Czasem liscie dzialaja ale tu jest podstawowa zasada roslin czasem rosliny zestresowane np: stresem spowodowanym przez uciazliwego szkodnika wytwarzaja w reakcji na stres wiecej alkaloidow czy tez innych substancji obronnych zalezy tez czasem z jakiej szerekosci geograficznej sa zebrane surowce jak kora liscie czy lodygi.
Chociaz wiecej mozna uzyskac z kory jednakze po pewnej ilosci mozesz zwymiotowac a druga osoba po Figowcu benjamina nie bedzie miala problemow z nudnosciami.
Czyli musisz zrozumieć zaleznosci wynikajace z roznych siedlisk z jakich zbierasz surowiec , jaka jest gleba , czynniki stresowe to ma wplyw na zawartosc substancji w surowcu roslinnym i pozniejszy efekt , do tego sa rozne metody na uzyskanie pozadanej ilosci np ibogainy by uzyskac pozadany efekt i co uzyc do ekstrahacji.
Ja testowałem na kwiecie z domu (stoi przy oknie od południowego-wschodu i nie ma żadnych szkodników) wysokość około 50-60cm
Jak będzie dużo liści to przetestuje ekstrakcji ze spirytusem i tym razem z korą ^^
Kora jest najceniejsza.
Zawsze tez zachowaj ostroznosc z kazda roslina.
Traktuje je jak silne leki na recepte.
Dobrze, dziękuję za pomoc ^^
Z roślinami najpierw wole się dopytać jak nic nie wiem o jej psychoaktywnym działaniu, ile g kory na pierwszy raz do ekstrakcji polecasz?
Danych nie podam bo osoba ta nie zyczy sobie tego, przytocze fragment:
Aniu chociaż alkaloidy są szeroko stosowane w zdrowiu ludzi i żywieniu, a głównie uzyskiwane są z roślin, wydajność ekstrakcji z F. benjamina jest niska, ponieważ większość z tych metabolitów gromadzi się w różnych stężeniach w tkankach roślinnych. Jednak ekstrakty F. benjamina wykazały większą różnorodność alkaloidów, które może działać jako silny fitokompleks o większej mocy przeciwutleniającej. Mimo to F. benjamina zasługuje na pogłębione badania w celu opracowania właściwości farmaceutycznych za pomocą inżynierii metabolicznej roślin ,w celu zwiększenia ilości metabolitów wtórnych. Co więcej, podejście hodowli komórkowej zapewnia ciągłość i niezawodność i odnawialne źródło cennych roślinnych środków farmaceutycznych i może być stosowane do hodowli roślin na dużą skalę.
Figowiec Benjamina ma tez rozna zawartosc alkaloidow ze wzgledu na rozne czynniki stresowe , warunki srodowiska niektore osobniki potrafia miec 2x wyzsza ilosc od innych na tym samy poletku badawczym od sasiada oddalonego od siebie o 50m naprzyklad.
Takze ja to tez wiem przykladowo ja mam takiego Figowca co jego kora ma wieksza ilosc alkaloidow.
Ja przykladowo zebralam 20g kory jako surowca i zlalam spirytusem( cieplym) oraz acetonem na miesiac ( nie 14 dni jak powinnam) dodatkowo starlam kore na proszek gdyz spora czesc alkaloidow wystepuje w wewnetrznej czesci kory tego gatunku niz zewnetrznej( w lisciach tez jest ale mniej)
Po miesiacu wszystko wyschlo i nieco przypominalo w dzialaniu wlasnie ibogaine ale nie az tak mocno.
Z kolei z innego osobnika w odleglosci 200m ta sama czynosc a efekt x4 slabszy , zebralam kore z miejsca gdzie po malej rance wyciekl sok , ktory stal sie czerwony.
Wedlug innych lepiej ten sok stosowac ale jakby nie podraznial żołądka co w konsekwencji doprowadzic moze do wymiotow bym tego spróbowała.
Takze dlatego moze wyjsc wam ekstrahacja lub nie ..
Jesli jednak uzyjecie innych ekstrahentow i zbierzecie kore z rosliny odpowiednio pielengnowanej i stresowanej otrzymacie to co chcecie.
Jednak jest ale w korze dostajecie pakiet alkaloidow czyli trzeba by bylo je oddzielic od ibogaminy ( bardzo podobno i tak samo dzialajaco jak ibogaina ,ktora tez jest obecna w korze)
Takze roslina jest zmienna i troche nieprzewidywalna.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Kokaina w gumie do żucia
Celnicy na lotnisku Gardermoen postanowili sprawdzić dokładniej paczkę z Peru pełną słodyczy. Jak się okazało - mieli wyczucie. W środku zamiast gum do żucia znaleźli 300 gram kokainy, czytamy w dzienniku Dagbladet.
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków
Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach
Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.