Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 122 / 4 / 0
Brałem pregabalinę przez 5 miesięcy w dawce 450mg z powodu RLS. Większość tego czasu stosowałem dodatkowo antydepresanty (już ponad rok, różnego rodzaju i niestety z marnym skutkiem, w postaci epizodu maniakalnego na początku i nawrotu depresji gorszej niż wcześniej, nawet pomimo prób dalszego leczenia). Jakiś czas próbowałem lecieć na samej pregabalinie, ale miałem wrażenie, że działała na granicy placebo, jedynie mnie zamulała i wywoływała niechęć do czegokolwiek. Ostatni miesiąc - zamiana antydepresantów na tramal 100-400 mg (szybko rosnąca tolerka = sukcesywnie zwiększana dawka). Czułem się rewelacyjnie. 4 tyg. temu odstawiłem wszystko cold turkey. Pierwsze dni - wiadomo, masakra. Dreszcze, uczucie zimna, "brain zaps", zespół nie spokojnych nóg, derealizacja, okropny niepokój, huśtawki nastrojów, lęk, koszmary senne i wiele innych przykrych objawów. Aktualnie większość ustąpiła, ale nie wszystkie. W nocy nadal mam koszmary lub strasznie żywe sny, budzę się niewyspany, w strasznie podłym nastroju lękowo-depresyjnym z derealizacją. Pierwsza część dnia jest masakryczna. Około południa zaczynam odczuwać uspokojenie i wyraźną poprawę nastroju, ale wtedy z kolei załącza się silny ból głowy, jakieś takie osłabienie mięśni karku. Poza tym mam niemiłe uczucie suchości w oczach, nosie i na skórze. Ten zespół objawów mam już ok 1,5 tygodnia.

Teraz pytanie - na ile są to objawy odstawienia tramadolu, na ile pregabaliny, na ile antydepresantów? Jak długo to może jeszcze potrwać?

PS: Jedyny plus - moje RLS zmniejszyło się o jakieś 80% %-D
  • 1599 / 47 / 0
21 grudnia 2017hertz pisze:
^ poważnie o to pytasz?
qrw..
Co ?
  • 172 / 12 / 0
@pol90 tak, możesz stosować pregabe. Nie nawróci ona objawów odstawiennych jeśli o to pytasz.
  • 538 / 65 / 0
21 grudnia 2017Gleba pisze:
Brałem pregabalinę przez 5 miesięcy w dawce 450mg z powodu RLS. Większość tego czasu stosowałem dodatkowo antydepresanty (już ponad rok, różnego rodzaju i niestety z marnym skutkiem, w postaci epizodu maniakalnego na początku i nawrotu depresji gorszej niż wcześniej, nawet pomimo prób dalszego leczenia). Jakiś czas próbowałem lecieć na samej pregabalinie, ale miałem wrażenie, że działała na granicy placebo, jedynie mnie zamulała i wywoływała niechęć do czegokolwiek. Ostatni miesiąc - zamiana antydepresantów na tramal 100-400 mg (szybko rosnąca tolerka = sukcesywnie zwiększana dawka). Czułem się rewelacyjnie. 4 tyg. temu odstawiłem wszystko cold turkey. Pierwsze dni - wiadomo, masakra. Dreszcze, uczucie zimna, "brain zaps", zespół nie spokojnych nóg, derealizacja, okropny niepokój, huśtawki nastrojów, lęk, koszmary senne i wiele innych przykrych objawów. Aktualnie większość ustąpiła, ale nie wszystkie. W nocy nadal mam koszmary lub strasznie żywe sny, budzę się niewyspany, w strasznie podłym nastroju lękowo-depresyjnym z derealizacją. Pierwsza część dnia jest masakryczna. Około południa zaczynam odczuwać uspokojenie i wyraźną poprawę nastroju, ale wtedy z kolei załącza się silny ból głowy, jakieś takie osłabienie mięśni karku. Poza tym mam niemiłe uczucie suchości w oczach, nosie i na skórze. Ten zespół objawów mam już ok 1,5 tygodnia.

Teraz pytanie - na ile są to objawy odstawienia tramadolu, na ile pregabaliny, na ile antydepresantów? Jak długo to może jeszcze potrwać?

PS: Jedyny plus - moje RLS zmniejszyło się o jakieś 80% %-D
Po snach oceniając, moim zdaniem antydepresanty.
Ale jako antydepresant zapisali Ci tramal?
This world makes us sick
Listen man, we are the night
Raise them now, bongs and knives

Biore: :pacman: :strzykawka: :papieros: :lsd: :wino: :ghb: :kreska: :nos: :hel:
  • 8103 / 906 / 0
@EjFinn
On sam sie zaczal leczyc tramalem.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 1599 / 47 / 0
A czym pregabalina w zasadzie rożni się od benzodiazepin ?
  • 1070 / 135 / 0
Benzodiazepiny oddziałują na układ gabaergiczny (tak samo jak alkohol), natomiast pregabalina jest blokerem kanałów wapniowych. Działa w obrębie GABA, ale nie oddziałuje na nie bezpośrednio, co jest jej największą zaletą i czyni ją wyjątkową;)
  • 574 / 10 / 0
pregabalina dziala troche jak tramal? opioidowo? tak na mnie troche dziala
  • 2897 / 613 / 10
Pregabalina nie ma żadnego związku z receptorami opioidowymi.
Tramadol (SNRI) aktywizuje, pregabalina też. Może o to ci chodzi?
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 6 / / 0
Pregabalina nie aktywizuje, skoro hamuje neurotransmitery różnorakie. Ja zarzucam ponad 1500 mg (rekord to 1800 mg, a skutek owego rekordu to muzyka na full o godz. 24; co prawda, w sobotę przed sylwestrem; ponadto sąsiedzi chyba lubią repetycje muzyczne, bo tańczyłem - nago? nie pamiętam - stając się samym "Jimi Hendrix HEAR MY TRAIN A COMIN 16 full tracks compilation", metamorfozując się błyskotliwie). Otóż po załadowaniu 1,5 g pregabalinki "aktywizuje się" błogosławiona ociężałość, zanikają szumy informacyjne w psyche, następuje wspaniale przytłumiony powrót do ciała - okazuje się po prostu, że dusza jest więzieniem ciała (jak chciał Foucault, odwracając powiedzenie Platona). Paka szto ("póki co" - rusycyzm) to tyle. Czekam na hamującą, pasywną aktywność pregabalinuszki (1650 mg). Może będę w stanie zaraportować - ale wątpię; Jimi już gra, "my train a comin". :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.