Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 163 / 5 / 0
mogę wypić yerbe jak brałem dziś aspirynę?
  • 34 / 5 / 0
Z tego co wyczytałem to kofeiny (która jest w yerba mate) nie powinno się mieszać z aspiryną, ponieważ MOŻE (nie musi) wywołać podrażnienie żołądka, bóle, zgage, a nawet nadżerki, zapalenia i krwawienia, lecz myślę że są trochę wyolbrzymione albo jako efekty dużych dawek kofeiny i aspiryny. Jak bardzo chcesz to wypij - nie powinno stać się nic poważnego, sam tak nie raz robiłem, lecz nie przesadź z mocą.
Kiedyś mędrzec powiedział: -o kurwa, ale faza! :old: :old:
  • 326 / 13 / 0
Zgodnie z poleceniami sprawdziłem - Pajarito mięta/cytryna - to jest to. Smakuje świetnie, dokładnie ten smak mi pasuje. Sprawdzę jeszcze Pajarito Elaborada bo wziąłem od razu w pakiecie.

A jak to wychodzi z zawrtością kofeiny, bo różne źródła mówią inaczej. W 50g yerby jest około 2 razy więcej kofeiny niż w filiżance kawy?
  • 698 / 172 / 0
^up: Tak, to się zgadza. Mój standardowy "nasyp" to 7 kopiastych łyżeczek, czyli około 15-20 g i faktycznie działa to jak porządna, mocna kawa.

A co do polecanych gatunków: dla mnie królową yerb jest Amanda Despalada (niebieskie opakowanie) i to się chyba nie zmieni, bo próbowałem kilkudziesięciu różnych i w sumie przepłukałem już jakieś 20 kg suszu :)

Yerba to świetna sprawa, ale faktycznie są przypadki, gdzie się niezbyt sprawdza, np. w podróży. Ja zwykle w takich warunkach korzystam z takiego szklanego zaparzacza do herbaty z sitkiem w postaci tłoka i przelewam wywar do kubka termoizolacyjnego. Druga sytuacja to brak czasu/pośpiech - niestety na przygotowanie i wypicie yerby trzeba mieć do dyspozycji minimum pół godziny (tylko jedno zalanie), więc nie za bardzo da się zorganizować odpowiednika "szybkiej kawki".
  • 326 / 13 / 0
Mega dobra sprawa z tą yerbą, po wypiciu dzbanka czuję się pobudzony w taki przyjemny sposób, poprawa nastroju, humoru, nie spodziewałem się czegoś takiego :D
  • 1599 / 47 / 0
04 marca 2018modest pisze:
Mega dobra sprawa z tą yerbą, po wypiciu dzbanka czuję się pobudzony w taki przyjemny sposób, poprawa nastroju, humoru, nie spodziewałem się czegoś takiego :D
Ja natomiast mam kubek i sitko i zalewam gdzieś tak w temperaturze 80 stopni i na mnie nie działa, może dlatego, że mam wysoką tolerancje na kofeinę.
  • 326 / 13 / 0
Ja kawy ani energetyków nie pijam, więc może dlatego, nie wiem :o W każdym razie jeszcze taki mały pomysł dla osób, które z jakiegoś powodu nie chcą mieć tyle pyłu w naparze - w tesco (albo innym sklepie agd) można znaleźć małe czajniczki z wyjmowanym sitkiem, które ma bardzo cienkie otwory. Jak się w to nasypie i chwile potrzęsie, to praktycznie gdzieś 80% pyłu znika.
  • 78 / 4 / 0
Również polecam yerbe, ostatnio pijałem Amanda Despalada i w działaniu jest znakomita. Niedługo stestuje Kurupi classica i Colon tradicional. Na lepsze filtrowanie polecam założyć na bombille torebkę od zwykłej herbaty ( oczywiście zawartość wysypać ).
Nie pijam kawy ani energetyków ( te drugie to niezły syf i odradzam innym ), po kawie bywa że czasem się źle czuje.

Pozdrawiam :D
Uwaga! Użytkownik JakisTam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 225 / 12 / 0
21 lutego 2018vortexxix pisze:
niestety na przygotowanie i wypicie yerby trzeba mieć do dyspozycji minimum pół godziny (tylko jedno zalanie),

Coo? Przepraszam, ale co to za bzdury?

Ja piję Yerbę w domu w matero jak i w pracy - w kubku. Wykorzystuję do tego sitko na rant, i mogę śmiało przygotować i wypić pierwsze zalanie w ciągu ok 10 minut, nawet mniej...

W pół godziny to 3 zalania by można było śmiało skonsumować...

Odprawiasz jakiś rytuał przy yerbie? Czy czekasz aż wrzątek w czajniku ostygnie i dlatego tak długo Ci to zajmuje? %-D
Dawniej dzieciaki wychowywały się przy Panu Kleksie
Teraz wychowują się przy Panu Deksie
  • 413 / 26 / 0
Ja piję tylko z sokiem,ja się zaparzy to dodaje te 2-3 łyżeczki soku na szklankę.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.

Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy

Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.