Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 163 / 5 / 0
mogę wypić yerbe jak brałem dziś aspirynę?
  • 34 / 5 / 0
Z tego co wyczytałem to kofeiny (która jest w yerba mate) nie powinno się mieszać z aspiryną, ponieważ MOŻE (nie musi) wywołać podrażnienie żołądka, bóle, zgage, a nawet nadżerki, zapalenia i krwawienia, lecz myślę że są trochę wyolbrzymione albo jako efekty dużych dawek kofeiny i aspiryny. Jak bardzo chcesz to wypij - nie powinno stać się nic poważnego, sam tak nie raz robiłem, lecz nie przesadź z mocą.
Kiedyś mędrzec powiedział: -o kurwa, ale faza! :old: :old:
  • 326 / 13 / 0
Zgodnie z poleceniami sprawdziłem - Pajarito mięta/cytryna - to jest to. Smakuje świetnie, dokładnie ten smak mi pasuje. Sprawdzę jeszcze Pajarito Elaborada bo wziąłem od razu w pakiecie.

A jak to wychodzi z zawrtością kofeiny, bo różne źródła mówią inaczej. W 50g yerby jest około 2 razy więcej kofeiny niż w filiżance kawy?
  • 698 / 172 / 0
^up: Tak, to się zgadza. Mój standardowy "nasyp" to 7 kopiastych łyżeczek, czyli około 15-20 g i faktycznie działa to jak porządna, mocna kawa.

A co do polecanych gatunków: dla mnie królową yerb jest Amanda Despalada (niebieskie opakowanie) i to się chyba nie zmieni, bo próbowałem kilkudziesięciu różnych i w sumie przepłukałem już jakieś 20 kg suszu :)

Yerba to świetna sprawa, ale faktycznie są przypadki, gdzie się niezbyt sprawdza, np. w podróży. Ja zwykle w takich warunkach korzystam z takiego szklanego zaparzacza do herbaty z sitkiem w postaci tłoka i przelewam wywar do kubka termoizolacyjnego. Druga sytuacja to brak czasu/pośpiech - niestety na przygotowanie i wypicie yerby trzeba mieć do dyspozycji minimum pół godziny (tylko jedno zalanie), więc nie za bardzo da się zorganizować odpowiednika "szybkiej kawki".
  • 326 / 13 / 0
Mega dobra sprawa z tą yerbą, po wypiciu dzbanka czuję się pobudzony w taki przyjemny sposób, poprawa nastroju, humoru, nie spodziewałem się czegoś takiego :D
  • 1599 / 47 / 0
04 marca 2018modest pisze:
Mega dobra sprawa z tą yerbą, po wypiciu dzbanka czuję się pobudzony w taki przyjemny sposób, poprawa nastroju, humoru, nie spodziewałem się czegoś takiego :D
Ja natomiast mam kubek i sitko i zalewam gdzieś tak w temperaturze 80 stopni i na mnie nie działa, może dlatego, że mam wysoką tolerancje na kofeinę.
  • 326 / 13 / 0
Ja kawy ani energetyków nie pijam, więc może dlatego, nie wiem :o W każdym razie jeszcze taki mały pomysł dla osób, które z jakiegoś powodu nie chcą mieć tyle pyłu w naparze - w tesco (albo innym sklepie agd) można znaleźć małe czajniczki z wyjmowanym sitkiem, które ma bardzo cienkie otwory. Jak się w to nasypie i chwile potrzęsie, to praktycznie gdzieś 80% pyłu znika.
  • 78 / 4 / 0
Również polecam yerbe, ostatnio pijałem Amanda Despalada i w działaniu jest znakomita. Niedługo stestuje Kurupi classica i Colon tradicional. Na lepsze filtrowanie polecam założyć na bombille torebkę od zwykłej herbaty ( oczywiście zawartość wysypać ).
Nie pijam kawy ani energetyków ( te drugie to niezły syf i odradzam innym ), po kawie bywa że czasem się źle czuje.

Pozdrawiam :D
Uwaga! Użytkownik JakisTam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 230 / 12 / 0
21 lutego 2018vortexxix pisze:
niestety na przygotowanie i wypicie yerby trzeba mieć do dyspozycji minimum pół godziny (tylko jedno zalanie),

Coo? Przepraszam, ale co to za bzdury?

Ja piję Yerbę w domu w matero jak i w pracy - w kubku. Wykorzystuję do tego sitko na rant, i mogę śmiało przygotować i wypić pierwsze zalanie w ciągu ok 10 minut, nawet mniej...

W pół godziny to 3 zalania by można było śmiało skonsumować...

Odprawiasz jakiś rytuał przy yerbie? Czy czekasz aż wrzątek w czajniku ostygnie i dlatego tak długo Ci to zajmuje? %-D
Dawniej dzieciaki wychowywały się przy Panu Kleksie
Teraz wychowują się przy Panu Deksie
  • 413 / 26 / 0
Ja piję tylko z sokiem,ja się zaparzy to dodaje te 2-3 łyżeczki soku na szklankę.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.