Tytoń ma osobny dział → >LINK<
on pisze: heh mnei potem analogicznei zaczela meczyc guarana czy jest diabelska:) no bo tez naisona jak kawa..ale nie czarne:)
Drogi przyjacielu staram sie z nikogo sobie jaj nie robic a abstrakcyjne poczucie humoru samo w sobie nie jest zle chyba? Czasami tez na glupie pytania mozna udzielic madrych odpowiedzi .
Pozdro
etymologia malo mnie woogle obchodiz i niewiem co znaczy pumpernikiel..penwei molgbym sparwdzic w 5 sek w duckduckgo no ale jak jzu weiosz to sie podziel wiedza:)
[W 5 sekund w guglu sprawdzić etymologię możesz, a w kilka więcej nie możesz ściągnąć firefoxa i zadbać o pisownię własnych postów? - Kurwik]
Przepraszam jesli moje pseudonaukowe dywagacje urazily Twoje poczucie powagi naukowej lub uczucia religijne. Mysle ze nie wszystko trzeba traktowac smiertelnie powaznie , tak jak wspomnialem watek lepiej pasuje do "knajpy " niz do "Symulantów roslinnych" ale tam nie mialby szan przezyc ani pieciu minut. Z drugiej jednak strony wiekszosci roslin istotnych dla czlowieka przypisuje sie znaczenie religijne lub boskie pochodzenie , podobnie jest z herbata czy kawa. Jesli kogos interesuje antropologia kultury to jest to dobre miejsce do rozmowy na te tematy.
Co sie tyczy pumpernikla ( notabene bardzo smaczny rodzaj pieczywa) nie wiem co mozna znalez w googlach na jego temat . Pozwole sobie powturzyc za Diane Ackerman ktora w ksiazce "Historia naturalna zmysłów" wspomina cos o pumperniklu. Kiedys ten rodzaj chleba wypiekany byl z pelnego ziarna i roznych dodatkow i byl tak ciezkostrawny ze uzyskal nazwe pumpernickel co wywodzi sie od dwu slow pumpern- puszczac wiatry i nickel- czyli diabel bo sadzono ze jest tak niestrawny ze nawet sam dziabel dostalby wzdecia po jego zjedzenia. W naszych czasach chyba sztuka piekarska zrobila postepy ale nazwa zostala.
alkiem - uczuc religijnych nie uraziłes i ja Twoich starałem sie tez nie urazic.
a powiedz mi co zazywasz? tak z ciekawosci...bo interesuje mnie czy przy wyborze...uzywki....masz dylematy ,brac czy nie brac bo to ma takie pochodzenie a to inne...czy to tylko dodatkowe zainteresowanie?
a jakiej herby naduzywasz? ja to wszytkie pije..i te wyrafinowane:) i torebkowe czasem
Najbardziej lubie herbate czarna cejlonska. Od pewnego czasu kupuje herbate firmy Ahmad Tea dobra jakosc za rozsadna cene . Tu umiescilem jeszcze jakies moje "wypociny" tyczace herbatyhttp://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 92#p303192
Pozdrawiam
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Matka przemycała narkotyki dla syna w więzieniu. Nasączyła nimi strony książki kulinarnej
Dzięki czujności funkcjonariuszy Zakładu Karnego nr 1 w Strzelcach Opolskich oraz szybkiej reakcji policjantów, udaremniono nietypową próbę przemytu narkotyków. 50-letnia kobieta, która przyszła na widzenie ze swoim synem, osadzonym w zakładzie karnym, chciała przekazać mu książkę zatytułowaną „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Jak się okazało, książka kryła coś znacznie bardziej niebezpiecznego niż przepisy na zdrowe posiłki.
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu
Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.