Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 94 / / 0
Nieprzeczytany post autor: on »
heh mnei potem analogicznei zaczela meczyc guarana czy jest diabelska:) no bo tez naisona jak kawa..ale nie czarne:)
  • 202 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
on pisze:
heh mnei potem analogicznei zaczela meczyc guarana czy jest diabelska:) no bo tez naisona jak kawa..ale nie czarne:)
Guarana jest okreslana przez autochtonow mianem oka Boga( z uwagi na podobienstwo do oka i cudowne dzialanie) wiec wszystko jasne zreszta zawiera Teine co zwieksza jej wlory teologiczne. Nasiona guarany przypominaja takie male kasztanki a nie ziarennka kawy. Kawa czest byla uwazana za napoj o podejrzanym pochodzeniu szczegolnie przez fundamentalistow biblijnych i tym podobne jednostki. A tak na marginesie ciekawy jestem czy wiesz co oznacza nazwa " pumpernikiel" czyli taki bardzo czarny chleb sprzedawany czasami w paczuszkach pokrajany w cienkie plasterki ( podpowiem Ci ze źródłoslów jest niemiecki)
Drogi przyjacielu staram sie z nikogo sobie jaj nie robic a abstrakcyjne poczucie humoru samo w sobie nie jest zle chyba? Czasami tez na glupie pytania mozna udzielic madrych odpowiedzi .
Pozdro
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2007 przez alkem, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 94 / / 0
wiec mój Drogi przyjacielu:) czy robisz se jaj czy nie..owszem nie wyszulem poniewaz diabelskei pochodzenia byly dla mnei przesmieszne a jednoczesnei sililes sie na pseudonaukowy jezyk.o bogach dyskutowac niebede bo dzilamy zupelnei na innym poziomie innej symbolice (lub jej braku wmoim przypadku) i wogole inaczej CZAIMY;) w zadnym wypadku!! nie mwoei czy gorzej czy lepeij!! to bardzo wazne zdanie:) szanuje Twoja droge. aczkolwiek dalej ciekawi mnei twoj "naukowy " jezyk cyt " zawiera Teine co zwieksza jej wlory teologiczne" teologia to racjona nauka o Bogu i nieiwem w jaki sposb Teina zwieksza waloty teoglogiczne guarana akurrta:) albo gdy odpowiedzilem Ci ze istnienie kofeiny w kawie jest ROWNIE ciekawe co teiny w herbacie nazwales to TEologiczno-teistyczna gra słow:) weg mnei sam nie rozumiesz znaczenia i sensu tego co piszesz.

etymologia malo mnie woogle obchodiz i niewiem co znaczy pumpernikiel..penwei molgbym sparwdzic w 5 sek w duckduckgo no ale jak jzu weiosz to sie podziel wiedza:)

[W 5 sekund w guglu sprawdzić etymologię możesz, a w kilka więcej nie możesz ściągnąć firefoxa i zadbać o pisownię własnych postów? - Kurwik]
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2007 przez Kurwik, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 202 / 1 / 0
Geneza calego tego watku jest troche przypadkowa i malo powazna , to gra slów ... jedno pochodzenia greckiego jak teizm a drugie łacinskiego jak teina... tak czy inaczej temat nie wart jest sporu .
Przepraszam jesli moje pseudonaukowe dywagacje urazily Twoje poczucie powagi naukowej lub uczucia religijne. Mysle ze nie wszystko trzeba traktowac smiertelnie powaznie , tak jak wspomnialem watek lepiej pasuje do "knajpy " niz do "Symulantów roslinnych" ale tam nie mialby szan przezyc ani pieciu minut. Z drugiej jednak strony wiekszosci roslin istotnych dla czlowieka przypisuje sie znaczenie religijne lub boskie pochodzenie , podobnie jest z herbata czy kawa. Jesli kogos interesuje antropologia kultury to jest to dobre miejsce do rozmowy na te tematy.
Co sie tyczy pumpernikla ( notabene bardzo smaczny rodzaj pieczywa) nie wiem co mozna znalez w googlach na jego temat . Pozwole sobie powturzyc za Diane Ackerman ktora w ksiazce "Historia naturalna zmysłów" wspomina cos o pumperniklu. Kiedys ten rodzaj chleba wypiekany byl z pelnego ziarna i roznych dodatkow i byl tak ciezkostrawny ze uzyskal nazwe pumpernickel co wywodzi sie od dwu slow pumpern- puszczac wiatry i nickel- czyli diabel bo sadzono ze jest tak niestrawny ze nawet sam dziabel dostalby wzdecia po jego zjedzenia. W naszych czasach chyba sztuka piekarska zrobila postepy ale nazwa zostala.
  • 94 / / 0
Kurwik, moge ... "GUGLU" :) nawet taki mam:) jezeli tak cie to rusza ze aż użyles opcji moderatorskich zamiast napisać normalnie to mnie wzruszyło i postaram sie poprawic ;P

