Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
Co do melatoniny wyniki badań są różne. Pytanie czy w ogóle może dostać się do mózgu i jak zachodzi jej biosynteza (z tej syntetycznej)? Są również badania, które sugerują, iż nadmiar tego hormonu może przyczynić się bądź pogłębić objawy depresyjne. Stosowałem 2 lata temu - sen jak bajka, później pojawiła się nadmierna senność i te objawy depresyjne...?
Co do tych suplementów, to raczej obstawiałbym lecytynę (najlepiej nieutlenioną) albo cholinę (dwuwinian choliny - średniawka) albo alfosceran choliny + kompleks witamin b, wapń+potas+magnez, kofeinę/tenine, brahmi od 500 do 1500 mg, polecam też żeń-szenia (kupuję ginseng w ampułkach 500 x10 relatywnie drogi ale skuteczny).
Jednak co jak co najlepiej działa nikotyna w tym zestawie - plastry są zbawienne.
Co do noopeptu, czy wywołuje u kogoś z was senność? Przy piracetamie ogromna senność, aniracetam nie powodował tego - ale dla mnie przereklamowany produkt.
br0w4r pisze:Powszechnie wiadomo, ale skoro znalazłem to wklejam ;-)
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,T ... omosc.html
Wydaje mi się, ze to bardzo trudne do oszacowania i zależy też od miejsca produkcji.
Zawsze bawią mnie takie artykuły :D
Np. autor pisze, że w red-bullu jest inozytol, a potem w tabelce temu zaprzecza; albo pisze, ze zawiera 30 mg cukru (WTF???!!!!!)...
C9H13N pisze:Gdybyście mieli do wyboru 5 supli, które wspomagają pracę mózgu- nauka etc. jakie byście kupili? Ja na razie odkładam na wrzesień pieniążki na cholinę, ALC tyrozynę- wszystkie stosowałem, więc wiem jak działają. Oczywiście magnezu czy Noopept'u nie wliczam.
Dla mnie podstawa do nauki to czysta zmielona guarana (wolne wchłanianie kofeiny);
ALC i acety-l-tyrozynę też stosuję, ale tak z ręką na sercu, to nie odczuwam wyraźnego działania (ale może jest jakieś długofalowe...);
gdybym musiał jeszcze coś wybierać "na bezludną wyspę" z supli to wziąłbym rhodiolę i gotu kola (na mnie działa, choć nie zawsze równie wyraźnie)
Już dość dłuższy czas obserwuję temat i staram się jak najwięcej z niego wyciągnąć.
Teraz postanowiłem nie tylko brać w nim bierny udział, lecz aktywnie uczestniczyć.
Wspomaganiem funkcji poznawczych interesuję się już od ponad 1,5 roku.
Zaczęło się niewinnie jak większość, pierwsza "zabawka" - suplement sesja (działanie mało zadowalające, lecz widoczne).
Następnie kilka preparatów typu "Pamicon", ale nie były one także rewelacją, w między czasie tyrozyna i preparaty z aminokwasami
na porządku dziennym, to norma, gdy uczęszcza się także na siłownie.
Około pół roku temu eth-cat (najpierw super, ale na 2 dzień całkowity brak energii, nawet po ponownym zażyciu nie wrócił stan z 1 dnia,
pewnie z powodu braków, które mógł spowodować ten realeser), przerobiłem go max 0,5g, nie miałem w nim już czego szukać.
Następnie ponad 4 miesięczny detoks podczas, którego śledziłem ten wątek i zbierałem substancje polecane przede wszystkim przez Tyler'a i Johnego.
Jakieś 2 miesiące jechałem na miksie przypraw z dodatkiem DXM (efekty niezłe, prawie jak porządnym shocie ethcata w drugim dniu przygody z nim),
jednak wiadomo, że każdy od życia chce wyciągnąć jak najwięcej, więc chciałbym korzystać z zalet takich substancji:
DXM
etylofenidat
Imbir
Pieprz Cayene
Cynamon
Kurkuma
Plaster nikotynowy
Asparaginian Extra
Cynk Olimp Chelat (lekkie niedobory)
Wapn Olimp Chelat (bardzo lekkie niedobory)
kofeina
n-acetyl tyrozyna
Teraz tylko chciałbym się Was doradzić, jak polecacie korzystać z wyżej wymienionych substancji i czy używać ich wszystkich?
Polecacie coś zmienić lub usunąć z tego miksu? Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Mam możliwość wkładania prochów do kapsułek.
PS Dość uboga dieta, max 3 posiłki dziennie, jedzenie często z doskoku.
