12-15 litrowe donice, przystosowane do systemu hydro (pokrywka z wycieciem na doniczne) , w ktorej bedzie jakies 8-10 L wody , spokojnie sie nada na hydro
Korzenie w systemie hydro sa o wiele bardziej zbite, przez co nie potrzebuja az tyle miejsca, jezeli proporcjonalnie wielka bryle kozeniowa chcialbys wsadzic do ziemi
uzywalem 3 skladnikowego nawozu , niepamietam nazwy, ale byly b.podobne do tych z GH dostepnych w hempie (praktycznie to to samo i wlasnie cos kojaze ze to bylo advanced hyproponic formula)) , dodatkowo miałem lewatit - NAWOZ GRANULOWANY
http://www.hydroponika.pl/katalog/pozyw ... atit_hd50/
rozlinki przez caly czas nie wykazywaly zadnych brakow ani niedoporow
ja tabletek CO2 nie uzywałem - wydajna pompka spokojnie rozwiazuje ta sprawe - mialem napowietrzacz dla akwarium 20L przy pojemnikach 12 L, w ktorych bylo po 8,5L wody , wiec bąbelków było tam wystarczajaco
serio radze, zastanow sie czy wsadzac pestki do wełny, czy tez nie zrobic tak jak ja ze swoimi - wełna na poczatek, to dosc ryzykowne rozwiazanie dla poczatkujacego "wodnika"
moj system wzoruje na takim jak ten: http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=13327
no moze nie dokonca identyczny planuje zrobic. ja zamontuje pomke na dnie zbiornika i wezykiem doprowadze wode od gory do koszyka. cos jak w zalaczniku.
w dodatku na tym zdjeciu widac ze koles urzyl zwyklej ziemi :)
wiec zacznijmy od poczatku, a wiec od tego jak powinna wygladac doniczka, ktore bedzie nam robic za koszyk :
[ external image ]
[ external image ]
jest to mala doniczka - 0,5 L , z wydrazonymi dziorkami , ktore robia dla nas sitko
tak wtgladal moj system hydro gdy dzialal :
wiaderko z castoramy o poj. 12,5 litra + podstawka pod kwiaty, ktora sluzyla ze przykrywke i w niej była wycieta dziura idealnie dopasowana do doniczki
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
w tym akurat przypadku uzylem 2 doniczek wsadzonych w siebie , oczywiscie nalezy uzywac tylko jednej :-)
i to był moj pierwszy system hydro - poziom wody byl 1-2 cm. ponizej koszyczka, nic nikomu nie przeszkadzalo :-)
Ty chcesz zrobic system przeplywowy - zapewnia on lepszy wzrost niz taki DWC, ale jest trudniejszy , na poczatek polecam zrobic sobie takiego zwyklego DWC z efektow bedziesz napewno zadowolony :-)
ale jezeli chcesz zrobic przeplywowy DWC, to mususz zaopatrzyc sie w wieksza donice , jak np. taką :
[ external image ]
ta ma 5,5 litra, i IMHO jest troche za duza - ale tylko taka mialem do tego aby pokazac oco mi chodzi
nasionka wykielkuj normalnie i zasadz je w tej małej doniczce z duza iloscia dziurek (mozesz porobic ich jeszcze wiecej i siegajacych wyzej wzdloz scianek doniczki) , podlewaj tak jak mowilem itd. gdy roslinka zacznie wypuszczac kozenie przez dziorki wsadz ja do wiekszej doniczki z ziemia (nie przeadzaj !!!!!!) tylko wsadz całą doniczke do ziemi, kozonki poradza sobie wiec sie o nie nie martw)
wazne jest aby ta doniczka byla dosc szersza od tej pierwotnej
[ external image ]
gdy roslinka uz troszke podrosnie (kolejny tydzień - 10 dni ??) wyciagnij ja z tej duzej doniczki , przeplucz kozenie w wodzie i wyczysc tez scianki (zewnetrzne oczywiscie) doniczki (małej)
wez ta duza donice, wywal ziemie wyszoruj dokladnie, aby niezstały zadne grodki ziemie i zrob z niej DUUUUZO Duuuuuuzych dziur , takich zeby najwiekszy dostepny w costoramie/obi/praktikerze keramzyt pozostał w srodku, czyli pewnie cos o srednicy ok. 0,8-1 cm
jedna z dziurek musisz wywiercic doklanie o takim przekroju jak wezyk ktorego bedziesz uzywac
przepchnij wezyk przez dziure i nasyp keramzytu
wstaw pierwotna , małą doniczkena keramzyt, rozkładajać korzenie na cala powierzchnie duzej donicy, a nie kotłocz ich pod mała doniczke
obsyp nastepnie mała doniczka dakej keramzytem
podłacz węzyk do gumowego przewodu, ktory bedzie otaczał mała doniczke, i z ktorego bedzie sie lała woda na keramzyt a co za tym idzie i na korzenie tez
w pokrywce przygotoj otwor idelnie psujacy pod duza doniczke i zanuz calosc do nowego DWC (podlaczajac przewod do pompki oraz podłacz napowietrzacz (on jest konieczny !!!! )
wsadz wszystko, nalej wody, dodaj odrzywki/nawozy i ciesz sie efektami
problem - jezeli masz płytki zbiornik wody, to wsadzenie takiej duzej doniczki, moze dosc mocno zredukowac jego pojemnosc (przestrzem pod doniczka, jako pozostaje dla wody) - ale jest na to sposob - przymocuj (przykrec np.) do scianki DUZEJ doniczki male drewniane paliki paliki o dlugosci np. polowy doniczki - zapobiegnie to wsadzeniu calej doniczki do pojemnika z woda , dzieki czemu zystasz wiecej przestrzeni na wode
i to wszystko
PS. Skad jestes?
ja uzywałem demineralizowanej - kupowalem przewaznie na stacjach bezynowych po 6-8 zł. za baniak 5 L
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.