alkiem - uczuc religijnych nie uraziłes i ja Twoich starałem sie tez nie urazic.
a powiedz mi co zazywasz? tak z ciekawosci...bo interesuje mnie czy przy wyborze...uzywki....masz dylematy ,brac czy nie brac bo to ma takie pochodzenie a to inne...czy to tylko dodatkowe zainteresowanie?
  • 202 / 1 / 0
Co zazywam na codzien? http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 79#p297379 . W ciagu 10 lat sprobowalem wiekszosci tu opisanych srodkow poza opiatami stosowanymi dozylnie. Najwiecej sentymentu mam do srodkow pochodzenia roslinnego . Jesli chodzi o herbate to naduzywam jej regularnie. Dylematow raczej nie mam ale lubie czasami pospekulowac , mysle ze dobrze jest wiedziec co sie bierze . Moje zainteresowania psychotropami nie biora sie z tego ze nie mam nic ciekawego do roboty , powiedzmy ze to rodzaj hobby .
  • 94 / / 0
"mysle ze dobrze jest wiedziec co sie bierze" dobrze napewno pod wzgeledem dzialania..ale pochodzenie szatanskie nie ma zadnego znaczenia:)....chyba ze jak mówisz hobby:)

a jakiej herby naduzywasz? ja to wszytkie pije..i te wyrafinowane:) i torebkowe czasem
  • 202 / 1 / 0
Z tym szatanem to zart osobiscie nie wierze w takie sprawy , ale lubie gry slowne . Wiecej czasu poswiecam na poznawanie roznych spraw niz na dragi ale to chyba dobra proporcja mam sporo czasu i zadnego przymusu.
Najbardziej lubie herbate czarna cejlonska. Od pewnego czasu kupuje herbate firmy Ahmad Tea dobra jakosc za rozsadna cene . Tu umiescilem jeszcze jakies moje "wypociny" tyczace herbatyhttp://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 92#p303192
Pozdrawiam
  • 333 / 11 / 0
Nieprzeczytany post autor: benzodxm »
Dlaczego Bog dal nam herbate? Zeby mozna bylo czaj z niej zrobic %-D Tak na powaznie to wole jednak "diabelska" kawe. Temat chyba nie rozwija sie w dobrym kierunku, ale moze sie myle.
Jakos tam sobie zyje... Nie jest zle :)
  • 202 / 1 / 0
podobno kazdy kierunek jest lepszy od stania w miejscu %-D
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Matka przemycała narkotyki dla syna w więzieniu. Nasączyła nimi strony książki kulinarnej

Dzięki czujności funkcjonariuszy Zakładu Karnego nr 1 w Strzelcach Opolskich oraz szybkiej reakcji policjantów, udaremniono nietypową próbę przemytu narkotyków. 50-letnia kobieta, która przyszła na widzenie ze swoim synem, osadzonym w zakładzie karnym, chciała przekazać mu książkę zatytułowaną „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Jak się okazało, książka kryła coś znacznie bardziej niebezpiecznego niż przepisy na zdrowe posiłki.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.