"Kup dobrą szynkę i wszam z rana - masz dobrą dawkę tyrozyny", dwa piszesz o wapniu i cynku... WAPŃ - fajnie (ale z głową), cynk też fajnie, ale na intelekt? Owszem jest sporo tematów na temat IQ - ale cynk pogarsza wchłanianie żelaza... B12-kwas foliowy- żelazo = hemoglobina. Jak chcesz dotlenić mózg?!
Dieta dość uboga - to nie ma, aż tak dużego znaczenia... Do czasu!!/ popracuj nad dietą, poczujesz różnicę. Temat mózgu był wałkowany tyle razy... Jak walniesz pseudoefedrynę popijesz kawą i dorzucić sele dostaniesz kopa. Ja raczej optuję za optymalnymi rozwiązaniami chyba że twoje procesy poznawcze poszły na łeb bądź szyję... Wtedy zmniejszenie depresantów powinno wystarczyć. Dzisiaj jest kult pro healthy - żeby zdać egzamin, żeby mieć wiedzę instant, żeby brylować wśród znajomych. Wystarczył litmiless i Glenn żeby pobudzić fantazję. Najlepsi zjadacze trenują i to żmudnie - nie znaczy, że nie sprawia to przyjemności...
Kofa - nie więcej niż 100 mg jednorazowo. DXM zacznij od tabsy i leć w górę. Imbir na oko z olejem. Cayenne ile chcesz. Cynamon co jakiś czas. Plaster nikotynowy w zalżności od nikotyny. Asparagnian extra - ile chcesz, myślę że z 6 tabsów dziennie to max!! Cynk 15 raz dziennie, wapń max 1500 mg dziennie. A w chelatowej formie zgodnie z zaleceniami olimpu. n-a tyrozozyna max 600 z witaminą b6. Najlepiej 300 mg dziennie 2 razy. Nie przekraczaj witaminy b6 ponad 100 mg. 50 mg to maksymalna rekomendowana dawka dzienna - wg mnie w tej opcji powinieneś zostań....ale acetyl l tyrozyna - to placebo, działa na chwilę...
Energetyki średnia opcja, słyszałem że kiedyś dawali aniracetam do red bulla w usa?! <sic> tam bazują na kofie i taurynie. Inozytol do serotoninowy dodatek na chwilkę. Nawet ten piep... cukier. Skok powera na chwilę... Z resztą szkoda żołądka.
Ktoś z was łykał fosfatydyloserynę albo dl-pa?!
Matka mi zarzuca odbicia, ze łacze omega 3+miłorzab+żeń-szen+rhodiole, a tutaj nawet zastosowanie znalazł plaster z neurotoksyczna nikotyna..
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
Wiedza jest wszystkim, a dzieki tej wiedzy mozna sie dowiedziec ze te niektore neurotoksyczne suple sa calkiem przydatne.
doctorblack pisze: Etylofenidat? Po co ? Średnie zejścia... kszeMożesz poczytać o bufedronie chociaż i tak jest większe parcie na Vigi - metyofenidatl.
I jaki "Vigi"? Chyba modafinil miałeś na myśli, a nie metylofenidat - ludzie, jak Wy mieszacie.
Do Kebaba: cokolwiek ktokolwiek by Ci tu pisał, to jedno jest pewne: etylofenidat, jeśli jest porządny sort, to na pewno działa (na jednych lepiej, na drugich gorzej na dłuższą metę, ale działa). Natomiast generyki modafinilu od hindusów jak Modalert można sobie w dupę wsadzić. Często pozytywnie wyrażają się o nim osoby, które coś tam w sieci przeczytały, a same nie próbowały; toteż: bierz wszelkie opinie cum grano salis
A co do etylofenidatu zdania nie zmienię - przy większej ilości - zjazd niemiły, zdecydowanie lepszy jest MPH.
Jeśli ktoś ma możliwość załatwić sobie oryginalny Vigil, to mogę mu tylko pozazdrościć;ale powtórzę jeszcze raz: na indyjskie generyki szkoda hajsu.
br0w4r pisze:Kolega wyżej wspomniał o kopie z rana, jakby ktoś chciał to na SR jest pełno efedryny w tabsach po 30mg i jak ktoś chce raz na jakiś czas, to wychodzi w huj tanio :cheesy:
Lepiej i taniej jest chyba zasadzić sobie Sida cardiofolia w doniczce niż bulić za tabsy przy tych wszystkich niewątpliwych wadach efedryny, której przed laty sam byłem fanem - opisywać ich chyba nie muszę ;)
Ciekaw jestem czy w ogóle coś z tego wyjdzie.
efka mnie trochę jednak za bardzo męczy, bym miał napęd na jej kupno - już nie te lata niestety, kiedy ładnie mi wchodziła. Człowiek się starzeje :/
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/krysztalowycamping_0.jpg)
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu
Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.