Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 906 / 74 / 19
Jak jej nie piłam przez ponad miesiąc, to było to samo ze spadkami cukru.
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 906 / 74 / 19
100g smalcu, bo tłuszczem trzeba zastąpić brak węgli. Chyba logiczne. :)

Kalorycznie wychodzi ok, btw się zgadzają. Więc co jest nie tak? Dla przeciętnego "zjadacza chleba" to wiadome, że wysokie ilości tłuszczy i niskie węgli będą "trochę" dziwnie wyglądały. Wszakże na odwrót, niż WHO w teorii zaleca. Ale w tym wątku rozciąga się już na 30 stron dyskusja o high fat, low carb - więc to raczej dziwne, że Ciebie to dziwi. :D
  • 2235 / 379 / 0
polecam Ci książkę Paul Pitchford - odżywanie dla zdrowia
  • 906 / 74 / 19
Mietowy3, on wyjaśnia zjawisko i leczenie reaktywnej hipoglikemii podczas stosowania diety lchf?
  • 1 / 5 / 0
Low carb to jest chyba dobry dla ZDROWIA mózgu, a nie na DOPING mózgu. Chcesz mieć doping walisz cukry. Proste.

Na low carb albo keto to faktycznie można cały dzień uzupełniać rubryki w excelu, albo liczyć ułamki. Jak potrzebujesz intensywnej pracy umysłowej - walisz węgle. Inaczej nie da rady.

Ewentualnie jak rozumiem, to możesz lekko podbić węgle ale zbić insulinę, chyba na to samo wyjdzie - więcej cukrów dla mózgu.
  • 906 / 74 / 19
Czy jem 150g węgli na paleo (złożonych, tylko z naturalnych źródeł), czy 10g na keto, to mam takie same hipoglikemie. Pardon, na keto nawet jest o wiele lepiej, bo tłuszcz bardzo łagodzi mi te spadki cukru. Jak żyć? Jak jadłam cały dzień same kanapki, to tego nie miałam. Wrażliwość na insulinę poprawiła się aż za bardzo.
  • 2235 / 379 / 0
pełnowartociowe węgle - naturalny ryż brązowy, kasza owsiana, płatki owsiane itd. (vollkorn)

wiecej w książce Pitchforda, zrelocucjoniowała moją dietę, wuyleczyła z tych wymysłów ketoz, low carb itd. tym tozwaliłem soebie układ trawienny.

INTERNET jako źródło wiedzy dietytycznej to GŁOWNO.

teraz opieram się tylko na tej ksiące. jest trudna, pół roku mi zajęło zrozuzmienie jej
  • 906 / 74 / 19
Ja też książki o keto czytałam - jeżeli ktoś chce zarobić, to czym się różni internet od książki? Książki też mogą być bardzo tendencyjne. Każdy kłamie i sobie zaprzecza przeciwnymi badaniami. Ja tam nic nie zakładam w 100%, bo za chwilę pojawi się miliard badań/artykułów naukowych, obalającym każdą potencjalną tezę.

Dlatego wszystko sprawdzam empirycznie, rotuję węgle, tłuszcze, białka, patrzę, jak reaguje organizm. Na keto by było idealnie, gdyby tylko ograniczyć te spadki cukru.
  • 181 / 22 / 0
19 maja 2017Dzajos pisze:
Low carb to jest chyba dobry dla ZDROWIA mózgu, a nie na DOPING mózgu. Chcesz mieć doping walisz cukry. Proste.

Na low carb albo keto to faktycznie można cały dzień uzupełniać rubryki w excelu, albo liczyć ułamki. Jak potrzebujesz intensywnej pracy umysłowej - walisz węgle. Inaczej nie da rady.

Ewentualnie jak rozumiem, to możesz lekko podbić węgle ale zbić insulinę, chyba na to samo wyjdzie - więcej cukrów dla mózgu.
Nie do konca.
Jedzac sunifiram na cukrach nie polecisz.
Ew polecisz nie do konca tak jakbys chcial.
Mi bardziej sie rozbijalo o rózne formy tłuszczy.
Dałbym głowe, że to też ma znaczenie,

[mention]Dzajos[/mention] pytałem o tempo przejscia na niskie wegle ponieważ takie diety są genialne. Ograniczasz/ znikaja skoki cukru co za tym idzie sennosc itd.
Tylko organizm musi nuczyc się "żyć" z białkiem i tłuszczem.
Uwaga! Użytkownik Brainnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 906 / 74 / 19
Dokładnie, klucz to przestawić się na spalanie tłuszczu, zamiast glukozy. Mam ketony w moczu, ketony powinny zapobiegać spadkom cukru w teorii - jednak nadal są. Smutek wielki.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.