i słuchać muzyki :wall: ''
Prędzej by kupowali jakieś psychodeliki żeby mieć ''haluny''.Ale jak wyżej opisałem dragi tylko od wyznaczonych norm.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 530 / 141 / 0
Ktoś parę stron temu pisał „nie legalizujmy, bo ludzie są głupi”.
Problem w tym, że ustawodawcy to też ludzie, nieraz głupsi od ćpunów.
Nielegalność używek zabija bardziej, niż same używki. Czyste MDMA niesie za sobą oczywiście pewne zagrożenia, jak wszystko, ale znacznie mniejsze niż te wszystkie „extasy” które identyfikujecie w osobnym wątku, i które zawierają chuj wie co.
A już całkiem schodząc na przykłady drastyczne: raczej niewielu uzależnionych od opiatów wybrałoby uliczną heroinę z dodatkiem chuj wie czego, gdyby mieli dostęp do środków farmaceutycznych.
Nielegalność dragów zabija, dosłownie. Mimo to nie brakuje przecież takich, którzy uważają nawet programy wymiany igieł za „niemoralne”.
W USA nie można igieł kupić bez recepty, a czy to zapobiega ćpaniu? No nie zapobiega, tylko przez rozprzestrzenianie się chorób karze za „niemoralność”. Właściwie to podobnie jak ustawowe wtrącanie się w to, co i z kim ludzie robią w łóżku. Tak naprawdę przecież te dyskusje o aborcji i antykoncepcji wynikają z tego, że ustawodawcy chcą się wtrącać w to, jak kto „się prowadzi”. Wydaje im się, że jakby zalegalizować aborcję na żądanie, to nagle kobiety zaczęłyby się puszczać na prawo i lewo... Przecież nie o zarodki/płody/embriony tu chodzi, a o kontrolę.

Ludzie ćpali, ćpają i będą ćpali. Tego się nie da zmienić ustawami.
Nie wiem, czy jestem za legalizacją wszystkiego, na pewno za depenalizacją. Za tym, by nie mówić ludziom, że mają jeść zdrowo, przestrzegać katolickiej etyki seksualnej, posyłać dzieci na lekcje religii, i w ogóle mieć taki sam system wartości jak ustawodawca.

Nie twierdzę, że ludzie wiedzą, co dla nich dobre. Mówię, że przekazywanie kontroli nad tym ustawodawcom to zły pomysł.
  • 395 / 36 / 0
Kiedyś jeden z posłów miał pomysł aby narkotyki były legalne każdy kto by chciał z nich korzystać musiałby sobie wyrobić kartę narkomana czy coś podobnego. Wraz z tym zrezygnował by z leczenia na NFZ. Wszystko prywatna. Osobiście jestem za, ceny niższe, jakość lepsza była by.
  • 698 / 171 / 0
Taa, całe leczenie prywatnie, a z odprowadzania składki zdrowotnej taka osoba też byłaby zwolniona? Rozwiązanie jakiegoś oszołoma prosto z kosmosu, zresztą niezgodne z Konstytucją RP.
  • 395 / 36 / 0
05 października 2018vortexxix pisze:
Taa, całe leczenie prywatnie, a z odprowadzania składki zdrowotnej taka osoba też byłaby zwolniona? Rozwiązanie jakiegoś oszołoma prosto z kosmosu, zresztą niezgodne z Konstytucją RP.
https://niezlomni.com/ziemkiewicz-wycho ... i-legalne/
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.